Ötödik isonzói csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(V. isonzói csata szócikkből átirányítva)
Az V. Isonzói-csata

KonfliktusOlasz front
(Első világháború)
Időpont1916. március 9.március 17.
HelyszínIsonzó folyó
EredményVisszavert olasz támadás
Szemben álló felek
 Olasz Királyság Osztrák–Magyar Monarchia
Parancsnokok
Luigi Cadorna
Savoyai Emánuel Filibert
Conrad von Hötzendorf
Svetozar Borojević
Szemben álló erők
286 zászlóalj, 1360 löveg100 zászlóalj, 470 löveg
Veszteségek
6300 halott4100 halott
Térkép
Az V. Isonzói-csata (Olaszország)
Az V. Isonzói-csata
Az V. Isonzói-csata
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 46° 04′ 41″, k. h. 13° 38′ 04″Koordináták: é. sz. 46° 04′ 41″, k. h. 13° 38′ 04″

Az V. isonzói csatára 1916-ban, március 9. és március 17. között került sor. A támadást Joseph Joffre francia vezérkari főnök sürgette, mivel a német csapatok Verdun körül nyomás alatt tartották a francia csapatokat és az olasz támadással feltételezték, hogy német csapatokat tudnak elvonni a térségből. Az új olasz csapatok még felkészületlenek voltak a harchoz, ám a szövetséges – antant – érdek megkívánta a támadást.

A csata[szerkesztés]

Az 1916. március 9-én megindult offenziva során az olasz csapatoknak sikerült elfoglalniuk Görzöt. A bátortalan próbálkozás és a rossz időjárás ellenére elért sikereket azonban az olaszok nem tudták kiaknázni, mivel Trentino térségében a Monarchia hadereje váratlan csapást mért az olasz védőállásokra és előrenyomulásba kezdett (Asiagói csata). Cadorna kénytelen volt március 17-én leállítnai az isonzói offenzívát és átcsoportosítani az erőit az Alpok térségébe. Görzöt a Monarchia csapatai március végére visszafoglalták.

Eredmények[szerkesztés]

Az V. isonzói csata az olasz csapatok számára, bár felkészületlenek és fáradtak voltak, meglepően jó eredményt produkálhatott volna. A Monarchia csapatainak támadása azonban a front távoli szakaszán felborította az olasz stratégiát, és a támadást lefújták. Az Isonzó mentén elfoglalt stratégiai pontokat nagyrészt sikerült megőrizniük az olasz csapatoknak, ám a további előrenyomulás elől a jövőben elzárta az utat az, hogy a Monarchia csapatainak elegendő ideje volt egy újabb frontvonal kiépítéséhez. Görz visszafoglalása pedig újabb akadályt jelentett a jövőben előrenyomuló olasz hadsereg számára.

Források[szerkesztés]

  • Galántai József: Az első világháború (p. 300) - Gondolat K. Bp. (II.k:1988.) - ISBN 963-282-004-5

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]