Aba-Novák Kulturális Központ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Városi Művelődési és Zenei Központ szócikkből átirányítva)
Aba-Novák Kulturális Központ
Ország Magyarország
TelepülésSzolnok
Elhelyezkedése
Aba-Novák Kulturális Központ (Magyarország)
Aba-Novák Kulturális Központ
Aba-Novák Kulturális Központ
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 10′ 35″, k. h. 20° 11′ 35″Koordináták: é. sz. 47° 10′ 35″, k. h. 20° 11′ 35″
Névváltozatok
Időszak
Név
1979–1991Szolnok Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ
1992–1999Szolnok Városi Művelődési Központ
1999–2006Városi Művelődési és Zenei Központ (VMZK)
2006-2014Aba-Novák Kulturális Központ (ANKK)
2014Aba-Novák Agóra Kulturális Központ

Az Aba-Novák Kulturális Központot Szolnok Megye Tanácsa 1978. július 1-jén alapította meg a város új kulturális intézményeként, akkor még Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ néven. A Zoltai István Ybl-díjas építész által tervezett épület megnyitója 1979. július 2-án volt. A ház rövid időn belül Szolnok és a régió kulturális életének meghatározó centrumává vált. Az Aba-Novák Kulturális Központ nevet a 2006-os rekonstrukciója után vette fel. Aba-Novák Vilmos a XX. század első felének egyik kiemelkedő magyar festőművésze és grafikusa volt, aki sokszor megfordult a Szolnoki Művésztelepen is.

Szolnok egyre sokszínűbb kulturális életének meghatározó helyszínévé vált a 2014-ben átadott, az Aba-Novák Kulturális Központ új szárnyaként létrehozott Agóra. Már az építkezés alatt találgatták a városlakók, milyen funkciót tölt be az épület, mennyire szolgálja a szolnokiak kulturális igényeit.

Az új nevén Aba-Novák Agóra Kulturális Központ nemcsak koncerteknek, előadásoknak ad otthont, hanem népszerű klubokat is indított, szívesen karol fel civil kezdeményezéseket. Itt működik a Jászkun Fotóklub, a Zolnok Lovagrend, a Szeres táncház, a Csillagked(d)velők klubja, a Szolnoki Népdalkör, a Családkutatók klubja, az Együtt-egymásért Ifjúsági Klub, illetve most bontogatja szárnyait a Jászkun Madár - és Természetbarát Klub. A legkisebbek és szüleik hamar megszerették és rendszeresen látogatják az Agóra Játszóház programjait, tematikus napjait. Több nyári tábort is szerveztek az intézmény munkatársai.

Hiánypótló, európai színvonalú kiállítótérrel is gazdagodott a város, amelyben Munkácsy-díjas festőművészek, szobrászművészek, fotóművészek műveit csodálhattuk meg. Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ rendszeresen indít képzéseket, tanfolyamokat, terei, termei konferenciáknak, szakmai találkozóknak biztosítanak ideális körülményeket. Az épületben kapott helyet a Tourinform Szolnok Iroda és a várost bemutató, népszerűsítő tárgyakat kínáló Szolnok Bolt. Az intézmény adja ki a szolnokiak körében kedvelt ingyenes Publicum programajánló magazint.

Itt alakult meg az Agóra Tanács, amely 42 környező település kulturális életét támogatja és fogja össze. A megyénkben példátlan technikai, technológiai infrastruktúra bővülés a kapcsolatok gyarapodását is magával hozta. Együttműködő partnerünk a Szolnoki Művésztelep, a Hagyományok Háza, a Nemzeti Táncszínház, az Országos Levéltár, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Magyar Művészeti Akadémia, de szívesen veszünk részt a helyi hagyományok bemutatásában és törekszünk a szolnoki cégekkel, intézményekkel karöltve megismertetni városunk, az agglomeráció kulturális értékeit.

2010 - a megújulás éve[szerkesztés]

Január 1-jével az Aba-Novák Kulturális Központ új, kettős ügyvezetéssel indult útnak. Nemcsak felépítésében változott, hanem egészen új koncepciókat tűzött ki maga elé: kreatív, szolgáltató intézménnyé szeretne válni. Olyan szolgáltatásokkal kívánja ellátni a Szolnokon és annak térségében élőket, valamint az ide látogató közönséget, amellyel sokrétű lehetőségeket biztosíthat a szórakozni és művelődni vágyóknak. A ház a közművelődési feladatokat is tekintve próbál megfelelően szerepelni a következő rendezvények megszervezésében és lebonyolításában:

  • Városi ünnepségek, megemlékezések
  • Hagyományőrző és helyi értékeket közvetítő programok
  • Ismeretterjesztés
  • Színházi, irodalmi és táncművészeti rendezvények
  • Zenei előadások és koncertek
  • Képzőművészeti-, fotó és más kiállítások
  • Gyermek- és ifjúsági rendezvények

Kiemelt rendezvényeink[szerkesztés]

Publicum[szerkesztés]

2010 márciusában új programfüzettel lepte meg látogatóit az Aba-Novák Kulturális Központ. Az előzőhöz képest teljes átalakuláson ment keresztül. A Paletta nevet felváltotta a Publicum, s nemcsak nevében frissült, hanem tartalmában és formájában is.

Klubok, művészeti csoportok[szerkesztés]

Az Aba-Novák Agóra nemcsak koncerteknek, előadásoknak ad otthont, hanem népszerű klubokat is indított, szívesen karol fel civil kezdeményezéseket. A teljesség igénye nélkül itt működik a Jászkun Fotóklub, a Zolnok Bandérium, a Csillagked(d)velők klubja, a Szolnoki Népdalkör, a Családkutatók klubja, az Együtt-egymásért Ifjúsági Klub, illetve most bontogatja szárnyait például a Jászkun Madár - és Természetbarát Klub. Minden korosztály számára kínálunk foglalkozásokat!

Az Aba-Novák Agóra klubjainak oldala

Külső hivatkozások[szerkesztés]