Uganda politikai élete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Uganda egy prezidenciális köztársaság, amelyben az elnök (jelenleg:Yoweri Museveni) az állam vezetője, a kormány és a végrehajtó hatalom feje. Az országban többpártrendszer van.

A törvényhozói hatalommal a kormány és a kongresszus is rendelkezik. A rendszer a demokrácián alapszik. Minden állampolgár, aki betöltötte a 18. életévét választójoggal rendelkezik.

Politikatörténelem[szerkesztés]

Uganda közigazgatásának felépítése

Egy intézkedés célja az volt, hogy a vallási harcokat csökkentsék az országban, így a pártok tevékenységeit korlátozták és vizsgálták 1986-tól. A Pártatlan Mozgalom rendszerét a jelenlegi elnök Yoweri Museveni indította el. A pártok tovább folytathatták működésüket, de nem kampányolhattak a választásokra vagy nem tarthattak gyűléseket. 2005-ben egy népszavazás szakította meg a 19 éves érdekes egypártrendszert.

A választásokat 2006 februárjában tartották. Ekkor Museveni lépéseket tett egy másik jelölt, Dr. Kizza Besigye ellen csalás vádjával. Ő ezeket visszautasította és a legfelsőbb bírósághoz fordult. A kúria pedig az elnöknek adott igazat. Így a választási végeredmény tisztának számított.

Államvezetés[szerkesztés]

Név Hivatal Párt Ciklus kezdete
Yoweri Museveni Elnök Nemzeti Ellenállási Mozgalom 1986 január 26.
Ruhakana Rugunda Miniszterelnök Nemzeti Ellenállási Mozgalom 2014 szeptember 18.
Edward Ssekandi Alelnök Nemzeti Ellenállási Mozgalom 2011 május 24.

Az állam feje az elnök akit választással választanak meg az állampolgárok 5 évre. Ezt a posztot Yoweri Museveni tölti be 1986 óta, aki egyben az Ugandai Népi Védelmi Erő főparancsnoka is. A 2011-es elnökválasztáson a szavazatok 68% százalékát szerezte meg.

A kormány tagjait is az elnök nevezi ki. A miniszterelnök jelenleg Ruhakuna Rugunda, aki segíti az elnököt abban, hogy felügyeli és vizsgálja a kabinetet.

Jog[szerkesztés]

Az ugandai alkotmányt 1995 október 8.-án fogadta el az országgyűlés. Ennek az alkotmánynak az alapjai az Egyesült Királyság-féle jogon alapszik.

Igazságszolgáltatás[szerkesztés]

Az ugandai bíróságok a kormány részeként működnek, politikai ideológiáktól függetlenül, és helyi- feljebbviteli- legfelsőbb bíróságból és kúriából áll. A legfelsőbb bíróság tagjait az elnök nevezi ki. A kisebb bíróságok bíráit a törvény által választják meg.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Politics_of_Uganda című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.