Vámpírakadémia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vámpírakadémia
Szerző Richelle Mead
Eredeti cím Vampire Academy
Műfaj urban fantasy, vámpír
Sorozat Vámpírakadémia-sorozat 1. kötete
Következő Dermesztő ölelés
Kiadás
Kiadó Agave Könyvek
Kiadás dátuma 2009. november 12.
Fordító Farkas Veronika
Oldalak száma 240
ISBN 978 963 9868 61 8

A Vámpírakadémia Richelle Mead amerikai írónő első könyve a Vámpírakadémia-sorozatból. Először az amerikai Razorbill kiadó adta ki 2007-ben, a magyar nyelvű megjelenésre 2009. november 12-én került sor.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lissa Dragomirt és Jasmine Sulet két év bujkálás után elfogják és visszazsuppolják a Montana erdőségeinek mélyén megbúvó Szent Vlagyimir Akadémia vaskapui mögé. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és dampyr testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Lissa a vérre – viszonylag konszolidáltan – szomjazó mora vámpírok egyik nagytiszteletű családjának egyetlen leszármazottja és túlélője; Jasmine, aki életét tette fel legjobb barátnője védelmezésére, a dampyr testőrtanoncok sorát erősíti. A vaskapukon kívül a vérszomjas, élőhalott vámpírok, a strigák lesik az alkalmat, hogy elvegyék életüket, és magukhoz hasonlóvá tegyék őket. A kapukon belül sem veszélytelen azonban az életük: Lissa különleges mágikus képességei legalább annyira megkeserítik a mindennapjaikat, mint a mindkettőjüket megkísértő tiltott szerelem.

Hazai fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Galgóczi Tamás, az ekultura.hu főszerkesztője az alábbi gondolatokkal összegezte a Vámpírakadémiát: "Ha valakinek ez az első vagy második vámpíros könyvélménye, akkor nincs nagy baj, de ha olvasta az alapvetéseket, akkor bizony lesznek problémái."[1] Online és nyomtatott magazinok nem nagyon foglalkoztak a kiadvánnyal, a kritikák száma minimális. Ugyanakkor, a könyv a blogszféra fiatalabb közönsége körében szinte egyöntetű sikert aratott, kiemelve a vámpírtársadalom bemutatásának egy újfajta megközelítését[2] és a karakterek szerethetőségét, részletes kidolgozottságát[3]. Rengeteg rajongói kritika található a weben, rámutatva, hogy bár az idősebb korosztály érdeklődését nem keltette fel különösebben a Vámpírakadémia, de egy zömmel tinédzserekből álló népes olvasótáborra mégis szert tett.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Galgóczi Tamás: Richelle Mead: Vámpírakadémia. ekultura.hu. (Hozzáférés: 2010. december 21.)
  2. Gigi blogger: Richelle Mead: Vámpírakadémia. agnescornel.blogspot.com. (Hozzáférés: 2010. december 21.)
  3. pingi blogger: Richelle Mead: Vámpírakadémia. whatagirlwants.freeblog.hu. (Hozzáférés: 2010. december 21.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]