Egyetemes Postaegyesület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(UPU szócikkből átirányítva)
Egyetemes Postaegyesület
Universal Postal Union (UPU)

Alapítva1874. október 9.
SzékhelyBern, Svájc
Tagság192 tagállam (2018)[1]
ElnökMetoki Maszahiko(wd), Japán

Egyetemes Postaegyesület Universal Postal Union (UPU) (Svájc)
Egyetemes Postaegyesület Universal Postal Union (UPU)
Egyetemes Postaegyesület
Universal Postal Union (UPU)
Pozíció Svájc térképén
é. sz. 46° 56′ 20″, k. h. 7° 28′ 31″Koordináták: é. sz. 46° 56′ 20″, k. h. 7° 28′ 31″
Az Egyetemes Postaegyesület
Universal Postal Union (UPU) weboldala

Az Egyetemes Postaegyesület[2] (angolul: Universal Postal Union; franciául: Union Postale Universelle) az ENSZ egyik szakosított nemzetközi szervezete. Székhelye Bernben van.

Története[szerkesztés]

A Berni Egyezmény nyomán 1874-ben létrejött egyesületet eredetileg a postai küldemények országok közötti forgalmának biztosítására és az átszállítás szabadságának biztosítására hozták létre. 1948-ban vált az ENSZ szakosított szervezetévé.

Céljai[szerkesztés]

A szervezet célja a nemzetközi postai szolgáltatások fejlesztése és szabványosítása. Szakmai fórumot biztosít a postai szolgáltatásokkal kapcsolatos szabályozási és technikai kérdések megvitatásához.

Tagjai[szerkesztés]

Bármely ENSZ-tagállam tagja lehet az Egyetemes Postaegyesületnek. Azok az országok, amelyek nem tagjai az ENSZ-nek, akkor csatlakozhatnak az egyesülethez, ha a tagok két harmada ezzel egyetért.

Az egyesület tagjai az ENSZ 193 tagja Andorra kivételével, ezen kívül a Vatikán, a Marshall-szigetek, Mikronézia és Palau.[3]

A legújabb tag, Dél-Szudán, 2011. október 4-én csatlakozott.

Hollandia tengerentúli területei (Aruba, Curaçao és Sint Maarten) önálló tagokként vannak jelen az egyesületben, ugyanígy a brit tengerentúli területek is.[4]

Palesztina megfigyelőként vesz részt az egyesületben 1999 óta, és 2008-ban Izrael beleegyezett, hogy a palesztinai forgalmat Jordánián keresztül bonyolítsák.[5][6]

A Kínai Köztársaság 1914. március 1-jén csatlakozott az Egyetemes Postaegyesülethez. A Kínai Népköztársaság megalakulása után az egyesületben továbbra is a Kínai Köztársaság képviselte Kínát egészen 1972. április 13-áig, amikor a postaegyesület úgy döntött, hogy a Kínai Népköztársaság az egyedül jogosult Kínát képviselni. Emiatt a Tajvanba címzett küldeményeket Japán és az Amerikai Egyesült Államok továbbítja.[7]

2018. október 17-én az Amerikai Egyesült államok bejelentette, hogy kilép az egyesületből, amennyiben az alapszerződést nem tárgyalják újra.[1]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. a b Les Etats-Unis annoncent leur retrait de l’Union postale universelle, 2018. október 17. (Hozzáférés: 2018. október 19.)
  2. Egyes forrásokban Nemzetközi Posta Unió néven szerepel.
  3. Gough, JP: The Evolution of the Postal Service in the Era of the UPU. Web Mavin, 2005. október 6. [2010. december 18-i dátummal az eredetiből archiválva].
  4. Universal Postal Convention. Universal Postal Union, 1952. július 11. (Hozzáférés: 2018. október 19.)
  5. Palestinian parcel post gets a boost. Universal Postal Union (UPU). [2011. június 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 19.)
  6. Israel and Palestinians to boost postal services with help from UN agency. Un.org. (Hozzáférés: 2018. október 19.)
  7. 萬國郵政聯盟與世界郵政日 Archiválva 2014. október 16-i dátummal a Wayback Machine-ben.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Universal Postal Union című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]