Váczi János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Váczi János
Született1970. augusztus 25. (53 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
HázastársaKecskés Rita
Gyermekeiegy gyermek:
Váczi Kamilla Virág (2003)
Foglalkozásavárospolitikus
Tisztségealpolgármester
IskoláiTestnevelési Egyetem
Slippery Rock University of Pennsylvania (MSc)
Indianai Egyetem
Semmelweis Egyetem (PhD)
SablonWikidataSegítség

Dr. Váczi János (Budapest, 1970. augusztus 25.) politikus, sportmenedzser és kutató, 2010-től egyéni képviselő és alpolgármester, 2019-től főtanácsadó a Hegyvidéki Önkormányzatban (Budapest XII. kerülete). Az egyik legsikeresebb magyar labdarúgóedző, Baróti Lajos unokája.[1]

Iskolái[szerkesztés]

Középfokú tanulmányait a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban, Budapesten végezte. A Testnevelési Főiskolán szerzett diplomát 1992-ben. Tanulmányai utolsó évét Angliában töltötte a Chichesteri Egyetemen (University of Chichester). Ezután még két évet az SRU egyetemen (Slippery Rock University of Pennsylvania) hallgatott, ahol 1995-ben szerzett MSc diplomát a sportadminisztráció területén. Később az Indianai Egyetemen újabb mesterdiplomát szerzett.

2005-ben a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának Doktori Iskolájába iratkozott be és itt az állami sportfinanszírozás új lehetőségeit kutatta. Több alkalommal is publikált a témában, belföldön és külföldön. 2010 novemberében PhD fokozatot szerzett.

Pályája[szerkesztés]

Pennsylvaniai Egyetemen végzett tanulmányait követően a magyar Testnevelési Egyetemnek a Világbank által a magyar felsőoktatási intézményeknek megítélt támogatás lebonyolításáért felelős irodáját vezette egy ideig. 1996-ban az Indianai Egyetemen kapott munkát, ahol a kineziológiai tanszék marketing és PR munkájának kidolgozása, menedzselése és ellenőrzése volt a dolga, és egy évvel később ugyanitt ösztöndíjat kapott, hogy megszerezhesse a sportmenedzseri mesterdiplomát (MSc).

A politikában és az üzleti életben[szerkesztés]

1998-ban a polgári kormány sportminiszterének kabinetfőnöke lett, majd egy év után ugyanabban a minisztériumban kommunikációs igazgató lett, még később pedig miniszteri főtanácsadó.

2001-ben kinevezték az állami tulajdonú Magyar Sportmarketing Kft. ügyvezető igazgatójává. Ez a cég a Magyar Csapat program keretében az első évben 240 millió forinttal segítette a magyar versenysportot.

Ezután rövid kitérő következett az üzleti világban: 2003-ban a PepsiAmericas cég (ma: Pepsi Beverages Company) regionális marketingvezetője lett, többek közt a Gatorade sportital marketingjét vezette négy közép-európai országban.

2006-ban a Hegyvidéki Önkormányzat kabinetfőnöke lett. 2010-ben a kerület 12. választókerületében egyéni képviselői mandátumot nyert, majd alpolgármesternek nevezték ki. A városházán munkája Pokorni Zoltán polgármester helyettesítése volt, illetve hozzá tartozott a Városüzemeltetési Iroda, a Főépítészi Iroda, a Közterület-felügyelet, a kerületi sporttevékenység és az önkormányzat kommunikációs és marketing munkája. 2019-től polgármesteri főtanácsadóként dolgozik, feladata a városfejlesztési, valamint a rendészeti, közbiztonsággal kapcsolatos munkák és irodák koordinálása és felügyelete. 2022-ben a Magyarországon megrendezésre kerülő atlétikai világbajnokság szervezéséért felelős Budapest 2023 Zrt tagja, feladata a vállalati szponzorációs stratégia elkészítése volt.

Civil megbizatásai[szerkesztés]

Korábbi civil megbizatásai:

  • A Hegyvidéki Kulturális Közalapítvány elnöke
  • A Hegyvidéki Közrendvédelmi Közalapítványnak kurátora
  • A XII. kerületi Védelmi Csoport tagja
  • Az alcsúti Pannonia Golf Klub alelnöke.
  • A Magyar Golf Szövetség elnökségi tagja
  • 2022-től a Hegyvidéki Közrendvédelmi Közalapítványnak elnöke

Saját blogot ír: [1]

Családja[szerkesztés]

Húga Váczi Eszter dzsessz-énekesnő. Feleségével, Kecskés Ritával 2003 óta a Hegyvidéken élnek.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]