Vöcsökréce

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vöcsökrécék szócikkből átirányítva)
Vöcsökréce
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
Család: Récefélék (Anatidae)
Alcsalád: Fütyülőlúdformák (Dendrocygninae)
Nemzetség: Vöcsökrécék (Thalassornithini)
Nem: Thalassornis
Faj: T. leuconotus
Tudományos név
Thalassornis leuconotus
(Eyton, 1838)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vöcsökréce témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vöcsökréce témájú médiaállományokat és Vöcsökréce témájú kategóriát.

A vöcsökréce vagy más néven fehérhátú fütyülőlúd (Thalassornis leuconotus) a lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába, a fütyülőlúdformák (Dendrocygninae) alcsaládjába tartozó trópusi úszómadár. A vöcsökrécék (Thalassornithini) nemzetségének egyetlen képviselője. Újabban egyes rendszerezők külön alcsaládba helyezik a réceféléken belül Thalassornithinae néven. Minden más récefélétől erősen különböző faj.

Rendszertan[szerkesztés]

A vöcsökrécét korábban a réceformák (Anatinae) alcsaládján belül a halcsontfarkú récék (Oxyyurini) nemzetségébe sorolták, főleg alaktani bélyegek alapján. Később azonban kiderült, hogy a faj csak életmódja miatt (főleg bukáshoz alkalmazkodott faj) hasonlít a halcsontfarkú récékre, és hiányoznak róla az azokra jellemző merev faroktollak. Az újabb kutatások kimutatták, hogy a vöcsökréce a fütyülőludakkal áll közelebbi rokonságban. Mivel azonban a faj a bukáshoz alkalmazkodott, alakja eltér az igazi fütyülőludakétól. Ma általában a fütyülőlúdformák közé sorolják, bár újabban egyes rendszerezők külön alcsaládba helyezik a réceféléken belül Thalassornithinae néven.

Elterjedése[szerkesztés]

Afrikában, a Szaharától délre sokfelé megtalálható, Etiópiától Dél-Afrikáig illetve Nyugat-Afrikában Szenegáltól Csádig, valamint Madagaszkáron.

Alfajai[szerkesztés]

  • afrikai vöcsökréce (Thalassornis leuconotus leuconotus) – nem fenyegetett.
  • madagaszkári vöcsökréce (Thalassornis leuconotus insularis) – Csak Madagaszkár szigetén él, és a vadászat, élőhelyeinek elvesztése és idegen, betelepített récefajok konkurenciája miatt veszélyeztetettnek számít.

Megjelenése[szerkesztés]

Mintegy 45 centiméter hosszú és 625-800 gramm súlyú madár. A nemek egyformák. Barnafoltos tollazata, sárgával tűzdelt fekete csőre és zöldesszürke lábai vannak.

Életmódja[szerkesztés]

Bukáshoz alkalmazkodott faj. Tavakon, mocsarakban él, ahol gyorsan a víz alá tud bukni ellenségei elől. Akár fél percig is a víz alatt tud maradni és 65 méter mélyre is lemerülhet.

Különféle növényi részekkel (levelekkel, magvakkal) táplálkozik, előszeretettel fogyasztja a tavirózsák magvait. A fiókák rovarlárvákat is fogyasztanak. Táplálékát vagy a felszínen szedi össze vagy mélyre bukva gyűjti be, de akkor is visszatér vele a felszínre és ott fogyasztja el.

Szaporodása[szerkesztés]

Tartós párkapcsolatban élő réceféle. Mindkét nem részt vesz a fészeképítésben, a kotlásban és a fiókák gondozásában.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]