Végső állomás 4.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Végső állomás 4
(The Final Destination)
2009-es amerikai 3D-s film

jelenet a filmből IMDB 5,1/10 (61 960 szavazat)
jelenet a filmből
IMDB 5,1/10 (61 960 szavazat)
RendezőDavid R. Ellis
ProducerCraig Perry
Warren Zide
Műfaj
ForgatókönyvíróEric Bress
Jeffrey Reddick
FőszerepbenBobby Campo
Haley Webb
Shantel VanSanten
Nick Zano
Krista Allen
Mykelti Williamson
ZeneBrian Tyler
OperatőrGlen MacPherson
VágóMark Stevens
Gyártás
GyártóNew Line Cinema
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő82 perc
Költségvetés43 millió dollár (becsült)[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország InterCom
USA Warner Bros.
BemutatóUSA 2009. aug. 28.
Magyarország 2009. szept. 10.
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel186 167 139 dollár[2]
Kronológia
ElőzőVégső állomás 3.
KövetkezőVégső állomás 5.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Végső állomás 4. (eredeti cím: The Final Destination) 2009-ben bemutatott amerikai horrorfilm, melynek rendezője David R. Ellis, forgatókönyvírója Eric Bress (ők a Végső állomás 2. részén is együtt dolgoztak).

Az Amerikai Egyesült Államokban 2009. augusztus 28-án mutatták be, Magyarországon 2009. szeptember 10-én az InterCom Zrt. forgalmazásában.

A Végső állomás sorozat negyedik része, és az első, amit 3D-s változatban mutattak be. A következő része a Végső állomás 5. (2011). A legnagyobb bevételt hozó Végső állomás film, amely több mint 186 millió dollárt tudott összegyűjteni világszerte, viszont a széria legrosszabb kritikai értékeléseit kapta. A Metacritic oldalán a film értékelése 30% a 100-ból, ami 14 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson a Végső állomás 29%-os minősítést kapott, 95 értékelés alapján.[4]

Cselekmény[szerkesztés]

Egy főiskolai hallgató, Nick O'Bannon, barátaival (Lori Milligannel, Janet Cunninghammel, Hunt Winorsky-vel) és több ott tartózkodó nézővel (George Lanterrel, Samantha Lane-nel, Andy Kewzerrel, Jonathan Grovesszal, Carter Danielsszel, Nadia Monroy-jal és Cinthya Danielsszel) a McKinley Speedway pályán néz egy autóversenyt a tanulmányi szünet alatt. Nicknek hirtelen látomása lesz arról, hogy az autóbaleset hatására összeomlik a pálya, amelyben sok ember meghal. A látomásban egy szürke autóból kiesik egy véletlenül benne felejtett csavarhúzó, egy másik versenyautó belehajt, emiatt defektet kap és leszakad a kereke. Ezután az autó felborul, a kerekei elrepülnek, az egyik leviszi Nadia fejét. Mindenki menekül, sokan meghalnak, köztük Cinthya és Carter is, egy elrepült szélvédő kettévágja őket. Samantha-t ellökik, és egy robbanás hatására egy autó motorja rázuhan. A következő halott Andy, aki menekülés közben véletlenül elbotlik, hanyatt esik, és egy fadarab átszúrja a fejét. A pálya teteje is omlani kezd. Hunt és Janet menekül, de a tető egyik része rájuk zuhan. A menekülők dulakodnak a lépcsőn, köztük Jonathan is, de őket is szétnyomta a tető. Lori és George mellett felrobban egy kocsi, amely összeégeti őket, Nick-et pedig a robbanás belelöki egy kiálló vasrúdba, ekkor ébred fel a látomásból. Nick pánikba esik, emiatt konfliktusba kerül Andy-vel és Carterrel. George kitessékeli őket, Carter pedig megkéri Cinthya-t, hogy maradjon ott. Mikor sikerül mindannyiuknak kijutni a nézőtérről, bekövetkezik Nick látomása. Carter vissza akar menni a feleségéért, de George nem engedi, ismét vitatkozni kezdenek, ahol Nadia haragosan rájuk kiabál. Hirtelen a stadionból kirepül egy gumiabroncs, amely leviszi Nadia fejét és egyik karját. (A pályán Cinthya életét vesztette).

Néhány nappal később, Carter megpróbál egy keresztet égetni George gyepén, amiért nem engedte, hogy visszamenjen Cinthya-ért. Miután kiszáll a teherautóból, egy patkó leesik a visszapillantó tükörről, és visszakapcsolja a rádiót. A csomagban lévő maradék sör leesik a sebességváltóra és beindítja a járművet. Carter fut, hogy leállítsa, de magával húzza a vontatólánc. Az aszfalt a lánccal súrlódva szikrázni kezd, a kiborult benzin miatt Carter felgyullad és a kocsi felrobban. George kijön a házból a zűrzavarra és az esemény tanúja lesz. Nick a híradót nézve rájön, hogy előző éjszaka is látomása volt, megálmodta Carter balesetét. Következő napon a szépségszalonból kilépő Samantha-nak egy fűnyíró által ellőtt kő kiviszi a szemét.

Lori és Nick a neten megérzésekre, látomásokra, jelekre keresnek rá, felismerve, hogy a halál követi őket. Hunt és Janet nem hiszik el. Lori és Nick ki akarják deríteni, ki lesz a következő, ezért bemennek a versenypályára, ahonnan George kitessékeli őket, de hajlandó nekik segíteni. Megmutatja a biztonsági kamera felvételeit, ahol kiderül, hogy Andy a következő. Mindhárman a munkahelyéhez sietnek, hogy meggyőzzék Andy-t, de ő nem hisz nekik. Ezután egy szerencsétlen véletlen következtében egy CO2-es palack nekirepíti a láncszemkerítésnek, ami feldarabolja.

Nicknek új látomásai vannak vízről és egy érméről, ezzel jelezve, hogy Janet és Hunt veszélyben vannak. Hunt épp a strandon van. Nick megpróbálja felhívni, hogy figyelmeztesse őt, semmiképpen ne menjen víz közelébe, de egy gyerek lespricceli vízipisztollyal Hunt telefonját, amitől elromlik. Hunt lenyomja a gyereket a vízbe és elveszi a fegyverét, majd ráteszi a medence csatornájára, ami leesik onnan és beindítja a szivattyút. Ugyanebben az időben Janet az autómosóba megy, de nem veszi észre a táblán lévő figyelmeztetéseket, és úgy hagyja a rádióantennát. A mosóban az egyik tisztítókefe eltöri az antennát, ami nekipattan a biztosítékdoboznak. Janet kap egy telefonhívást Lori-tól, hogy ne menjen víz közelébe, de nem érti tisztán, mivel az autómosóban nincs térerő. Eközben Hunt szerencseérméjét kiüti a kezéből egy golflabda és belegurul a medencébe, egyenesen a lefolyóba. Mikor utána ugrik, beszívja a nadrágját. Janet eközben beragad az autómosóba, a kocsija tetőablaka véletlenül kinyílik, egy vízzel teli cső elreped, és a víz belefolyik az autóba. Janet megpróbál kimászni, de nem fér ki az ablakon. Lori és George épp időben érkeznek, és sikeresen megmentik őt. Nick nem találja Huntot, aki még mindig a víz fenekén küzd, a lefolyó beszippantja a belső szerveit, felrobban a szivattyútartály. Ezután George megpróbál öngyilkosságot elkövetni, de többszöri kísérlet során sem sikerül neki. A csoport úgy véli, hogy amiért megmentették Janetet, a halál már nem követi őket.

Azért, hogy megünnepeljék, Janet és Lori elmennek a plázába, hogy megnézzenek egy filmet. Nick és George a híradóból értesülnek róla, hogy egy túlélőt találtak a versenypálya romjai alatt (Jonathan). A kórházba sietnek, hogy megmentsék az életét, de amikor odaérnek, Jonathanre ráesik egy vízzel teli kád a felette lévő emeletről. Nick ezután újabb látomást lát, melyben George, Janet és Lori meghalnak. A látomásban a kórház elhagyása után George-ot elüti egy mentőautó. Lori a filmnézés közben ugyanazokat a gyanús jeleket észleli a moziban, amelyeket Nick a versenypályán. Eközben Nick a plázába siet, hogy megmentse őket, mert George halálakor rájön, hogy mégsem sikerült megállítani a láncot. A mozivászon fala mögötti láncreakció tüzet gyújt. Lori a rossz előérzetei miatt meg akarja győzni Janetet, hogy meneküljenek, de ő nem hajlandó. Ekkor érkezik meg Nick, és Lorival együtt elhagyják a termet. Janet nem hisz neki, de aztán felrobban a moziterem, és a pláza is kezd összedőlni. Nick és Lori menekülnek, de a mozgólépcsőt, amin állnak, szétzúzza egy oszlop. A lépcső még mindig megy, és Lorit bedarálja, mert nem tudnak hova menekülni. Nick felébred és rájön, hogy az egész csak látomás volt. Miután nem sikerült megmentenie George-ot, Nick siet a színházba és poroltóval elállítja a tüzet, ami a keletkező robbanást okozná.

Két héttel később, mielőtt Nick találkozna Lori-val és Janettel a kávézóban, észreveszi, hogy meg van lazulva az egyik homlokzati állvány alja és figyelmezteti a rajta dolgozó munkást. Nick észrevesz pár jelet, ami megtörtént az elmúlt idők során: egy versenyautót a TV-ben, egy strand hirdetését és a mozikban játszott Végső csábítást, melynek jele egy szem. Nick azt mondja, hogy mi van akkor, ha a terv az elejétől fogva csak az volt, hogy a kávézóban legyenek. Ebben a pillanatban az állvány eldől, emiatt egy teherautó lecsúszik az útról, és egyenesen a kávézó ablakának hajt. Az utolsó jelenetben röntgenfelvételen mutatják, ahogy Janet testén átmegy a kerék, Lori-nak kitörik a nyaka, Nick pedig nekicsapódik a falnak, eltörik az állkapcsa és betörik a koponyája.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[5]
Bobby Campo Nick O'Bannon Csík Csaba Krisztián
Shantel Van Shanten Lori Milligan Bogdányi Titanilla
Mykelti Williamson George Lanter Zöld Csaba
Nick Zano Hunt Wynorski Zámbori Soma
Haley Webb Janet Cunningham Nádasi Veronika
Krista Allen Samantha Lane Csondor Kata
Andrew Fiscella Andy Kewzer Czvetkó Sándor
Justin Welborn Carter Daniels Epres Attila
Jackson Walker Jonathan Groves Damu Roland
Stephanie Honore Nadia Monroy ?
Lara Grice Cynthia Daniels ?

Végső állomás-filmek[szerkesztés]

A Végső állomás 4. a Végső állomás 3. (2006) folytatása, melynek még korábbi részei a Végső állomás (2000) és a Végső állomás 2. (2003) és a további része a Végső állomás 5. (2011)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Végső Állomás. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. november 6.)
  2. A VÉGSŐ állomás. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. november 6.)
  3. A VÉGSŐ ÁLLOMÁS (2009). Metacritic. (Hozzáférés: 2014. november 6.)
  4. The final destination. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. november 6.)
  5. ISzDb - THE FINAL DESTINATION (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2013. december 30.)

További információk[szerkesztés]