Vámpírakadémia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vámpírakadémia
SzerzőRichelle Mead
Eredeti címVampire Academy
Nyelvangol
Műfajurban fantasy, vámpír
SorozatVámpírakadémia-sorozat 1. kötete
KövetkezőDermesztő ölelés
Kiadás
KiadóAgave Könyvek
Kiadás dátuma2009. november 12.
FordítóFarkas Veronika
Oldalak száma240
ISBN978 963 9868 61 8
SablonWikidataSegítség

A Vámpírakadémia Richelle Mead amerikai írónő első könyve a Vámpírakadémia-sorozatból. Először az amerikai Razorbill kiadó adta ki 2007-ben, a magyar nyelvű megjelenésre 2009. november 12-én került sor.

A nagy sikerű könyvsorozat Lissa és Rose életét követi nyomon, ez utóbbi narrálásában. A kettejükről szóló történet nem csak azért különleges, mert a két barátnő a mora vámpírok és dampyrok (eredetileg: moroi és dhampir) világában élnek, hanem mert kettejük között pszichés kapcsolat van: Rose képes Lissa fejébe kerülni, így az olvasó egyszerre értesül mindkettőjük érzelmeiről, és a cselekmény is két szálon fut.[1]

És ha mindez még nem lenne elég érdekes, a hat rész és az utána következő spin-off sorozat (Vérvonalak – Bloodlines) egy részletesen kidolgozott, precízen felépített világot teremt, ahol emberek és vámpírok élnek egymás mellett.[2]

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Vasilissa Dragomirt és Rosemarie Hathawayt két év bujkálás után elfogják és visszazsuppolják a Montana erdőségeinek mélyén megbúvó Szent Vlagyimir Akadémia vaskapui mögé. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és dampyr testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Lissa a vérre – viszonylag konszolidáltan – szomjazó mora vámpírok egyik nagytiszteletű családjának egyetlen leszármazottja és túlélője; Rose, aki életét tette fel legjobb barátnője védelmezésére, a dampyr testőrtanoncok sorát erősíti. A vaskapukon kívül a vérszomjas, élőhalott vámpírok, a strigák lesik az alkalmat, hogy elvegyék életüket, és magukhoz hasonlóvá tegyék őket. A kapukon belül sem veszélytelen azonban az életük: Lissa különleges mágikus képességei legalább annyira megkeserítik a mindennapjaikat, mint a mindkettőjüket megkísértő tiltott szerelem.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Filmbeli szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Rosemarie Hathaway Zoey Deutch Csuha Bori
Vasilissa Dragomir Lucy Fry Gáspár Kata
Dimitrij Belikov Danila Kozlovsky Makranczi Zalán
Christian Ozera Dominic Sherwood Előd Álmos
Viktor Daskov Gabriel Byrne Jakab Csaba
Natalja Daskov Sarah Hyland Pekár Adrienn
Kirova igazgatónő Olga Kurylenko Ősi Ildikó
Mason Ashford Cameron Monaghan Czető Roland
Jesse Zeklos Ashley Charles Gacsal Ádám
Ralf Chris Mason Molnár Levente
Mia Rinaldi Sami Gayle Lamboni Anna
Szonja Karp Claire Foy Törtei Tünde
Tatjana királynő Joely Richardson Spilák Klára

Hazai fogadtatás[szerkesztés]

Galgóczi Tamás, az ekultura.hu főszerkesztője az alábbi gondolatokkal összegezte a Vámpírakadémiát: "Ha valakinek ez az első vagy második vámpíros könyvélménye, akkor nincs nagy baj, de ha olvasta az alapvetéseket, akkor bizony lesznek problémái."[3] Online és nyomtatott magazinok nem nagyon foglalkoztak a kiadvánnyal, a kritikák száma minimális. Ugyanakkor, a könyv a blogszféra fiatalabb közönsége körében szinte egyöntetű sikert aratott, kiemelve a vámpírtársadalom bemutatásának egy újfajta megközelítését[4] és a karakterek szerethetőségét, részletes kidolgozottságát.[5] Rengeteg rajongói kritika található a weben, rámutatva, hogy bár az idősebb korosztály érdeklődését nem keltette fel különösebben a Vámpírakadémia, de egy zömmel tinédzserekből álló népes olvasótáborra mégis szert tett.

Magyarul[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Richelle Mead - Vampire Academy - Trade Paperback (angol nyelven). [2021. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 4.)
  2. Bloodlines Series by Richelle Mead. www.goodreads.com. (Hozzáférés: 2020. november 4.)
  3. Galgóczi Tamás: Richelle Mead: Vámpírakadémia. ekultura.hu. (Hozzáférés: 2017. július 18.)
  4. Gigi blogger: Richelle Mead: Vámpírakadémia. agnescornel.blogspot.com. (Hozzáférés: 2017. július 18.)
  5. pingi blogger: Richelle Mead: Vámpírakadémia. whatagirlwants.freeblog.hu. [2010. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 21.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]