United Buddy Bears

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egyesült Buddy Medvék - Egyiptom
Egyesült Buddy Medvék - Berlin 2006
Egyesült Buddy Medvék - Párizs 2012

A United Buddy Bears (Egyesült Buddy Medvék) kiállítás egy olyan nemzetközi művészeti projekt, melyben eddig több mint 150 különböző ország 280 művésze vett részt.

A United Buddy Bears a «Jobban meg kell ismernünk egymást, hogy jobban megértsük egymást, jobban megbízzunk egymásban és jobban együtt tudjunk élni» üzenettel járja be a világot, a békés egymás mellett élést hirdetve. A kereken 150 medve (melyek mindegyike 2 méter magas) az Egyesült Nemzetek által elismert országokat képviseli – számszerűen is. 2002. évi berlini első kiállításuk óta világszerte több mint 30 millió látogató csodálta meg a medvéket.

Az időközben világhírűvé vált kiállítás 2003-ban másodszor volt látható Berlinben[1], és Sir Peter Ustinov[2] színész és UNICEF-nagykövet nyitotta meg. A népeket összekötő projektet 2004 óta Hongkongban (Jackie Chan védnöksége alatt), Isztambulban, Tokióban, Szöulban, Sydneyben, Bécsben, Kairóban, Jeruzsálemben, Varsóban[3], Stuttgartban, Phenjanban[4], Buenos Airesben, Montevideóban, Asztanában, Helsinkiben, Szófiában, Kuala Lumpurban[5], Delhiben, Szentpéterváron[6], Párizsban[7] és Rio de Janeiro[8]mutatták be. A kiállítás mindenhol ingyenes, hogy iskolás osztályok is látogathassák. A jövőben számos további városra kerül sor: többek között Budapesten, Madridban és Zürichben terveznek kiállítást.

A küldetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egyesült Buddy Medvék -
Bécs 2006
Egyesült Buddy Medvék -
Buenos Aires 2009
Egyesült Buddy Medvék -
Kuala Lumpur 2011/2012
Egyesült Buddy Medvék -
Rio de Janeiro 2014

A Buddy medvék békésen, kéz-a-kézben állnak egymás mellett, és a népek, kultúrák és vallások közti toleranciát és megértést hirdetik. A United Buddy Bears csoport felállása minden kiállítás, minden ország esetén más és más. A változás oka nem csak a helyi körülményekben keresendő, hanem a medvék felállításának különböző sorrendjében is. Ezt a sorrendet az adott vendéglátó ország szabja meg. Ezáltal politikai szempontból érdekes elhelyezések és összeállítások jönnek létre:

  • A 2007-es jeruzsálemi kiállításon az iraki és az iráni medve állt az izraeli szomszédságában, így továbbítva a tolerancia és béke üzenetét.
  • A 2005-ös szöuli kiállításon Dél- és Észak-Korea először állt békésen, kéz-a-kézben egymás mellett szinte 50 év eltelte után.
  • 2007 óta Palesztina is egyenjogúként szerepel a 150 ország között.
  • 2008 októberében Phenjanban igen figyelemre méltó kiállításra került sor, bár csak 18 kiállított medve volt itt látható.

Művészet és kultúra[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Minden medvét az adott nemzet egy-egy művésze egyénileg alkotott meg. A nemzetközi művészek különböző stílusirányzatainak vidám sokasága egyetlen, életörömöt árasztó művé kapcsolódik össze. A medvék sokszínű, nemzeti karakterrel rendelkező megformálásának köszönhetően a kiállítás látogatói föld körüli utazáson vehetnek részt.

A művészek különböző technikák alkalmazásával hívják fel a figyelmet medvéikre. A látogatók olyan kis államokkal is megismerkedhetnek, melyek általában nem kerülnek a figyelem középpontjába.

Jótékony cél[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Buddy medvék és a szükséget szenvedő gyermekeknek nyújtott segítség elválaszthatatlan egységet képez. Adományokból és a Buddy medvék elárverezéséből eddig (2014 augusztusáig) 2 millió euró gyűlt össze az UNICEF[9] és helyi gyermeksegély-szervezetek javára. Gyakran előfordult, hogy egy új United Buddy medve keletkezik felváltva az adott ország korábbi példányát. Egyes országok már a harmadik vagy negyedik medvével képviseltetik magukat, egykori medvéik pedig árverezésre kerülnek.

Magyarország első medvéjét is, melyet Radák Eszter festett be, elárverezték már az UNICEF javára. A második magyar United Buddy medvét Lieber Sala Gyöngyi[10] magyar művésznő alkotta meg.

Jackie Chan és a berlini medvék[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jackie Chan 2003-ban a 80 nap alatt a Föld körül című film forgatásakor több hetet Berlinben töltött. Ez alatt az idő alatt beleszeretett a berlini medvékbe, és aktív szerepet vállalt abban, hogy a békésebb világot hirdető United Buddy medvék 2004-ben Hongkongba is elérkeztek, ahol a Viktoria parkban mutatták be őket. A kiállítás megnyitóján Jackie Chan[11] összesen 4,14 millió HKD összegű csekket nyújtott át az UNICEF-nek, illetve két további gyermeksegély-szervezetnek.

Peter Ustinov[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ustinov 2002-ben egy UNICEF-misszió keretében Berlinben látogatta meg az első United Buddy Bears-kiállítást. Egy évre rá védnökként nyitotta meg a második kiállítást, ugyancsak Berlinben.

Forráshivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz United Buddy Bears témájú médiaállományokat.