VI. Antiokhosz szeleukida uralkodó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VI. Antiokhosz
AntiochusVI.jpg
VI. Antiokhosz pénzérméje. Az érmén a Dioszkuroszok láthatóak lóháton, a görög szöveg: ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΝΤΙΟΧΟΥ (Antiokhosz király).

Szeleukida király
Uralkodási ideje
Kr. e. 145 – Kr. e. 142
Elődje I. Alexandrosz
Utódja II. Démétriosz
Életrajzi adatok
Született Kr. e. 148/Kr. e. 147
Elhunyt Kr. e. 138 (?)
Édesapja I. Alexandrosz király
Édesanyja Kleopátra Thea

VI. Antiokhosz Epiphanész Dionüszosz (Aντιóχoς Επιφανής Διόνυσος, Kr. e. 148 k. – Kr. e. 138 k.) ókori hellenisztikus trónkövetelő, a Szeleukida Birodalom uralkodója volt (Kr. e. 145-től haláláig), I. Alexandrosz Balasz és egyiptomi felesége, Kleopatra Thea gyermeke volt. Pénzérméin a Theosz (Isten) melléknév is előfordul.

A gyermek Antiokhosz apja Kr. e. 145-ös bukásakor vele együtt menekült Arábiába a nabateusokhoz, akik Alexandrosszal ellentétben meghagyták fia életét. Rövidesen az egyik főminiszter és hadvezér, Diodotosz Trüphón állt mögé II. Démétriosz Nikatór ellenében, és megszerezte számára a nemrég függetlenedett palesztinai zsidóság vezetőinek, Jonatán és Simon Makkabeusnak a támogatását. Velük rövidesen Szíria nagy részét sikerült elfoglalnia Antiokheiával, a fővárossal egyetemben, mire Démétriosz Mezopotámiába vonult vissza. Hatalmát konszolidálva Diodotosz Kr. e. 142 körül megölte bábját (de lehet, hogy Antiokhosz csak Kr. e. 138 körül halt meg), és magának szerezte meg a trónt.

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző uralkodó:
II. Démétriosz
Szeleukida uralkodó
Kr. e. 145Kr. e. 142
II. Démétriosszal párhuzamosan
I. Antiokhosz pénzérméje
Következő uralkodó:
Diodotosz Trüphón