Vírusirtó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Víruskereső szócikkből átirányítva)

A vírusirtó vagy antivírus program a számítástechnikában egy szoftveres vagy hardveres architektúra, amelynek célja annak biztosítása, hogy a hálózatba vagy egy adott számítógépbe ne juthasson be olyan állomány, mely károkozást, illetéktelen adatgyűjtést vagy bármely, a felhasználó által nem engedélyezett műveletet hajt végre. Ilyenek például a vírusok, trójai programok és egyéb kártékony programok.

Működési elvek[szerkesztés]

A vírusirtó szoftverek két alapelven működnek. Az első az úgynevezett reaktív védelem, ami az úgynevezett vírusdefiníciós adatbázison alapszik. Ebben az esetben a vírusirtó szoftver egy adatbázisból azonosítja a kártevőket. Az adatbázist a vírusirtó szoftver gyártója rendszeresen frissíti, a frissítéseket a legtöbb vírusirtó szoftver automatikusan letölti az internetről.

A második – és napjainkban egyre fontosabb – védelmi módszer az úgynevezett heurisztikus vírusvédelem. Ebben az esetben a vírusirtó a beépített analizáló algoritmusok (mesterséges intelligencia) segítségével azonosítja a vírusokat. A módszer azért nagyon fontos, mert sokszor több nap telik el egy új vírus megjelenésétől addig, amíg a vírusirtó program gyártója az ellenszert elkészíti és beépíti a vírusdefiníciós adatbázisba. A reaktív vírusirtó szoftvernek ilyenkor frissítenie kell magát az internetről, és csak ezután nyújt védelmet az új vírusok ellen.

A heurisztikus módszereket is alkalmazó modern vírusirtók viszont addig is védelmet nyújtanak a legtöbb kártevő ellen, amíg az ellenszer elkészül.

Ezek a modern vírusirtók kombinálják tehát a hagyományos (vírusdefiníciós adatbázison alapuló) védelmet a modern heurisztikus védelemmel, és így nagyobb biztonságot adnak a felhasználóknak.

Fajtái[szerkesztés]

Egyedi számítógépek védelmére szolgáló megoldások[szerkesztés]

Egyedi számítógépek védelmére optimalizált megoldások. Általában a rendszerkövetelmények csak egyedi gépes operációs rendszereket támogatnak, és nincs felkészítve a távoli menedzselhetőségre és a hálózatos környezetre.

Rendelkezik minden olyan szükséges grafikus kezelőfelülettel, amelyen keresztül felhasználószintű ismeretekkel kezelhető a szoftver.

Egyszerű vírusirtó[szerkesztés]

Kizárólag antivírus megoldást tartalmazó szoftver. Bár egyre több funkciót zsúfolnak bele a gyártók, az egyes megoldásokban mégis megkülönböztethető, hogy ez a megoldás nem tartalmaz tűzfalat, webtartalom-szűrőt, adatmentést. Egyes gyártók a kémprogramvédelmet már integrálták az egyszerűbb megoldásban.

Komplex internetbiztonsági megoldások[szerkesztés]

Egyedi számítógépekre kifejlesztett, teljes körű biztonsági megoldást kínáló megoldások. Az általánosan elfogadott, hogy antivírus, tűzfal minimálisan legyen a megoldásban, de webtartalomszűrőt, adatmentést, spam szűrést, adathalászat elleni védelmet stb. kínálnak gyártótól függően a komplex kategóriába sorolható megoldások.

Hálózatok védelmére szolgáló rendszerek[szerkesztés]

Hardveres antivírus megoldások[szerkesztés]

Vírusirtó összehasonlító tesztek[szerkesztés]

A független magyar kutatólaboratórium rendszeresen összehasonlítja az egyes vírusirtó szoftverek teljesítményét.

Az AV-Comparatives tesztje arról, hogy az egyes vírusirtók heurisztikája mennyire hatékony.

A PC World magazin tesztje arról, hogy a számítógépre telepített vírusirtók mennyire fogják vissza a rendszer teljesítményét.

Külső hivatkozások[szerkesztés]