A US Airways 1549-es járatának balesete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(US Airways 1549-es járatának balesete szócikkből átirányítva)
A US Airways 1549-es járatának balesete
Adatok
Dátum2009. január 15.
OrszágAmerikai Egyesült Államok
HelyszínHudson folyó, New York City
Okmadárütközés
Indulási állomásLaGuardia repülőtér
CélállomásSeattle–Tacoma nemzetközi repülőtér
Halottak0
Sebesültek100
Túlélők155
Repülőgép
RepülőgépAirbus A320
ÜzemeltetőUS Airways
LajstromjelN106US
Utasok150 fő
Személyzet5 fő
A US Airways 1549-es járatának balesete (USA)
A US Airways 1549-es járatának balesete
A US Airways 1549-es járatának balesete
Pozíció az USA térképén
é. sz. 40° 46′ 10″, ny. h. 74° 00′ 17″Koordináták: é. sz. 40° 46′ 10″, ny. h. 74° 00′ 17″
A Wikimédia Commons tartalmaz A US Airways 1549-es járatának balesete témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

2009. január 15-én a US Airways 1549-es járata a New York-i LaGuardia repülőtérről az észak-karolinai Charlotte-ba, a Charlotte Douglas nemzetközi repülőtérre, majd utána a Seattle–Tacoma repülőtérre tartott, amikor 3 perccel a felszállás után az Airbus A320 gép balesetet szenvedett: összeütközött egy csapat kanadai lúddal, melynek következtében mindkét hajtóműve leállt. Az utasszállító repülőgép ezután sikeres kényszerleszállást hajtott végre a Hudson folyón.

Repülőgép és személyzet[szerkesztés]

Sullenberger kapitány (balra) és Skiles első tiszt (jobbra)

A repülőgép egy Airbus A320-214, amelyet két CFM56-5B4 sugárhajtómű hajtott. A fedélzeten 150 utas és öt főnyi személyzet tartózkodott. A gép kapitánya az 57 éves Chesley B. „Sully” Sullenberger egykori vadászpilóta, aki több mint 20 000 órát repült. Első tisztje a 49 éves Jeffrey B. Skiles, akinek a több mint 15 000 repült óra után közel volt a kapitányi kinevezése.[1]

A baleset[szerkesztés]

Madarakkal való ütközés[szerkesztés]

A LaGuardia–Charlotte szakaszon a gépet az első tiszt repülte. A felszállás után a gép felemelkedett 820 méterre, amikor Skiles első tiszt észrevett egy madárcsapatot. A gép sebessége túl nagy volt, hogy kikerüljék, így a szárnyasokkal való ütközés mindkét hajtómű leállását okozta. A kapitány megpróbálta újraindítani a hajtóműveket, azonban azok túl nagy sérülést szenvedtek. Sully kapitány átvette a gép irányítását, míg az első tiszt végigvette a vészhelyzeti ellenőrzőlistát, amihez nem volt elegendő idejük.

Vízreszállás[szerkesztés]

Sully kapitány úgy döntött, hogy visszafordul a LaGuardiára, azonban a forduló után rájött, hogy nincs elég ideje, túl alacsonyan repül. Eközben a légiforgalmi irányító rendíthetetlenül kereste a leszállóhelyet a gépnek, de mindegyik túl messze volt ahhoz, hogy siklórepülésben elérhető legyen. A kapitány úgy döntött, hogy a Hudson folyóra teszi le az Airbust. Bár még sosem hajtott végre vízreszállást, nagyszerűen elvégezte a feladatot: a gép orrát magasan tartotta, és hagyta, hogy a gép farka érjen először vizet, így csökkentve a sebességet.

Evakuálás[szerkesztés]

A vizet érés után a kapitány elrendelte a gép elhagyását. A Hudson folyó jéghideg vize beömlött az utastérbe, így gyorsan kellett cselekedniük. Az utasok a szárnyra, vagy a mentőtutajokba menekültek, segítségre várva. A legtöbb utast fagyási sérülésekkel szállították kórházba. Több mint 1200 segítségnyújtó és 7 kompon 130 ingázó működött közre az utasok kimentésében. Mindez 24 percig tartott.

A baleset után[szerkesztés]

A gépet kiemelték a folyóból és a charlotte-i Carolinas Repülési Múzeumba szállították

A baleset után a személyzet számos díjat és dicséretet kapott. Egy évvel később Sullenberger kapitány nyugdíjba vonult, Skiles elsőtisztet pedig kapitánnyá léptették elő. A történeten alapuló film 2016 szeptemberében került a mozikba, Sully – Csoda a Hudson folyón címmel, Clint Eastwood rendezésében, Tom Hanks és Aaron Eckhart főszereplésével.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]