Vörös csipkésbagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Vörös csipkésbagoly
Scoliopteryx libatrix01.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék
(Noctuidae)
Nem: Scoliopteryx
Faj: S. libatrix
Tudományos név
''Scoliopteryx libatrix''
( Linnaeus , 1758)

A vörös csipkésbagoly (Scoliopteryx libatrix) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gyakori lepkefaj, többek között az Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában. Különböző élőhelyeken, például a lombhullató erdőkben , a vizek partján, a mocsarak és lápok mentén, de a kertekben és parkokban is előfordul. Barlangokban is megfigyelték.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szárnyfesztávolsága 40-45 milliméter. Az első szárnyak szaggatottak, szabálytalanok, innen kapta a pillangó a nevét (csipke), barna vagy szürke alapszínű, amelyet egy rózsaszín bevonat díszít. Körül a hátsó szárny harmada világos szürke , ami a közepén sötét és osztott. A lepke lehullott falevélre hasonlít ezzel tökéletesen képes magát álcázni. A hernyó körülbelül 50 milliméter hosszú és karcsú testű, világoszöld és világos, enyhén sárgás oldalvonalú.

Életmódja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az éjszakai lepkék. Télen helyenként nagyobb csoportokban magas páratartalmú helyekre húzódnak, mint például a barlangok és a nedves pincék . Két generációjú lepke: az első júniustól júliusig a második a augusztustól a következő év júniusáig . A hernyók májustól júniusig, illetve júliustól szeptemberig láthatóak, tápnövényei a fűz (Salix caprea), kosár fűz (Salix viminalis) és a nyár (Populus tremula), valamint más Salix és Populus fajok. A báb fekete.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Zackeneule című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz vörös csipkésbagoly témájú médiaállományokat.