Szerkesztő:Tombenko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tombenko
Ez a szerkesztő férfi.
This user is male.
hu Ennek a szerkesztőnek magyar az anyanyelve.
en-2 This user can read and write intermediate English.
Ez a szerkesztő 5. szintű.
Ez a szerkesztő balassagyarmati.
Ez a szerkesztő Nógrád megyei.


Ez a szerkesztő az Európai Unió állampolgára.


Ez a szerkesztő magyar patrióta.
Ez a szerkesztő támogatja a magyarszlovák megbékélést.
Ez a szerkesztő támogatja a globalizációt.
Ez a szerkesztő GNU/Linux-ot használ.
Ez a szerkesztő Arch Linuxot használ.
Felnőtt Ez a szerkesztő felnőtt.
Ez a szerkesztő nős.
Ennek a szerkesztőnek van gyereke.
Ez a szerkesztő már nem dohányzik.
Ez a szerkesztő jobbkezes.
Ez a szerkesztő szereti a heavy metal zenét.
Ez a szerkesztő támogatja a melegek egyenjogúságát, mert félelemben nem lehet élni.
Ez a szerkesztő támogatja a nők egyenjogúságát, mert félelemben nem lehet élni.
Ez a szerkesztő környezetvédő.
Ez a szerkesztő agnosztikus.
Ennek a szerkesztőnek ez a kedvenc étele: brassói aprópecsenye.


Ez a szerkesztő sörkedvelő.
Ez a szerkesztő Star Trek-rajongó.


Ez a szerkesztő a Momentum Mozgalom szavazója.
Ez a szerkesztő járőr.
(ellenőrzés)

Melyik fantasy/sci-fi karakter vagyok? Jean-Luc Picard Jean-Luc Picard

A tesztet itt lehet elvégezni.

„Nem azért írom, mert tudom, hanem azért tudom, mert írom”

Matematika, fizika és kémia szakos tanár vagyok, meglehetősen eklektikus érdeklődéssel. Mivel eléggé rendezetlen a szabadidőm, ezért a szerkesztéseim is eléggé zaklatottak. Viszont ha elkezdek valamit, akkor azt igyekszem folyamatosan kiegészítgetni, amíg csak lehet.

Szerkesztésszám[szerkesztés]

  • No, megvan az ezredik szerkesztésem. (2018. 11. 21.)
  • Újabb mérföldkőhöz érkeztem, valamikor az elmúlt hónapban átléptem a kétezer szerkesztést. (2021. 05. 13.)
  • És már 3000 szerkesztésnél járok. Mindenestül. (2023. 04. 23.)
  • A 4000 valamikor volt. Már 5000 felett vagyok szumma szummárum. (2023. 12. 17.)
  • 6700+ Éppen. Mindig elfelejtem nézni. (2024. 03. 14.)

Fontos linkek[szerkesztés]

Tisztaság[szerkesztés]

Kifejezetten zavarnak az igénytelen, összedobott, tákolt, esetleg éppen csak odahányt cikkek. Igyekszem megtisztelni a Wikipédiát azzal, hogy hogy ha írok egy cikket, akkor azt a szerkesztői lapokon csinálom meg, amíg elfogadhatónak nem találom, illetve fordítás esetén a teljes eredeti cikket le nem fordítom. Éppen ezért amikor ilyet látok, a megfelelő helyre teszem: azonnali törlés, szubcsonk vagy feljavító. Ez alól kivételt csak akkor teszek, ha látom, hogy a cikkíró próbál vele valamit kezdeni: {{építés alatt}}(?) sablonnal vagy aktív munkával jelzi a szándékát. Ha véletlenül tőlem látsz ilyet, azt pedig nyugodtan jelezheted ezen a helyen.

Életrajz[szerkesztés]

1978.-ban születtem, tehát elég régen. Közelebbről Ianus isten havában, február kalendája előtt 15 nappal. Szociális kapcsolataimat már egy éves korom előtt elkezdtem kialakítani, mivel szüleim munkájuk miatt a városi bölcsödébe adtak. Két év után sikeresen felvettek a városi óvodába. Itt az óvónők zárkózott gyereknek tartottak, amíg rá nem jöttek, hogy önállóan megtanultam olvasni, és a polcokon található könyveket bújom. Emellett természetesen tovább ápoltam ismeretségeimet is.

1984-ben aztán megkezdtem rendszeres tanulmányaimat a mai Kiss Árpád Általános Iskola első osztályában. Mivel addigra már folyékonyan tudtam olvasni, az óvodában autodidakta módon megtanultam, az első két osztályban főleg a matematika és környezetismeret tanulmányok igényeltek nagyobb odafigyelést részemről. Ennek köszönhetően, valamint szüleim révén fordult figyelmem a természettudományok felé. Innen eredeztethető a realizmusom is. Számomra így üdítő volt amikor felső tagozatban a természettudományok önálló tantárgyként jelentek meg.

Az általános iskolában az olvasottságom révén rendszeresen a tananyag előtt jártam, igen kevés erőfeszítést kellett tennem a elsajátítása érdekében, így a rendszeres tanulást magát nem sajátítottam el. Ennek középiskolában már kárát láttam, addigra ugyanis a tananyag utolért. Ezen tapasztalatomat a jelenlegi munkámban igyekszem kamatoztatni, ugyanis a legtöbb diák (más okból ugyan) nem tud tanulni. Sajnos a reguláris órákon erre kevés idő van kitérni, ez ellen küzdök jelenleg.

1992-ben befejeztem általános iskolai tanulmányaimat, majd felvételt nyertem a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumba. Mivel természettudományos tagozat nem indult, a lehetőségek közül a matematikára esett a választásom. Itt igazából két tantárggyal voltak problémáim. A történelem esetén egyszerűen az érdeklődési körömtől messze eső politikai-gazdasági szemlélet nehezítette meg az előrehaladásom, ezt csak jó két évtized múlva sikerült bepótolnom. Viszont az irodalom tanulása során egy később nagyon hasznos tapasztalatot szereztem: mennyire nem szabad a tanítás során a személyes kapcsolatokat figyelembe venni. Erre a tanári munkám során igyekszem a lehető legnagyobb mértékben odafigyelni, a személyes ellentétek miatt hátrányba kerülő tanulókkal teljes mértékben együtt tudok érezni.

A közoktatásból 1996-ban sikeres érettségivel léptem ki, majd tele talppal bele a felsőoktatásba. Itt rengeteg érdekes tapasztalatra tettem szert, azonban sajnos akkori életvitelem kifejezetten gátolta sikeressé válásomat. Hosszas küzdelmek után 2001-től kezdtem valóban célzatos tanulmányaimba. Az akkor még Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán sikerült megkezdenem a kémia tanárszakos tanulmányaimat. Eredetileg nem terveztem, hogy tanár legyek, bár régóta rendszeresen voltak magántanítványaim. Két év után mindenesetre felvételiztem a matematikatanári szakra is, majd a kémiatanári végzettség megszerzésekor már megvolt a felvételi eredményem a fizikatanári szakra is. Így végül 2008-ban háromszakos tanárként dolgozhattam tovább.

Nem sokkal később lehetőségem nyílt, hogy előrébb lépjek, ugyanis a Főiskolán akkor indult be a mesterképzés, és felvételt nyertem a kémiatanári MA képzésre. Pár évvel később ugyanezt a bravúrt megpróbáltam megismételni a matematikatanári képzéssel is, ez azonban anyagi okokból csak második nekifutásra sikerült. Sajnos a magyar oktatáspolitikának hála a fizikatanári képzésre meg várhatok...

A főiskola megkezdésével párhuzamosan tanulmányi szerződéssel állást is kaptam, a cserhátsurányi Tessedik Sámuelről elnvezett iskolában. Itt rengeteg oktatási tapasztalatra tettem szert, és egyre inkább megerősödött bennem a leszakadó társadalmi rétegekkel való szolidaritás. Mivel két évet óraadóként Dejtáron is tanítottam, sok irányú impulzusok értek e téren.

Négy év után az oktatás átszervezésének köszönhetően kénytelen voltam megválni első munkahelyemtől. Ekkor kerültem Nagylócra, ahol összesen egy évet tanítottam. Az iskolát ugyanis a település átszervezte a szécsényi II. Rákóczi Ferenc intézménybe. Szerencsére engem is átvettek, sajnos csak határozott munkaidejű szerződéssel, amit viszont év végén a kötelező teljes állások miatt nem tudtak meghosszabbítani.

Ekkor több iskolából is megkerestek, amik közül végül a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumba kerültem. Innen személyes ellentétek miatt kénytelen voltam távozni. Ekkor talált meg a szintén helyi Mikszáth Kálmámn Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskola (amit azóta már nem így hívnak, bár Mikszáth megmaradt).

Mivel jelenleg az iskola a Salgótarjáni Szakképzési Centrum része, a 2022/2023. tanévben nagyrészt, 2023-tól pedig teljes óraszámban a Stromfeld Aurél Technikumban tanítok.

Új cikkek[szerkesztés]

Ezekben a cikkekben (szerintem) elég jelentős a hozzájárulásom, esetleg teljes egészében saját munka.

Tervbe véve[szerkesztés]

  1. Finn zene - Közben valami nyomi anon a megkérdezésem nélkül kitette cikknek. :/
  2. Diszkrét mérték
  3. Csontos Gábor
  4. Függvénytranszformáció
  5. FUD
  6. Diffie-Hellmann-kulcscsere

Hozzájárulások[szerkesztés]

Ezeket a cikkeket leginkább csak kiegészítettem kisebb-nagyobb mértékben, de bővebben, mint egy-két szó.