Válogatott gyilkosok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Válogatott gyilkosok
(Killer Elite)
2011-es ausztrál–amerikai–brit film

Dominic Purcell, Jason Statham, Yvonne Strahovski and Adewale Akinnuoye-Agbaje a film egyik promóciós eseményén
Dominic Purcell, Jason Statham, Yvonne Strahovski and Adewale Akinnuoye-Agbaje a film egyik promóciós eseményén
RendezőGary McKendry
ProducerSigurjón Sighvatsson
AlapműThe Feather Men
Műfaj
ForgatókönyvíróGary McKendry
Főszerepben
ZeneReinhold Heil
OperatőrSimon Duggan
VágóJohn Gilbert
Gyártás
Ország Ausztrália

Amerikai Egyesült Államok

Egyesült Királyság
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő>
Költségvetés70 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Fórum Hungary (Magyarország)
  • Entertainment Film Distributors (Egyesült Királyság)
  • Open Road Films (Amerikai Egyesült Államok)
  • Walt Disney Studios Motion Pictures (Ausztrália)
  • Netflix
Bemutató
  • 2011. szeptember 23.
  • 2011. október 27. (Németország)[1]
Korhatár16 III. kategória (F/11713/J)
Bevétel56 383 756 HK$
További információk
SablonWikidataSegítség

A Válogatott gyilkosok (eredeti cím: Killer Elite) 2011-ben bemutatott brit-ausztrál akcióthriller, melyet Gary McKendry rendezett. A főszerepben Jason Statham, Clive Owen, Robert De Niro, Yvonne Strahovski és Dominic Purcell látható. A film Sir Ranulph Fiennes The Feather Men című, 1991-es regénye alapján készült. Erre hivatkozva jelenik meg a film elején, hogy „igaz történet alapján készült”, bár ez vitatott.

Cselekmény[szerkesztés]

1980-ban néhány profi gyilkos; Danny Bryce (Jason Statham), Hunter (Robert De Niro), Davies (Dominic Purcell) és Meier (Aden Young) Mexikóba mennek, hogy megöljenek egy embert. Danny tudtán kívül gyilkol egy fiatal fiú előtt, amely befolyásolja őt, majd a menekülés során megsérül, ezért Danny kiszáll és visszavonul szülőföldjére, Ausztráliába.

Egy évvel később, 1981-ben Dannyt Ománba invitálják, ahol Huntert fogságban tartják. Találkozik az Ügynökkel (Adewale Akinnuoye-Agbaje), aki az egész küldetésekről gondoskodik, ezután Danny megtudja, hogy Hunter elfogadott egy munkát, ami 6 millió dollárt ért, de nem sikerült neki teljesíteni. Ha Danny nem vállalja el a munkát, akkor Huntert megölik.

Danny elmegy Sejk Amrhez, a trónjától megfosztott királyhoz egy kis régióba, aki azt a feladatot adja Dannynek, hogy ölje meg Steven Harris (Lachy Hulme), Steven Cregg (Grant Bowler) és Simon McCann (Daniel Roberts) egykori három SAS ügynököt, akik megölték Sejk három legidősebb fiát. Dannynek fényképet kell készítenie minden egyes holttestről, hogy bizonyítsa elvégezett feladatát, majd el kell vinnie a halálos beteg Sejknek, mielőtt meghal. Ezáltal lehetővé válik az, hogy a negyedik fia Bakhait (Firass Dirani), a sivatagi régióban irányítson, ahol az apja uralkodott. Ha Dannynek nem sikerül teljesítenie a kért megbízást, Huntert megölik. Danny felkeresi újra Daviest és Meiert, akik beleegyeznek, hogy segítenek neki, de cserébe a pénz egy részét nekik kell hogy adja.

Ahogy Danny és Meier beosonnak Steven Harrishez, az első célponthoz, addig Davies kérdéseket tesz fel az egykori SAS tagjainak a helyi bárban az Egyesült Királyságban. Az egyik tag felhívja Spike Logant (Clive Owen), az egész vezetőjét, és azt mondja neki hogy egy férfi infókat kérdezett tőlük.

Harrist kihallgatják és ezt kamerával rögzítik. Azt kérdezik tőle, hogy ő ölt-e meg egy gerillavezért, amit bevall, hogy ő volt, majd a terv szerint cselekedve, Danny és Meier a fürdőszobába átviszik, és fejbe vágják egy olyan kalapáccsal, aminek a végén ugyanolyan mozaik van, ami a fürdőszoba padlóján, hogy úgy tűnjön, Harris megcsúszott és kitörte a nyakát. Dannyt megzavarja Harris barátnőjének érkezése, majd amikor visszaér a fürdőszobába, már holtan találja Harrist, mert Meier kénytelen volt megölni őt, mivel verekedtek. Amikor visszamennek Londonba, Davies felfedezi a második célpontot, Steven Cregget, aki megölte a Sejk másik fiát, majd felkészülnek a hosszú éjszakai menetelésre, a téli időjárásban az SAS központnál. Davies úgy tesz, mintha civil volna, majd mikor érkezik két katona, arra kérik, hagyja el a helyiséget, mert nem tartózkodhat ott, eközben Danny be tud szivárogni a bázisra. Ott kábítószert juttat Cregg kávéjába, aki ettől a menetgyakorlaton rosszul lesz. Danny megkérdezi tőle, hogy ő ölte-e meg Sejk egyik fiát, aki bevallja hogy igen, majd végez vele, és mindezt videószalagra felvették, ezután eljuttatják a Sejkhez. Utána irány az utolsó cél, Simon McCann megölése, aki jelenleg zsoldos, majd egy új, tapasztalatlan csapattagot hívnak segítségükre, aki Jake (Michael Dorman). Amikor McCann egy hamis állásinterjúra tart, Meier és Jake követik őt egy másik járművel, majd távirányítás segítségével McCann autója elé irányít egy kamiont, ezzel megölve őt. Azonban volt egy testőre McCann-nek, és meglátja hogy figyelik őt, majd elmenekül és elkezdik követni. Amikor elkapják, pisztolypárbaj alakul ki. A tapasztalatlan Jake véletlenül megöli a testőrt és Meiert is vele együtt. Danny és Davies úgy dönt, hogy hagyják az ügyet, majd elbúcsúznak egymástól. Daviest hamarosan elüti egy teherautó és meghal, miközben Logan emberei üldözik.

Danny visszatér Ománba és elviszi Sejknek a harmadik szalagos vallomást, majd Huntert szabadon engedik, és visszatérhet családjához, míg Danny Ausztráliába, hogy újra együtt legyen barátnőjével, Anne-nel (Yvonne Strahovski), az egyik gyerekkori ismerősével. Hamarosan tájékoztatja az ügynök, hogy van még egy utolsó ember, aki részt vett Sejk fiainak meggyilkolásában, és az az ember, Ranulph Fiennes, aki hamarosan kiadja könyvét, amiben leírja saját élete vallomását, mint az egykori SAS tagja. Danny azt mondja Anne-nek, hogy el kell menniük Franciaországba, hogy elvégezzen egy utolsó feladatot, addig Hunter vigyáz rá. Amikor Danny elmegy Sejkhez, a fia elmondja neki, hogy Harris ártatlan ember volt, eközben Danny felhívja az ügynököt, majd elmegy hozzá, és azt mondja neki, hogy sajtótájékoztatója lesz kedden Fiennes-nek. Jake elmegy oda, hogy elvonja a figyelmüket, míg Danny beszivárog az épületbe, ezután lábon lelövi a szerzőt, majd úgy csinálja, mintha végzett volna vele, és fényképeket készít róla, mintha halott lenne. Logan üldözőbe veszi Dannyt, elkapja, és egy elhagyatott raktárba viszi, hogy megölje, de félbeszakítja egy brit ügynök, aki a kormánytól érkezik, és kiderül, hogy a brit kormány mögötti események mellett, Sejknek is segítenek, ekkor háromszemélyes harc alakul ki, Logan lelövi a kormány ügynökét, majd Dannyt is le akarja, de sikerül neki elmenekülnie.

Danny és Hunter Ománba megy, hogy Sejknek átadják a képeket. Azonban Logan hamarabb megérkezik és ő előbb tudja szembesíteni Sejket a képekkel, és azt mondja neki, hogy hamisak, és a szerző még életben van, majd leszúrja. Sejk fiát ez nem érdekli, és odaadja a pénzt Logannek, amit Dannynek és Hunternek szánt. Hunter és Danny üldözőbe veszi Logant, valamint Sejk emberei őket. Miután sikerül Sejk embereit lefékezniük, Danny és Hunter követi tovább Logant a sivatagba az úton, majd Hunter kilövi a kerekét és szembesülnek. Danny azt mondja Logannek, hogy megtarthatja a pénzt (bár Hunter vesz ki néhány köteget saját részére és a családjának). Adnak Logannak egy esélyt és életben hagyják, majd azt mondja Danny neki, hogy kezdjen új életet és minden, ami történt felejtsék el. Majd elhagyják a sivatagot Hunter és Danny. Danny találkozik Franciaországban Anne-nel és új életet kezdenek.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[2]
Danny Bryce Jason Statham Epres Attila
Spike Logan Clive Owen László Zsolt
Hunter Robert De Niro Reviczky Gábor
Davies Dominic Purcell Kárpáti Levente
Meier Aden Young Holl Nándor
Ügynök Adewale Akinnuoye-Agbaje Faragó András
Anne Frazier Yvonne Strahovski Major Melinda
Martin Ben Mendelsohn Hegedűs Miklós
Pennock Matthew Nable Markovics Tamás
Bakhait Ben Mendelsohn Hamvas Dániel

Fogadtatás[szerkesztés]

A film, amelynek a gálapremierje a 36. Torontói nemzetközi filmfesztiválon volt 2011. szeptember 10-én, negatív kritikákat kapott a kritikusoktól.

A Metacritic oldalán a film értékelése 44% a 100-ból, ami 29 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoes-on a Válogatott gyilkosok 25%-os minősítést kapott, 122 értékelés alapján.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2016. augusztus 19.)
  2. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. március 19.)
  3. Válogatott gyilkosok. Metacritic. (Hozzáférés: 2014. október 26.)
  4. Válogatott gyilkosok. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. október 26.)

További információk[szerkesztés]