Unity (ablakkezelő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Unity
Unity 7.3.2, a launcherrel(indító) Ubuntu 15.04 képernyőkép.
Unity 7.3.2, a launcherrel(indító) Ubuntu 15.04 képernyőkép.

FejlesztőCanonical Ltd., The Ayatana Project
Első kiadás2010. június 9.
Legfrissebb stabil kiadás7.6 (stabil verzió, 2022. június 30.)[1]
Programozási nyelvUnity 2D: C++, JavaScript, QML
2.07.2: C, C++, Python, Vala[2]
8: C++ and QML
Operációs rendszerUbuntu Desktop
Ubuntu TV
Ubuntu Touch
ElérhetőTöbbnyelvű
ÁllapotAktív
Kategóriaasztali környezet
LicencGNU GPL v3, GNU LGPL v3
Az Unity weboldala

A Unity egy grafikus felület, melyet a Canonical Ltd. fejlesztett ki az Ubuntu rendszeréhez. A Unity az Ubuntu 10.10 netbook változatában jelent meg először. Az alapötlet az volt, hogy gazdaságosabban használják ki a helyet a kisebb képernyőkön, pl. a netbookok esetében.

A Unity nem tartalmaz egyéb szoftvereket (mint pl. a GNOME, KDE, Xfce, LXDE), hanem a meglévő szoftverekhez lett megírva. A Unity része volt az Ayatana projektnek.

Felhasználói felület[szerkesztés]

A Unity a következő elemekből áll össze:

  • Felső menü sáv - Több feladattal rendelkező, helyet spóroló terület. Elsődleges célja, hogy az éppen aktuális alkalmazás menüje ott található meg (Hasonló mint az OS X esetében). Másodlagosan itt található az ablakkezelő terület: nagy méret, kisebb méret, bezárás. Harmadik lehetőségként itt található meg az alapvető műveleteket található sáv: kijelentkezés, kikapcsolás, újraindítás, internet kezelése stb.
  • Launcher (Magyarul: Indító) - Ez a dock szerű terület szolgál ablakváltóként. Helyezhetünk el alkalmazásokat, és a megnyitott alkalmazások is innen nagyíthatóak fel, hozhatóak előtérbe.
  • Quicklist (Magyarul: Gyors lista) - Menü a launcher elemeivel.
  • Dash - lenyíló menü, ahol lehet keresni többek között: helyi információk között - telepített alkalmazások, nemrég használt fájlok, könyvjelzők stb.) és távoli információk között (pl.: Twitter, Google Docs stb.) és megmutatja az előző keresési előzményeket.
  • Indikátorok - értesítési terület (hasonló az OS X területéhez), ahol az óra, a hálózatinformációk és az egyéb újdonságok jelennek meg. Használhatják külső alkalmazások is, pl. Facebook.

Funkciók[szerkesztés]

  • Dash - Keresőeszköz.
  • Unity Preview olyan funkció, ami megmutatja a keresés eredményét.
  • Lens (lencsék)
  • Scope
Dash felület a 14.04-es Ubuntu alatt

Alapértelmezetten telepített lencsék:

  • Home lens - (A kezdő lencse)
  • Alkalmazás lencse (Application lens) - Segít megkeresni alkalmazásokat futtatásra, vagy telepítésre. A telepíthető alkalmazások forrása az Ubuntu Szoftverközpont.
  • Fájl lencse (File lens) - Helyi és távoli fájlokat mutat meg.
  • Google Docs Scope - A Google Drive-ról keres fájlokat.
  • Zene lencse (Music lens) - Zenéket keres a felhasználó zenekönyvtárában.
  • Videó lencse (Video lens) - Videókat keres a felhasználó könyvtárában és online szolgáltatásokban (pl.: YouTube).
  • Közösségi lencse (Social lens) - közösségi tevékenységeket figyeli, pl. Facebook, Twitter és Google + tevékenységek (Ha be vannak állítva a fiókok az Unity-ben).
  • Vásárlási lencse (Shopping lens) - Az Amazon.com keresési eredményeit mutatja meg a keresések közt. Szűrve van a pornográf tartalom.

Változatok[szerkesztés]

Unity 8[szerkesztés]

2017. április 5-én Mark Shuttleworth bejelentette, hogy szakít a Unity-vel és helyette újra a GNOME lesz az alapértelmezett ablakkezelő az Ubuntu asztali kiadásában.[3][4] Ennek megfelelően a Unity 8 hivatalos fejlesztése is leállt. Több csapat is úgy döntött, hogy továbbviszi a fejlesztést, és elágaztatták (forkolták) a projektet.

Yunit[szerkesztés]

Az egyik ilyen fork a Unity8org volt, amely rövidesen felvette a Yunit nevet.[5] Célja a fejlesztés közösségi alapra helyezése volt, és főként az asztali élményre fókuszált.[6][7] A fork azonban rövid életűnek bizonyult.

Lomiri[szerkesztés]

A másik, jelenleg is aktív forkot a UBports indította, amely egy Ubuntu Touch-csal foglalkozó közösség.[8] Ez a projekt viszi tovább az Ubuntu Touch-ot is. A fork 2020-ban felvette a Lomiri nevet.[9]

Unity 3D[szerkesztés]

Asztali kiadás.

Unity for Ubuntu TV[szerkesztés]

Az Ubuntu TV-re írt átirat.

Unity for Ubuntu Touch[szerkesztés]

Az Ubuntu telefonokra szánt változatához átírt változat. Jelenleg az Ubports fejleszti.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://unityd.org/unity-7-6-stable/
  2. Jagdish Patel, Neil: ~unity-team/unity/trunk: 573, 2010. november 1. (Hozzáférés: 2010. december 13.)
  3. Growing Ubuntu for cloud and IoT, rather than phone and convergence (angol nyelven), 2017. április 5. (Hozzáférés: 2018. február 23.)
  4. Az Ubuntu 18.04 LTS szakít a Unity desktoppal és újra GNOME-ot szállít majd alapértelmezett desktopként (magyar nyelven), 2017. április 5. (Hozzáférés: 2018. február 23.)
  5. Unity 8 Fork is Now Known as "Yunit", May Collaborate with UBports (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. október 22.)
  6. Yunit - forkolták a Unity 8-at (angol nyelven), 2017. április 10. (Hozzáférés: 2018. február 23.)
  7. UBports' Fork Of Unity 8 Plans To Eventually Get On Wayland (angol nyelven). www.phoronix.com. (Hozzáférés: 2022. október 22.)
  8. Nestor, Marius: Unity 8 Now Has a New Home Over at UBports, Development Will Start Very Soon (english nyelven). softpedia, 2017. április 7. (Hozzáférés: 2022. október 22.)
  9. Unity 8 Desktop Renamed To Lomiri (angol nyelven). www.phoronix.com. (Hozzáférés: 2022. október 22.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Unity (desktop environment)
A Wikimédia Commons tartalmaz Unity (ablakkezelő) témájú médiaállományokat.