Víztisztítás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A víztisztítás évről évre nagyobb jelentőséggel bír, a vízben található szennyeződések és sokszor a káros táplálkozás ellensúlyozása miatt is[forrás?].

A szennyvíztisztítás története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szennyvíztisztítás megjelenése visszavezethető egészen az ősi kultúrákhoz. A víztisztítás legkorábbi megjelenése az egyiptomi és római közösségben figyelhető meg.[forrás?] Ezekben az ősi társadalmakban már ismerték a csatornázást, mellyel igyekeztek megoldani a felhalmozódott szennyvíz elvezetését és elhelyezését is. Az egész világon megfigyelhető, hogy a nagyvárosok főként folyók mellé települtek. Ennek rövid időn belül az lett a következménye, hogy a folyók vizei szennyezettek lettek, így az ivóvíz is szennyezetté vált. A nagyvárosok igyekeztek a vizeiket megszűrni egy ún. parti tisztítással. Ennek lényege, hogy a szennyvíz zavarosságát a lebegő szennyeződések eltávolításával próbálták megoldani. Erre a célra szűrőket és rácsokat használtak és beépítették a folyóba történő befolyásnál, mind pedig azt megelőzően valahol a csatornaszakaszban. A kezdeti időkben az jelentette a komolyabb áttörést a tisztításban, hogy a szennyvizet már nem csak megszűrték és átemelték hanem előülepítést is végeztek. Később az első világháború előtt és azt követően is ülepítőmedencéket hoztak létre.

Otthoni víztisztítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csapvízben lévő szennyeződések három csoportra oszthatók:

  • Fizikai szennyeződések: szerves anyagok, olajok, zsírok, lebegő anyagok: homok, kolloidok, iszap.
  • Biológiai szennyeződések: baktériumok, algák, gombák, spórák, vírusok.
  • Kémiai szennyeződések: klór, magas sótartalom, növényvédő szerek maradékai, vizeletmaradványok, hormonok, nehézfémek.

Az orvosi vélemények is azt igazolják[forrás?], hogy egyre több káros anyag rakódik le a csontokba, az agyba, vesébe, és a májba. Ilyenek a nehézfémek, és pl. a dioxin, ami cukorbetegséghez[forrás?] vezet és rákkeltő is. Ezzel magyarázható a háztartásokban alkalmazott víztisztító berendezésék használata.

Létezik azonban olyan – kórházakban is használt[forrás?] – víztisztító berendezés, amely nemcsak a leghatékonyabb szűrőberendezéssel, de a lúgos és savas víz előállításához is szükséges elektrolízis kamrával is rendelkezik. Az ilyen típusokat gyártó cégek termékeinek ára rendkívül magas.

Egészségügyi hatások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hormonok az ivóvízben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Becslések szerint Budapesten évente kb. 20 tonna gyógyszerhatóanyag kerül a Dunába[1], ilyenek pl. az antibiotikumok, a fájdalomcsillapítók és a női nemi hormonok. A jelenlegi szennyvíztelepi technológiák nem tudják teljesen kiszűrni ezeket az anyagokat. Ezek főként a vizelettel kerülnek bele a szennyvízbe. Azért káros a gyógyszerhatóanyagok ilyen mértékű felhalmozódása, mert ez hatással van a vízben élő szervezetekre. A női nemi hormonok hatására például csökken a hím halak aránya a nőstényekéhez képest, illetve a békák szaporodása is. Az antibiotikumok befolyásolják a baktériumok szaporodását, melynek következtében a hatóanyagokkal szemben ellenállóbb baktériumok fognak kifejlődni. Kutatások szerint a világ természetes vízfolyásaiban kb. 20-féle gyulladáscsökkentőt találtak, melyből már nyolcat a csapvízben is kimutattak.[2]

Ivóvíz és daganat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Manapság egyre többet lehet hallani arról, hogy a kutatók az ivóvíz szerkezetének megváltoztatásával próbálnak segíteni a daganatos betegségeken[forrás?]. Ilyen a csökkentett deutérium tartalmú víz. Ugyanakkor mások a daganatok pH értékével kapcsolatosan vonnak le következtetéseket[forrás?]. Egy biztos, a mai orvosi vizsgálatok azt mutatják, hogy a daganatok csak savas környezetben tudnak kialakulni[forrás?]. Emiatt sok víztisztító cég javasolja a lúgosítást.

Lúgos víz – savas víz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A lúgos víz legkiemelkedőbb szerepe az öregedési folyamatok visszafordításában rejlik[forrás?]. Képes közömbösíteni a testben lerakódott savas anyagokat. A szelénhez, és az A- ,E-, C-vitaminhoz hasonlóan antioxidáns hatású[forrás?]. Fájdalom csökkentő, erősítő, immunrendszer élénkítő[forrás?]. Képes a szabadgyökök hatástalanítására is[forrás?]. A lúgos víz képes a bélrendszer méregtelenítésére[forrás?] hiszen nagyon jól kitisztítja az itt lerakódott méreganyagokat.

A savas vizet külsőleg lehet alkalmazni. Bőrpuhító, pattanások kezelésére kiválóan alkalmazható. Ekcéma kezelésre, rovarcsípésre, olyan lábszár fekély kezelésére alkalmazható melyet cukorbetegség idéz elő, gombásodásra, női hüvely öblítésre. Továbbá az élelmiszerek fertőtlenítésére is használhatjuk, pl: zöldség, gyümölcs mosásra mert elpusztítja a legtöbb baktériumot.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]