Vártemplom (Szolnok)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vártemplom
Valláskatolicizmus
EgyházmegyeVáci egyházmegye
VédőszentSzűz Mária
Építési adatok
Építése1824
Stílus
TelepülésSzolnok
Elhelyezkedése
Vártemplom (Szolnok)
Vártemplom
Vártemplom
Pozíció Szolnok térképén
é. sz. 47° 10′ 24″, k. h. 20° 12′ 21″Koordináták: é. sz. 47° 10′ 24″, k. h. 20° 12′ 21″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Vártemplom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A szolnoki Magyarok Nagyasszonya templom, ismertebb nevén vártemplom római katolikus templom a Szent István téren.

Története[szerkesztés]

Az egykori vár területén áll a Magyarok Nagyasszonya katolikus vártemplom. A templom külső megjelenése korának klasszicista stílusjegyeit viseli, de belül a főoltár, a szószék, a padok és az áldoztató rács empire stílusú. A közelben álló romos török mecset és a középkori templom maradványainak köveiből, Homályossy Ferenc építész tervei alapján, 182224-ben épült.

1919-ben, a román támadás idején Szolnok hosszú heteken át a magyar és román csapatok ütközőzónáját képezte, amit a templom is rendkívül megsínylett. Annyira károsodott, hogy a templom tornya mindenestül bezuhant a belső térbe, közvetlenül magára az oltárra.Innen menekítette haza az Oltáriszentséget Galgóczi Erzsébet aki később élete végéig hordta Jézus Urunk sztigmáit és életét a Máriaremete-i Kegytemplom melletti parókián élte le elvonultan. A két világháború között az épületet teljesen renoválták és ma is jó állapotban van.

A templom előtt 2001-ben állították fel Gacsári-Kiss Sándor c.prépost ,kanonok plébános kezdeményezésére Szent István szobrát.

A sérült Vártemplom 1919-ben

Külső hivatkozások[szerkesztés]