Urbán László (zenész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Urbán László
Urbán László
Urbán László
Életrajzi adatok
Születési névUrbán László
BecenévLaca, Urbi
Született20. század
Nagykáta
Származásmagyar
Pályafutás
Műfajokrock, hard rock, punk, pop, alternatív
Aktív évek1988-napjainkig
EgyüttesC.A.F.B. ; Rituális Rémtettek ; Soffi
Hangszerdob, vokál
Tevékenységdobos
KiadókEMI (Soffi)
Premier Art Records (C.A.F.B.)
Edge Records (C.A.F.B.)
Hammer Music (C.A.F.B.)
Aurora Records (C.A.F.B.)

Urbán László weboldala
SablonWikidataSegítség

Urbán László több sikeres magyar alternatív-rock együttes dobosaként ismert zenész. Pályafutása alatt olyan neves formációk soraiban dolgozott, mint a korai kilencvenes évek idején ismertté vált Rituális Rémtettek, a Fixa Idea, a Soffi (EMI) vagy a budapesti punk csapat a C.A.F.B..

Sikeres évek[szerkesztés]

Segítségével alakult újra 1996-ban a C.A.F.B., amelynek egyik sikerdala, a Nő vagy csak nő eredetileg Urbán előző zenekarának (Rituális rémtettek) egyik slágere volt. Urbán 1997-ben a C.A.F.B. Zanza című nagylemezének idején vált országosan is elismert dobossá, miután a lemezhez készült Engedj be című videóklipet a magyar zenei televíziós csatornák rendszeresen játszották.

2000 után[szerkesztés]

Szakácsi Gábor távozása után a C.A.F.B. átmeneti időszaka alatt Urbán a M.Á.K. és a C.A.F.B. együttesek tagjaiból verbuválódott "Sokol 403" nevű formációval töltötte idejét, A később újraalakult C.A.F.B. mellett az EMI[1] lemezkiadóhoz szerződött "Soffi" nevű pop punk együttes dobosaként is dolgozott, melynek énekesnőjével, Zsófiával összehazásodott. 2010 nyarán, a később az Egység, kétség, háromság című C.A.F.B. lemezen megjelent dalok felvételei után hivatalosan távozott a zenekar soraiból. Helyét egy fiatal dobos vette át, Szepesi Máté személyében.

Dalszerzőként[szerkesztés]

Urbán László jóvoltából került a C.A.F.B. együttes repertoárjába, két később a zenekar pályafutását erősen meghatározó dal, a "Nő vagy csak nő" és a "Kövér nő". Mindkét szám Urbán előző zenekarától, a Rituális rémtettek nevű formációtól származik, ahol Urbán dobosként dolgozott és a dalok irasaban társszerzőként közreműködött az 1990-1991 időszakban.

Nő vagy, csak nő[szerkesztés]

A "Nő vagy csak nő" című dal az 1991-ben megjelent, egyetlen hivatalos Rituális rémtettek által rögzített nagylemezen található. A dal később a C.A.F.B. által feldolgozott és az együttes 1997-es "Zanza" című lemezén megjelent változatában vált széles körben ismertté, a zenekar legsikeresebb albumának egy darabjaként olyan szerzemények mellett mint az "Engedj be!", a "Budapest" és a "Fekszel a porban". A C.A.F.B. által átírt változat tartalmazza azt a gitár részletet és dallam futamot, amely széles körben is népszerűvé tette a dalt. Ezt a C.A.F.B. által irt változatot számtalan fiatal és feltörekvő hazai alternativ, punk és rockegyüttes (például a "Linx", a "RATIO" es a "Rögeszme") is sikerrel játszotta koncerteken. (Urbán mindkét változat felvételeinél és írásánál is közreműködött.)

A két Urbán László által játszott és hivatalosan jegyzett változat.

Kövér nő[szerkesztés]

A "Kövér nő" című dal az 1991-es keltezésű egyetlen Rituális rémtettek nagylemez egyik ismert dala. A szerzeményt a Rituális rémtettek mellett a C.A.F.B. is játszotta, majd a dal megjelenésének 10. évfordulójára, "Subkontakt" című kiadványán is megjelentette. Urbán mindkét változat felvételeinél és írásánál is közreműködött.

Lemezek[szerkesztés]

Videóklipek és film[szerkesztés]

  • Engedj be![2] - C.A.F.B. 1997
  • Álomgyár - C.A.F.B. 1999
  • Lator - C.A.F.B. 2001
  • Kövér nő - C.A.F.B. 2001
  • Try[3] - Soffi 2008
  • Green light[4] - Soffi 2008
  • Vigyázz Zsófi (Film) - Rendezte: Hazai Attila[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]