Vékonycsőrű gyapjasmadár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vékonycsőrű gyapjasmadár
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Család: Pintyfélék (Fringillidae)
Alcsalád: Hawaii gyapjasmadarak (Drepanidinae)
Nem: Hemignathus
Faj: H. wilsoni
Tudományos név
Hemignathus wilsoni
(Rothschild, 1893)
Szinonimák

Hemignathus munroi

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vékonycsőrű gyapjasmadár témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vékonycsőrű gyapjasmadár témájú kategóriát.

A vékonycsőrű gyapjasmadár (Hemignathus wilsoni) vagy más néven "Akiapola 'au (Ejtsd: ah-Kee-ah-POH-LAH-OW /vagy: Ákiápola-au) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozó, azon belül pedig a hawaii gyapjasmadarak közé tartozó faj.

Megjelenése[szerkesztés]

Kis termetű sárga (ritkán barnássárga) színű madár. Erős lábai vannak melyeknek köszönhetően jól tud fára mászni és azon kapaszkodni. Hosszú, megnyúlt görbe csőre van. A felső csőrkávája hosszabb mint az alsó. Csőrének köszönhetően a fába kis lyukat váj, és az abban lévő nedveket kiszívja.

Előfordulása[szerkesztés]

Hawaii szigetén él.

Életmódja[szerkesztés]

Táplálkozása[szerkesztés]

Főként rovarokat eszik. De magvakat, virágnektárt és fanedveket is fogyasztja.

Szaporodása[szerkesztés]

Általában fákra rakja fészkét. A tojás növekedése lassú és a nőstény csak minden második évben rak tojást. Ezért kevés van belőlük.

Veszélyeztetettsége[szerkesztés]

Ez a madárfaj gyakori volt a tizenkilencedik század végén és a huszadik század elején. De amikor a szigetre behozták a patkányokat és túlszaporodtak, a patkányok megették az "Akiapola 'au tojásait így korlátozva ezeknek a madaraknak az állományát. Ezen kívül az erdőirtás is még veszélyeztetetté tette, illetve az is hogy a behurcolt macskák és kutyák vadásztak a madarakra.

A parazita növények is veszélyesek ezen madárfaj számára ugyanis, - mint például a szamóca guava - képesek elpusztítani a fák gyökereit. Ezúttal a fa elpusztul ami az "Akiapola 'au lakhelyéül és táplálékszerzési helyként szolgált. <--A szúnyogok amelyek köztudottan betegségeket is hordozhatnak magukkal, megcsípték a madarakat és azok fiókáit.-->

Ez a faj 1967-ben a veszélyeztetett fajok listájára került a túl alacsony létszám miatt. A természetvédők még ma is igyekeznek megvédeni oly módon, hogy beszerzik az "Akiapola 'au tojásait és felnevelik. Így remélhetőleg fog keletkezni egy olyan madárállomány amelyben sok "Akiapola 'au van.