Várterész István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Várterész István
Született1931. április 22.
Meggyesfalva
Elhunyt1984. október 9. (53 évesen)
Marosvásárhely
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásagyógyszerész,
gyógyszerészeti író,
helytörténeti író
Iskolái
SablonWikidataSegítség

Várterész István (Meggyesfalva, 1931. április 22.Marosvásárhely, 1984. október 9.) erdélyi magyar gyógyszerész, gyógyszerészeti és helytörténeti író.

Életútja[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait a marosvásárhelyi Római Katolikus Főgimnáziumban kezdte és a Magyar Fiúlíceumban fejezte be 1950-ben. Gyógyszerészi oklevelet a marosvásárhelyi OGYI Gyógyszerészeti Karán kapott 1957-ben. Ezután gyakorló gyógyszerészként dolgozott Nyárádmagyaróson, Dicsőszentmártonban, majd haláláig Marosvásárhelyen, több gyógyszertárban.

Gyógyszerészeti közleményei[szerkesztés]

Első dolgozatát a Marosvásárhelyen megjelenő Értesítő közölte 1957-ben. Szakdolgozataiban a gyógyszerészet gyakorlati kérdéseivel foglalkozott. A kenőcs-alapanya­gok fizikai-kémiai tulajdonságairól, a szemészeti oldatokról, a cseppentőkről, a gyógyszertári kúpok módosított elkészítésének lehetőségéről írottak a Farmacia és a Practica Farmaceutică (Bukarest), valamint a Gyógyszerészet (Budapest) c. szakfolyóiratokban jelentek meg.

Hely- és orvostörténeti cikkei[szerkesztés]

Jelentősek helytörténeti cikkei, tanulmányai. Marosvásárhely tudománynépszerűsítő mozgalmának kialakulásáról, a városi kórház történetéről, neves orvosairól, így Knöpfler Vilmos (1815–82) és Szotyori József (1767–1833) munkásságáról, a zeneiskoláról, Metz Albert tanári tevékenységéről, Gecse Dánielről, Schmidt Béláról írt cikkeit a Vörös Zászló (1971–82), az Új Élet (1971–81) és az Orvosi Szemle közölte.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Péter H. Mária: Az erdélyi gyógyszerészet magyar vonatkozásai. Kolozsvár, 2002.