Válogatott gyilkosok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Válogatott gyilkosok
(Killer Elite)
Válogatott gyilkosok.jpg
A film moziplakátja
Rendező Gary McKendry
Producer Michael Boughen
Steve Chasman
Sigurjon Sighvatsson
Tony Winley
Műfaj bűnügyi film
Forgatókönyvíró Gary McKendry
Matt Sherring
Főszerepben Jason Statham
Clive Owen
Robert De Niro
Adewale Akinnuoye-Agbaje
Yvonne Strahovski
Zene Reinhold Heil
Johnny Klimek
Operatőr Simon Duggan
Alain Duplantier
Vágó John Gilbert
Gyártás
Ország USA, ausztrália, Nagy-Britannia
Nyelv angol +magyar
Időtartam 100 perc
Költségvetés 66 millió $
Forgalmazás
Forgalmazó USA 2011. szeptember 23.
magyar 2011. november 24.
Bemutató 2011
Korhatár Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel 55 701 900 amerikai dollár
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Válogatott gyilkosok (Killer Elite) 2011-ben bemutatott amerikai akció-thriller, főszereplői Jason Statham, Clive Owen, Robert De Niro, Yvonne Strahovski és Dominic Purcell.

A film igaz történet alapján készült, az 1991-es Sir Ranulph Fiennes - The Feather Men regénye szerint. A film rendezője Gary McKendry.

Cselekménye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1980-ban a gyilkosok, Danny Bryce (Jason Statham), Hunter (Robert De Niro), Davies (Dominic Purcell) és Meier (Aden Young) Mexikóban vannak, hogy megöljenek egy embert. Danny tudtán kívül öl, egy fiatal fiú előtt, és ez befolyásolja őt, megsérül a menekülés során, Danny ezért kiszáll és visszavonul szülőföldjére, Ausztráliába.

Egy évvel később, 1981-ben Dannyt Ománba invitálják, ahol Huntert fogságban tartják. Találkozik egy ügynökkel (Adewale Akinnouye-Agbaje), aki az egész küldetésekről gondoskodik, majd Danny megtudja, hogy Hunter elfogadott egy munkát, ami 6 millió dollárt ért, de nem sikerült neki teljesíteni. Ha Danny nem vállalja el a munkát, akkor Huntert megölik.

Danny elmegy Sejk Amrhez, a trónjától megfosztott királyhoz egy kis régióba, aki azt a feladatot adja Dannynek, hogy ölje meg Steven Harris (Lachy Hulme), Steven Cregg (Grant Bowler) és Simon McCann (Daniel Roberts) egykori három SAS ügynököt, akik megölték Sejk három legidősebb fiát. Dannynek fényképet kell készítenie minden egyes holttestről, hogy bizonyítsa, elvégezte a feladatát, majd el kell vinnie, mielőtt a halálos beteg Sejk meghal. Ezáltal lehetővé válik az, hogy a negyedik fia Bakhait (Firass Dirani), a sivatagi régióba irányítson, ahol az apja uralkodott. Ha Dannynek nem sikerül teljesítenie a kért megbízást, Huntert megölik. Danny felkeresi újra Daviest és Meiert, akik egyetértenek abban, hogy segítenek neki, de cserébe a pénz egy részét nekik kell hogy adja.

Ahogy Danny és Meier beoson az első célponthoz, aki Steven Harris, addig Davies kérdéseket tesz fel az egykori SAS tagjainak, a helyi bárban az Egyesült Királyságban. Az egyik tag felhívja Spike Logant (Clive Owen), az egész vezetőjét, és azt mondja neki hogy egy férfi infókat kérdezett tőlük.

Harrist kihallgatják és ezt kamerával rögzítik. Azt kérdezik tőle, hogy ő ölt-e meg egy gerillavezért, amit bevall, hogy ő volt, majd a terv szerint cselekedve, Danny és Meier a fürdőszobába átviszik, és fejbe vágják egy olyan kalapáccsal, aminek a végén ugyanolyan mozaik van, ami a fürdőszoba padlóján, hogy úgy tűnjön, Harris megcsúszott és kitörte a nyakát. Dannyt megzavarja Harris barátnőjének érkezése, majd amikor visszaér a fürdőszobába, már holtan találja Harrist, mert Meier kénytelen volt megölni őt, mivel verekedtek. Amikor visszamennek Londonba, Davies felfedezi a második célpontot, Steven Cregget, aki megölte a Sejk másik fiát, majd felkészülnek a hosszú éjszakai menetelésre, a téli időjárásban az SAS központnál. Davies úgy tesz, mintha civil volna, majd mikor érkezik két katona, arra kérik, hagyja el a helyiséget, mert nem tartózkodhat ott, eközben Danny be tud szivárogni a bázisra. Ott kábítószert juttat Cregg kávéjába (aki a felvonuláson rosszul lesz), és megkérdezi tőle, hogy ő ölte-e meg Sejk egyik fiát, aki bevallja hogy igen, majd végez vele, és mindezt videószalagra felvették, ezután eljuttatják a Sejkhez. Utána irány az utolsó cél, Simon McCann megölése, aki jelenleg zsoldos, majd egy új, tapasztalatlan csapattagot hívnak segítségükre, aki Jake (Michael Dorman). Amikor McCann egy hamis állásinterjúra tart, Meier és Jake követik őt egy másik járművel, majd távirányítás segítségével McCann autója elé irányít egy kamiont, ezzel megölve őt. Azonban volt egy testőre McCann-nek, és meglátja hogy figyelik őt, majd elmenekül és elkezdik követni. Amikor elkapják, pisztolypárbaj alakul ki. A tapasztalatlan Jake véletlenül megöli a testőrt és Meiert is vele együtt. Danny és Davies úgy dönt, hogy hagyják az ügyet, majd elbúcsúznak egymástól. Daviest hamarosan elüti egy teherautó és meghal, miközben Logan emberei üldözik.

Danny visszatér Ománba és elviszi Sejknek a harmadik szalagos vallomást, majd Huntert szabadon engedik, és visszatérhet családjához, míg Danny Ausztráliába, hogy újra együtt legyen barátnőjével, Anne-nel (Yvonne Strahovski), az egyik gyerekkori ismerősével. Hamarosan tájékoztatja az ügynök, hogy van még egy utolsó ember, aki részt vett Sejk fiainak meggyilkolásában, és az az ember, Ranulph Fiennes, aki hamarosan kiadja könyvét, amiben leírja saját élete vallomását, mint az egykori SAS tagja. Danny azt mondja Anne-nek, hogy el kell menniük Franciaországba, hogy elvégezzen egy utolsó feladatot, addig Hunter vigyáz rá. Amikor Danny elmegy Sejkhez, a fia elmondja neki, hogy Harris ártatlan ember volt, eközben Danny felhívja az ügynököt, majd elmegy hozzá, és azt mondja neki, hogy sajtótájékoztatója lesz kedden Fiennes-nek. Jake elmegy oda, hogy elvonja a figyelmüket, míg Danny beszivárog az épületbe, ezután lábon lelövi a szerzőt, majd úgy csinálja, mintha végzett volna vele, és fényképeket készít róla, mintha halott lenne. Logan üldözőbe veszi Dannyt, elkapja, és egy elhagyatott raktárba viszi, hogy megölje, de félbeszakítja egy brit ügynök, aki a kormánytól érkezik, és kiderül, hogy a brit kormány mögötti események mellett, Sejknek is segítenek, ekkor háromszemélyes harc alakul ki, Logan lelövi a kormány ügynökét, majd Dannyt is le akarja, de sikerül neki elmenekülnie.

Danny és Hunter Ománba megy, hogy Sejknek átadják a képeket. Azonban Logan hamarabb megérkezik és ő előbb tudja szembesíteni Sejket a képekkel, és azt mondja neki, hogy hamisak, és a szerző még életben van, majd leszúrja. Sejk fiát ez nem érdekli, és odaadja a pénzt Logannek, amit Dannynek és Hunternek szánt. Hunter és Danny üldözőbe veszi Logant, valamint Sejk emberei őket. Miután sikerül Sejk embereit lefékezniük, Danny és Hunter követi tovább Logant a sivatagba az úton, majd Hunter kilövi a kerekét és szembesülnek. Danny azt mondja Logannek, hogy megtarthatja a pénzt (bár Hunter vesz ki néhány köteget saját részére és a családjának). Adnak Logannak egy esélyt és életben hagyják, majd azt mondja Danny neki, hogy kezdjen új életet és minden, ami történt felejtsék el. Majd elhagyják a sivatagot Hunter és Danny. Danny találkozik Franciaországban Anne-nel és új életet kezdenek.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film, aminek gála premierje a 36. Torontói nemzetközi film fesztiválon volt 2011. szeptember 10.-én, negatív kritikákat kapott a kritikusoktól, a Rotten Tomatoes fenntartja a Válogatott gyilkosokat 25%-al, és azt állítva: “Teljesen egyszer használatos Jason Statham járműje, amibe Clive Owen és Robert De Niro is ül” Roger Ebert 4ből 3 csillagot adott, a rendező Gary Mckendry “impresszív debütálásnak nevezte, amit megjegyezve érti, hogy az akció jobb ha a struktúrája a karakter és a cselekmény köré van rendezve”.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]