Vérfarkas (Harry Potter)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vérfarkasok más történetben is előforduló kitalált, mitológiai lények a Harry Potter univerzumban.

Vérfarkas kétféleképpen lehet egy varázsló vagy boszorkány: öröklődés útján, vagy fertőzöttséggel (harapással). A vérfarkas csak teliholdkor veszélyes, ekkor alakul csak át és minden egyéb időpontban normális emberként él. Az ebben a betegségben szenvedő embereket azonban mindig így hívják. Külső jegyekben az átalakult vérfarkasok sokban hasonlítanak az igazi farkasokra (pupillák, pofa, és bojtos farok).

Vérfarkasok a Harry Potter-univerzumban[szerkesztés]

A vérfarkasokra általánosságban igaz, hogy Voldemort támogatói, mivel úgy gondolják, hogy a Sötét Nagyúr jobbá teheti életüket. Ez azért van, mert a varázslóvilág megveti őket és fél tőlük. Dolores Umbridge, a Mágiaügyi Minisztérium államtitkára, több rendeletet is hozott, ami nagyon negatívan ítéli meg a vérfarkasokat.

A könyvek konkrétan csak két vérfarkas-szereplőről tesznek „említést”: Remus John Lupinról és Fenrir Greybackről. Egy harmadik vérfarkas (akinek nincsen szerepe a történetben), a Szent Mungo Varázsnyavalya- és Ragálykúráló Ispotályban fekszik Arthur Weasley szobatársaként.

Remus Lupin[szerkesztés]

Lupin saját elmondása szerint úgy lett vérfarkas, hogy apja összeveszett Greybackkel, az pedig bosszúból Remust megtámadta. A fiú vérfarkas lett. „Akkoriban még nem volt orvosság az ilyesmire. A farkasölőfű-főzet, amit Piton professzor főzni szokott nekem egészen új találmány. A segítségével meg tudom őrizni az embereszemet az átváltozás ideje alatt is. Ártalmatlan farkasként bevackolom magam a szobámba, és megvárom, amíg lemegy a telehold.” Ebben az érdekes idézetben betekintést nyerhetünk egy vérfarkas általános gondjaira:

  • az átváltozás fájdalmassága;
  • az emberi tudat elvesztése;
  • félelem attól, hogy esetleg megtámad valakit;
  • és persze a farkasölőfű-főzet elkészítésének nehézsége.

Fenrir Greyback[szerkesztés]

Greyback viszont nem fél attól, hogy megtámad valakit, "direkt az áldozatok közelében alakul át, hogy el tudja őket kapni. Annyira élvezi az embervér ízét, hogy már nem is farkas – hanem emberalakban is támadja az embereket." A Harry Potter és a Félvér Hercegben Bill Weasley-t megharapja Greyback. A támadás idején emberi alakban volt, így Bill nem válik vérfarkassá. Az eset hatása csupán annyi, hogy Bill arca sebhelyes lesz és megnő az étvágya a véres húsokra.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]