UniLang.org

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az UniLang.org vagy Unilang Közösség (angolul: Unilang Community) vagy egyszerűen csak UniLang egy többnyelvű web-alapú nyelvi közösség szabad tagsággal online nyelvi anyagok közlésére.

A közösség[szerkesztés]

Az UniLang Közösség egy non-profit szervezet, amelyet különböző nemzetközi tagok alkotnak, akik megosztják nyelvi és nyelvészeti tudásukat másokkal.

Az UniLang.org anyagait – a Wikipédiához hasonlóan – önkéntesek bővítik a világ minden részéből, bárki hozzáférhet, aki rendelkezik internet eléréssel. A tagok saját maguk indíthatnak projekteket, nyithatnak fórumokat, csevegőszobákat, amiket aztán maguk koordinálnak.

A közösség nyíltan készít nyelvi anyagokat, online segítséget nyújt a tagjainak. Néhány kivételtől eltekintve minden adat nyílt licenc alatt érhető el (UniLang Public License). A szervezet több díjat nyert[1] és szerepel az UNESCO keresőjében is.[2]

Az UniLang.org rendszere támogatja az Unicode-ot, ezért a tagok különféle írásrendszereket (akár kínai, arab, orosz, stb.) használhatnak munkájuk során. Ezen túl a rendszer bármilyen nyelvre lefordítható, bárki elindíthatja a saját nyelvű UniLang felületét.

A portál tartalmaz egy nyílt, a Wikipédiához hasonló wiki-t is, melyben a tagok szerkeszthetik saját cikkeiket, készíthetnek nyelvi feladatokat, vizsgákat, melyeket a többi tag korlátlanul használhat.

Az UniLang.org-nak van egy online magazinja is, a Babel Babble, amelyet szintén a tagok írásaiból állítanak össze.

UniLang anyagai[szerkesztés]

  • The Of Course Project – Az UniLang hivatalos dokumentációja, amely leírja, hogy a tagok milyen formában publikálhatják saját írásaikat.
  • Online nyelvleckék különböző nehézségi szinteken, számos nyelvhez.
  • Nyelvtani anyagok, szótárak strukturált formában
  • Az UniLang Wiki' – Nyelvi és nyelvészeti információk adatbázisa, mely a tagok által szabadon bővíthető.
  • Kiejtési és írási útmutatók
  • Kifejezések gyűjteménye több nyelven
  • Történetek, melyek bármilyen nyelvre lefordíthatók
  • Interaktív nyelvi anyagok – játékok, gyakorlatok különböző nyelvekhez
  • Daily Language Mail – Napi rendszerességgel jelentkező hírlevél (szavak, kifejezések fordításaival)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Unilag has been reviewed in the show Click Online on BBC World in 2003. UniLang was a finalist in the Stockholm Challenge 2003/2004. http://www.stockholmchallenge.se/
  2. UniLang website is referenced at the UNESCO website search engine. http://portal.unesco.org/

Külső hivatkozások[szerkesztés]