Szerkesztő:Kádár Tamás/Forrás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

2007.március.6., Dunaújvárosi Hírlap, "Vitorlák, hajók.." - Boda András



"Vitorlák, hajók.." - Boda András[szerkesztés]

"http://www.kadartamas.com a Képzőművészeti Egyetem ifjú hallgatója, kiállítása nyílt a Szivacsban.

http://www.kadartamas.com kiállítása még néhány napig a Szivacsban[szerkesztés]

Boda András

Dunaújváros - Ha vannak is, akik kétségbe vonják, bizony engem is anya szült - és van, amitől olvadok, mint az augusztusi teavaj. Például a vitorlás hajóktól - élőben, festve vagy rajzolva...

http://www.kadartamas.com a Képzőművészeti Egyetem ifjú hallgatója - a képzőművészeti Szakközépiskolát ("kisképző") grafikus szakon végezte el. Hogy ígéretes tehetség, arról - egy minitárlatot megtekintve - bárki meggyőződhet még egy bő héten keresztül, ha ellátogat a Széchenyi István Gimnázium aulájába, a Szivacs Galériába. És hogy ígéretes tehetség, azt nem csak a vitorlások miatt mondom - bár eltekinteni nem is lehet, és kár is lenne tőlük. Vannak vázlatosan kidolgozott hajók, tanulmányok - láthatóan inkább az arányaik, a mozgásuk, dőlésük érdekelte az alkotót, mint a részletek: nos, vázlatok vagy sem, én azért eltöltöttem előttük pár kellemes-nosztalgikus-vágyódó percet. És persze mit sem tudtam még arról, hogy később szinte fotóhűségig kidolgozott képek előtt is lesz alkalmam ámulni - itt már jutott energia a kidolgozásra: a hullámok játéka, a kötélzet, a vitorlák, a kecses hajótestek megannyi szépségének érzékeltetésére. És helyett kapott még a falakon egy roppantul plasztikus festmény, amely - gyanítom - a helyenként egymást is fedő vitorlásokon áttűző napfény tökéletes bemutatásáért született - és nem is hiába. Fotókból-nyomatokból készült az a cím nélküli sorozat, melynek - tényleg csak az az egyszerűség kedvéért) a "Lányok-házak" fedőnevet adtam: érdekesen "lebutított", a folthatásokat előtérbe helyező képek ezek - akárcsak a sárga-piros színeket meglehetős merészséggel kombináló, kissé pop-artos akt vagy a hasonló stílusban született "Sokasodjatok, szaporodjatok" című nyomat.


http://www.kadartamas.com: egy ifjú tehetség tárlata - nem csak a vitorlások miatt mondom...


Egy röpke geg a "Miért angolt tanulnak általában az iskolákban, és miért nem a XXI. század nyelvét a kínait?!" című grafika - a néhány száz kínai írásjel a választ is megadja a költői kérdésre... Tízegynéhány képből megítélni egy alkotót természetesen lehetetlen vállalkozás - de kíváncsian várok egy komolyabb bemutatkozást..."