Urbain Le Verrier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Urbain Le Verrier
Urbain Le Verrier.jpg
Született
1811. március 11.
Saint-Lô
Elhunyt
1877. szeptember 23. (66 évesen)
Párizs
Foglalkozása csillagász
matematikus
politikus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Urbain Le Verrier témájú médiaállományokat.

Urbain Jean Joseph Le Verrier (Franciaország, Saint-Lô, 1811. március 11.Párizs, 1877. szeptember 23.) francia matematikus, aki az égi mechanikára specializálódott. Élete nagy részében a Párizsi Obszervatóriumban dolgozott.

Életútja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A caeni politechnikumon, majd 1829-től a College Louis le Grand-on Párizsban, végül a párizsi műegyetemen tanult. Miután két évig a dohányjövedéknél mérnök volt, a College Stanislas-on tanár lett. 1846-ban a Faculté des sciences-on az ég mechanika tanszékére nevezték ki. Első tudományos kutatásai a kémia körébe tartoztak, de már nemsokára Arago ösztönzésére a számoló csillagászattal kezdett foglalkozni és az 1845-ös Merkúr-átvonulást, a Faye-féle üstökös pályáját számította, majd az Uránusz mozgását kezdte tanulmányozni, mely vizsgálatai már 1846-ban arra az eredményre vezették, hogy az Uránusz mozgásában feltűnő rendellenességeket egy az Uránuszon túl lévő bolygó okozza. Ennek a bolygónak nagyságát, pályaelemeit és ezek alapján az égen való helyét is kiszámította, minek alapján Galle Berlinben a jelzett helyhez igen közel meg is találta ezen új bolygót (melyet kezdetben Le Verriernek, később Neptunusznak neveztek el).

Le Verrier 1846-ban a párizsi akadémia, 1849-ben a törvényhozó testület tagja, mint szülőhelye kerületének - La Manche département-nak - választott képviselője volt. 1852-ben szenátor és 1854-ben, Arago halála után a párizsi csillagvizsgáló igazgatója lett. A közoktatásügyet irányító Conseil supérieur de l'instruction publique-nek is tagja és a Bureau des longitudes astronome adjoint-ja volt; ő alapította 1864-ben az Association scientifique de la France címen a francia természettudományi társulatot. Nagy becsvágya, heves természete meglehetősen elszigetelték; a csillagvizsgáló vezetése ellen is megokolt panaszok támadtak, melyek folytán Le Verrier annyira elragadtatta magát, hogy 1870-ben a csillagvizsgáló igazgatásától elmozdították, de Delaunay halála után 1873-ban visszahelyezték. Számos munkája, melyek Le Verriernek az elméleti és számító csillagászatban elsőrendű helyet biztosítanak, főképp a bolygók pályameghatározására és háborgatásaira vonatkoznak. Az ezeken alapuló táblák az Annales de l'Observatoire-ban jelentek meg.[1]

A Neptunusz felfedezése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Neptunusz felfedezése tette ismertté, amit matematikai és csillagászati számításokkal és megfigyelésekkel tett. François Arago buzdításásra kezdte el vizsgálni az Uránusz pályája és a kepleri valamint a newtoni törvények közti ellentmondást. Vele egy időben de egymásról nem tudva a brit John Couch Adams is ezen a problémán dolgozott. Le Verrier az általa meghatározott koordinátákat elküldte Johann Gottfried Galle-nek Berlinbe, aki még aznap megtalálta a bolygót (1846 szeptembere), a megjósolt szerinti helyen, a Vízöntő csillagképben.[2]

Kitüntetései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elnyerte a Királyi Csillagászati Társaság Aranyérmét 1868-ban és 1876-ban. A Holdon, a Marson kráter, a Neptunusz gyűrűje valamint a 1997 Leverrier nevű aszteroida viseli nevét. Neve egyike az Eiffel-toronyba gravírozott 72 névnek.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. V. ö. Vasárnapi Ujság (1877, 658).
  2. Miért is láthatta Galilei a Neptunuszt? Illés Erzsébet cikke a csillagaszattortenet.csillagaszat.hu oldalon.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]