Ue–28

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ue-28 szócikkből átirányítva)
Ue–28
Ue-28
Általános adatok
GyártóBékéscsabai Téglagyári Egyesülés
Gyártásban1960-as évek
Műszaki adatok
TengelyelrendezésB
Nyomtávolság500-600 mm
Hajtókerék-átmérő? mm
Teljesítmény
Névleges28 LE / 20.6 kW[1]
Engedélyezett legnagyobb sebesség? km/h
Ütközők közötti hossz? mm
Magasság? mm
Szélesség? mm
Szolgálati tömeg3,5 t
Erőátvitelmechanikus (kúpkerekes, láncos)
SablonWikidataSegítség

Az Ue–28 magyar gyártmányú, keskeny nyomközű (500 vagy 600 mm nyomtávolságú) dízelmozdony. A mozdonyokat a Békéscsabai Téglagyári Egyesülés gyártotta téglagyárak részére. A jármű nagyon hasonlít és gépészetileg szinte megegyezik a Vörös Csillag Traktorgyár által gyártott UE28-as traktorokra, melyeket már az '50-es évek elején kezdtek gyártani. Az első mozdonyok feltehetően a '60-as években készülhettek. A jármű erőforrása a Csepel DT-213-C-as, kéthengeres, vízhűtéses dízelmotor. A típus egyvezetőállásos, gyárilag nyitott, ám később sokukat zárt kivitelűre alakították át.[2]

A mozdony szerkezeti felépítése[szerkesztés]

Hajtásrendszere, motorja[szerkesztés]

A mozdony motorja Csepel művek gyártmányú, DT-213-C típusú dízelmotor.[3] A váltója gyárilag Gaz51-es teherautóváltó, de előfordult Zuk váltóval szerelt jármű is. A váltó után a hajtásban egy mezőgép irányváltó következik, ami lánccal hajt le a hátsó tengelyre. Az első tengely áthajtó lánccal van meghajtva a hátsó tengelyről. Névleges motor fordulatszáma 1650/perc Összlökettérfogata: 2660 cm3.

Fékje[szerkesztés]

A jármű fékje tuskós kézifék, mely a hátsó tengelyt fékezi, de az áthajtó lánc miatt az első tengelyre is hat.

A jármű jelene[szerkesztés]

Ma már csak Kemencén, a Gödöllői Erdei Vasúton, a Szeged melletti Fehér-tavi Halgazdasági Vasúton és Henryxcityben a Magyar westernvárosban üzemel ilyen mozdony. Előbbin különleges alkalmakkor könnyebb személyvonatokat továbbít, utóbbin pedig a mindennapi teherszállítás (halszállítás) fő vontatójárműve. A békéscsabai Alföldi Kerti Gazdasági Vasutak-on is található két példány amik a makói téglagyárban dolgoztak.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]