UFO (együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
UFO
Az UFO 2017-ben a Balaton Fesztiválon
Az UFO 2017-ben a Balaton Fesztiválon
Információk
EredetBudapest magyar
Aktív évek1996–2000, 2010–
Műfajteen-pop, disco, club/dance
KiadóPolyGram-Zebra
Universal-Zebra
Tagok
Dr. Love (Varga Zsolt)
Varga Szidónia
Móricz Betti
Bálint Laura
Korábbi tagok
Doris
Mercy (Szalai Zita)
Komonyi Zsuzsi, Tölgyesi-Khell Cynthia
Fehér Zsuzsanna
Balogh Bálint

Az UFO weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz UFO témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az UFO egy magyar könnyűzenei együttes. Legismertebb slágereik a Szerelemdoktor, a Tarzan, az Akarok egy férfit, a Karibi party, a Napolaj és a Nyár van című dalok.

Az együttes 1996-ban alakult Budapesten. Alapító tagjai: Cynthia (Tölgyesi-Khell Cynthia, korábban Juhos Cintia), Dr. Love (Varga Zsolt), Mercy (Szalai Zita). Az együttes frontembere Dr. Love. Első albumuk 1996-ban jelent meg Szerelemdoktor címmel. 1997-ben tagcsere történt, Mercy helyére Doris került, majd kiadták második albumukat, Páris címmel, azt követte 1999-ben a Tarzan. Bár az együttes nagy sikert aratott a tinik körében, az a pletyka keringett a magyar médiában, hogy az együttes csak playback-el. A pletykát, miszerint az együttes lánytagjai nem énekeltek az eddig felvett lemezeken, az együttes frontembere, Dr. Love igazolta a Z+ televíziós csatornán. Keresztes Ildikó, Kozma Orsi, Fehér Adrienn, Czerovszky Henriett énekesnőkkel vették fel a különböző dalokat. Elnézést kértek a közönségtől, a rajongóktól és bejelentették, hogy az UFO együttes ebben a felállásban többé nem létezik.

Nem sokkal később Dr. Love Komonyi Zsuzsival újjáélesztette az együttest, egy albumot adtak ki Invázió címmel. 2002-ben Kormonyi Zsuzsi helyére Fehér Zsuzsanna került az együttesbe, majd ismét feloszlottak. 2010 márciusában alakult újjá az UFO Dr. Love-val, Fehér Zsuzsival és Cynthiával.

2012-ben Dr. Love kerítés és csalás gyanújával előzetes letartóztatásba került,[1] helyette Balogh Bálint reppelt a fellépéseken.

2014-ben Varga Zsolt visszatért és újjászervezte az UFO együttest, UFO Update néven. A tagok: Varga Szidónia (ének), Bálint Laura (vokál-tánc) és Móritz Betty (vokál-tánc). Az UFO legnagyobb slágereit a modernebb hangzásnak és ízlésnek megfelelően újraénekelték és újrahangszerelték. Az együttes leginkább retro bulikon lép fel.

2017 márciusában PIXA-val, a népszerű DJ-proudcerrel elkészítették a "Napolaj" című UFO-sláger 2017-es remixét, amelynek dalpremierje a 89.5 MusicFm-ben volt, A Made in Hungary című műsorban, amelynek műsorvezetője Mák Kata.

Az együttes 2017 márciusában 3 videóklipet forgatott, a "Napolaj, a "Katonadolog" és a "Tarzan" című slágerekhez, emellett felléptek a Balaton Fesztiválon.

Vargát 2020 novemberében kerítés, csalás és kitartottság miatt első fokon két év börtönre és hárommillió forint pénzbüntetésre ítélték.[2]

Albumok[szerkesztés]

  • 1996 – Szerelemdoktor (PolyGram-Zebra)
  • 1997 – Páris (PolyGram-Zebra)
  • 1999 – Tarzan (PolyGram-Zebra)
  • 2000 – UFO Best Of (Universal-Zebra)
  • 2001 – Invázió

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Nemzetközi prostihálózat élén az UFO rappere. [2012. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 13.)
  2. Súlyosbítanák az UFO együttes frontemberének büntetését, aki magyar nőket vitt ki svájci bordélyokba (magyar nyelven). telex, 2021. március 18. (Hozzáférés: 2021. április 13.)