Univerzális Élet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Univerzális Élet
egykori würzburgi székhelye
egykori würzburgi székhelye

Vallásúj vallási mozgalom
Alapítva1970-es évek
AlapítóGabriele Wittek
Ország Németország
SzékhelyNémetország,
Mo.-on: 5000, Szolnok, Jósika út 15. II. 8. [1]

Az Univerzális Élet weboldala

Az Univerzális Élet egy új vallási mozgalom, amelynek székhelye Németországban található. A mozgalom által terjesztett tanítások úgynevezett új kinyilatkoztatáson alapulnak. Sok szakértő szektának minősíti [2][3] és a Bajor Közigazgatási Bíróság (BayVGH) megállapítása alapján a világnézete nem egyeztethető össze az alaptörvénnyel és a bajor alkotmánnyal.[4][5]

Tevékenységei Bajorországban összpontosulnak,[6] de a szervezet Németország más régióiban,[7][8] valamint a környező országokban, Ausztriában,[3] Olaszországban, Svájcban, továbbá Magyarországon is [1] képviselteti magát.

A békés mezőgazdaságot és a vegetarianizmust támogatja az "isteni felemelkedés" érdekében. A békés mezőgazdaság (Friedfertiger Landbau) a mezőgazdasági termelés olyan módja, amely az élet minden formáját tiszteletben tartja és a természeti környezettel egységben dolgozik, így például ellenzik a műtrágyák és a rovarölő szerek használatát is.[6]

Szinonimák és más nyelvek[szerkesztés]

Eredeti elnevezése Jézus Krisztus Hazavezető Műve. 1984-ben felvette az Univerzális Élet nevet, németül Universelles Leben, angolul Universal Life – The Inner Religion.

Az Univerzális Élet hivatalos folyóirata: a Krisztusállam.

Az Univerzális Élet nem tévesztendő össze Kirby Hensley egyházával Amerikában. Amerikai Egyesült Államokban emiatt Az Univerzális Élet teljes neve Universal Life – The Inner Religion (Univerzális Élet – A Belső vallás).

Elterjedtség[szerkesztés]

Pontos számokat nehezen adhatunk meg, mivel az Univerzális Élet közösségében nincs formális tagság.

Georg Schmid a ""Kirchen, Sekten, Religionen"" című könyvében (2003) a tagok számát világszerte 100 ezer főre becsüli, ebből Németországban 40 ezer főre. Más becslések szerint (2000-ben) szerte Európában kb. 40 ezer fő tartozik a közösséghez.[9]

AZ Univerzális Élet főképpen Németországra koncentrálódik, a szervezet azonban más területeken és országokban is aktív, például Ausztriában Svájcban, Olaszországban, Szlovéniában, Horvátországban, Mianmarban stb. A közösség Magyarországon is bejegyzett közösségként működik.

Tanítása[szerkesztés]

A vegetarianizmust népszerűsítő plakátjuk

Az Univerzális Élet egy közösséget jelent, amely saját meghatározása szerint az őskeresztény áramlathoz kapcsolódik.[10] Az Univerzális Élet őskeresztényeinek vezérfonala gondolkodásukban, életvitelükben és cselekedeteikben a Tízparancsolat és Jézus Hegyi Beszéde.

Tanítása azokon a kinyilatkoztatásokon alapul, amelyet az alapító, Gabriele Wittek kapott a hetvenes és nyolcvanas években a személyes őrangyalától Emmanuel fivértől, különböző szellemi lényektől, köztük Liobánitől és Jézus Krisztustól. Gabriele, akit prófétaasszonyként is neveznek az Univerzális Élet követői, és nézetük alapján a názáreti Jézus Krisztus óta a legnagyobb próféta.

Isten egy személytelen elv, éter, amely minden létet áthat. Ez az Őserő teremtette a Szellemlényt, mint az Atya Istent és a Fiú Istent, de a Sátán női elvet is, amely fellázadt Isten ellen. Ez Luciferré lett és követőket gyűjtött maga köré, akik a bukott lények lettek. Ezek a bukott lények emberré materializálódtak sok millió éven át. A Sátán végső törekvése minden forma feloszlatása volt az örök éterben. A Krisztus nevű szellemlény emberi burkot felvéve mint Jézus, minden emberbe elültette az Megváltó szikráját. Ez a Megváltó szikra megakadályozza a lélek további süllyedését egészen az örök éterben való feloszlatásáig. Ezért mindegyik lélek egy nap Istenhez visszatér Krisztus által. Az embernek sok újraszületésen keresztül kell dolgozni saját magán, hogy tisztítsa karmáját, amely a korábbi életek minden jó és rossz tette. Krisztus nem törölte el az emberiség karmáját, azért mindenkinek saját magát kell megváltani, de csak Krisztus segítségével, mert ő az út, az igazság és az élet.

Wittek kinyilatkoztatásai szerint a Bibliában hamisítások és ellentmondások vannak. Nézetük szerint a mai keresztény egyházak eltértek a kereszténység ősképétől és meghamisították az eredeti keresztény tanítást.

Jellemző még az Univerzális Élet tanítására a világ végében való szilárd hit, hitük szerint a béke ezeréves uralma fog eljönni. A világ alatt nem a földbolygóra gondol hanem mindarra, ami ezen a földön az emberek Isten törvényének ellentmondó tevékenységéből létrejött. Minden ember karmája fogja meghatározni, hogy beléphet-e az ember ebbe a birodalomba. Ezt a karmát materializált élete során alkotta meg az ember.

Istentisztelet és gyakorlat[szerkesztés]

Az Univerzális Élet rendezvényeit sokfelé tartják bel- és külföldön egyaránt, ezeket a helyszíneket "őskeresztény találkozóhelyeknek" nevezik.

Tanításuk a Belső Út: "ismerj rá önmagadra. Ismerd fel hibáidat és gyengeségeidet. Rendezd az életedet, rendezd a gondolataidat. Fegyelmezd magad, hogy ezáltal világosabban láss, több energiához juss, és végső soron, hogy áttekinthesd önmagadat."

Ahhoz, hogy a "haladó istenember" állapotát gyorsabban elérjék, azt javasolják a tagoknak, hogy bizonyos "földi dolgokról", például stimuláló szerekről, valamint bizonyos élelmiszerekről (hús, kávé) fokozatosan szokjanak le az önfelismerés és öntisztítás által. Lépésről lépésre nemesítsék a szexuális életet is, és használják az Univerzális Élet által kinyilatkoztatott terápiákat különböző betegségeik gyógyításánál, de "földi" orvosukat is keressék fel. Számukra az ideális életforma a lakóközösségekben való együttélés.

A szervezet sajátos felfogása szerint mindezekkel a dolgokkal kapcsolatos fanatizmus elutasítandó. Sokkal inkább fontos, hogy minden ember a legjobb tudása és lelkiismerete szerint cselekedjen.

Szervezet[szerkesztés]

Az univerzális élet élén a 2010-es években is a prófétaként tisztelt Gabriele Wittek áll, akinek állítólagos kinyilatkoztatásai képezik a hit alapjait, a Hegyi Beszéd mellett.

A különböző közösségeket Krisztussejteknek nevezik, melynek tagjai szoros kapcsolatot ápolnak egymással.

Az Univerzális Élet tagjai által vezetett vállalatokat(iskolákat, kórházakat és egy kiadót) sajátos "érdekközösségbe" tömörítik. E vállalkozások között sokat hoztak létre a biogazdálkodás, ld. mezőgazdaság támogatására. E vállalkozások azonban többnyire hivatalosan nem kötődnek az Univerzális Élethez.

Az Univerzális Élet közösségét nem az egyházi adókból finanszírozzák (ehhez egyébként a jogi státusuk is hiányozna), nem is vesz igénybe állami támogatásokat, hanem kizárólag a tagok, vállalkozások adományaiból tartják fenn magukat.

Párbeszédük más vallásokkal[szerkesztés]

Mindenfajta vallások közötti párbeszédet (ökumené) elutasít az Univerzális Élet, mivel a többi egyház az évszázadok folyamán jelentősen eltért az ősegyház eszményképétől és ezzel meghamisították Jézus Krisztus tanítását. A római pápának írták Az őskeresztények beszélni szeretnének a pápával – Kritikus kérdések a háborúval és a békével kapcsolatban című levelüket.

A keresztény egyházak nézőpontjából tekintve az Univerzális Élet egy szinkretista újkinyilatkoztatási mozgalom keresztény elemekkel.

Fontosabb művek[szerkesztés]

Az Univerzális Élet fontosabb könyvei és folyóiratai, többnyire csak német nyelven:

  • Ez az Én Szavam Alfa és Omega – Jézus Evangéliuma – Krisztus kinyilatkoztatása
  • A Názáreti Jézus tanai apostolainak és tanítványainak, akik azt fel tudták fogni
  • Isten Tíz Parancsolata – Az őskeresztények élete
  • A belső Út: az Isten Szellemével való eggyéválásig
  • Minden betegségnek keletkezése és okai
  • Gyermeked és te – az önzetlen szeretet élet iskolája
  • Amit gondolsz és beszélsz, megmutatja ki vagy!
  • A próféta – folyóirat
  • Gabrielle levelei – folyóirat

Kritika[szerkesztés]

A közösséget rendszeresen vádolják antiszemita eszmék terjesztésével.[11] Ennek alapja többek között Wittek írásai.

A Der Christusstaat-weltweit című újságban, amelyet 1998-ig nyomtattak, összeesküvés-elméletek is megjelentek.[12]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Adjukössze - az adományozás portálja, ahol egy kis segítség nagyra nőhet (magyar nyelven). adjukossze.hu. (Hozzáférés: 2023. augusztus 25.)
  2. "Sekten": Risiken und Nebenwirkungen: Informationen zu ausgewählten neuen religiõsen und weltanschaulichen Bewegungen und Psychoangeboten. [Cults: Risks and Side-effects. Information on selected new religious and world-view Movements and Psycho-offerings], 2nd (német nyelven), Senatsverwaltung für Schule, Jugend and Sport. [Senate Administration for School, Youth and Sport] (1997. december 1.) 
  3. a b Austria. U.S. Department of State. (Hozzáférés: 2023. augusztus 7.)
  4. BVG 1, 2023. április 15.
  5. BVG 2, 2023. április 15.
  6. a b German Scientology News in Munich, Germany. lermanet.org. (Hozzáférés: 2023. augusztus 25.)
  7. McNair report on religious discrimination in Germany, 1996
  8. Sekten : Wissen schützt. Eine Information des Bundesministeriums für Umwelt, Jugend und Familie, Stubenbastei 5, 1010 Wien, 1996 (Sects : Knowledge protects. Information from the Federal Ministry of the Environment, Youth and the Family, Stubenbastei 5, 1010 Wien, 1996). Transcript of the 2nd (revised) edition online at http://www.ilsehruby.at/Sektenbroschuere.html
  9. German Scientology News in Frankfurt, Germany. lermanet.org. (Hozzáférés: 2023. augusztus 26.)
  10. Das Universelle Leben Aller Kulturen Weltweit – Urchristentum und Prophetie – Der Weltweite Urchristliche Strom. universelles-leben.org. (Hozzáférés: 2023. augusztus 26.)
  11. Thomas John: „Sektenberichte“ des Senats rechtmäßig. Pressemitteilung der Senatsverwaltung Berlin, 16. Oktober 2003.
  12. „Die Weltherrschaft der Illuminaten - Die Entlarvung des Antichristen und seines satanischen Plans - Der Aufbau der Freimaurer-Hierarchie - Die Diktatur von Geld und Macht Das Ziel der Freimaurerei (FM) ist der Weltstaat, die Eine-Weltregierung. Daß schon relativ früh eine gezielte Unterwanderung der einzelnen FM-Logen durch Juden stattfand, ist unbestritten. Die Maurerei ist eine jüdische Erfindung, deren geschichte, Grade, Ämter, Paßworte und Erklärungen von Anfang bis Ende jüdisch sind.“ – German Murer: Der Christusstaat -international - Extrablatt Nr. 9 Ausgabe 1991

Külső hivatkozások[szerkesztés]