U2 (Bécs)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
U2 (Bécs)
A metró logója
A metró logója
A hálózat térképe
Mappa U2.png
Adatok
Hálózat Bécsi metró
Átadás 1980
Vonal hossza 16,848 km
Állomások száma 20
Nyomtáv 1435 mm
Sebesség 70 km/h
Áramellátás 750 V =
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz U2 témájú médiaállományokat.
Útvonaldiagram
A 2008-ban átépített Schottenring állomás

A bécsi 2-es metró (eredeti német nevén U-Bahnlinie 2, vagy Linie U2) a bécsi metróhálózat egyik tagja. Sorrendben nem ez a metró épült másodiknak. Eredetileg földalatti villamosok jártak a ring melletti utcákban 1980-ig. Ezt a szakaszt hívták a bécsiek Zweierliniének, azaz második vonalnak. 1980-ban végül átépítették az alagutat metróalagúttá és a Zweierlinie elnevezés után kapta az U2-es jelzést.

A menetidő 31 perc. A Karlsplatzot köti össze Bécs legnagyobb stadionjával, az Ernst Happel Stadion-nal és a Duna túloldalán lévő Aspern városrésszel. A Karlsplatz-Schottenring szakaszt 1980-ban adták át. A vonalat 2008-ba az Ernst Happel Stadionig hosszabbították meg a 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokság rendezése miatt, hogy a Stadiont a nézők könnyebben megközelíthessék. 2010-ben egy újabb hosszabbítás következett. A Stadion állomástól a vonalat Aspernstraßéig vitték. A 2010-ben átadott szakasz 490 millió euróba került.[1]. 2013 október 6-án átadták az Aspern-Seestadt közötti 4.2 km-es szakaszt. 3 állomással bővült az új rész, és a hosszabbítás miatt megelőzte az U3-as vonalat, így az lett Bécs legrövidebb metróvonala.

A vonal színe: lila.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 2-es metró előélete és a Földalatti villamos[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bécsben gyakori hogy a metrót egykori városi vasutak helyére építik (pl.: az U4 és az U6 amik az egykori Bécsi Stadtbahn helyére épült). Így épült meg a 2-es vonal is ami a Schottentor és Karlsplatz közötti Földalatti Villamos (németül: Unterstraßenbahn rövidítve: USTRABA vagy U-Straßenbahn) alagútját felhasználva jött létre.

A Rathaus megálló villamossal (akkor még Friedlich Schmit Platz)

Az alagútban 3 vonal haladt:

Vonalszám Honnan-Hová
E2 Praterstern-Herbeckstraße
G2 Radetzkystraße-Hohe Warte
H2 Prater Hauptallee-Hernals

Ezek a vonalak kerülővonalak voltak. Mivel akkoriban a Ring eléggé forgalmas volt így ezeket a villamosokat "kerülőjáratként" használták. Ezek a vonalak már akkor léteztek mielőtt megépült a Földalatti villamos.

Az 1950-es évekre sajnos a villamos egyre népszerűtlenebb lett és az autósforgalom is megnőtt. Így aztán tervek születtek a klasszikus ma is használt metró építéséhez. Ám azonban abban az időben ilyen kisebb fővárosoknak mint Bécs nem volt olyan anyagi háttere hogy egy ma is használt metrót építsen meg (Budapesten is ezért nem tudták befejezni a 2-es metrót az '50-es években csak 1970-ben). Így aztán több kísérletet is indítottak amely közül a legsikeresebb a brüsszeli PreMetro mintájára létrehozott Földalatti villamos (USTRABA) lett.

1959-ben jött létre az első földalatti villamos a Südbahnhof (Déli pályaudvar) és a Südtiroler Platz között. Ezt később meghosszabbították a Gürtel végéig. Ebben az időben építették ki a Schottentornál található földalatti villamosvégállomást. A kettes vonalak alagútját kezdetben a Karlsplatz és a Mariahilfer Straße között akarták megépíteni de végül meghosszabbították a Landesgerichtig. Az alagutat 1966. október 8-án adták át. Hossza 1,8 km volt.

A 2-es metró megépül[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1970-es években Bécsben is elindult a metróépítés. Az első vonalat 1974 környékén nyitották meg. Ekkor a mai 2-es vonal helyén lévő földalatti villamos még üzemelt. A metróépítési láz azonban a "kettes vonalakat" is érintette ugyanis 1980. június 28-án megszüntették a "külső Ring" alatti földalatti villamost. Az új vonalat 1980. augusztus 30-án adták át a Karlsplatz és a Schottenring között. A vonalon a Karlsplatznál egy új állomást kapcsoltak az ott lévő aluljáró rendszerhez és az U1-U4 vonalakhoz. A Karlspatz utáni rámpától a Landesgerichtig a vonal a régi alagútban halad a Landesgerichttől a Schottenringig egy új szakasz épült.

A Schottenring megállót úgy építették hogy a 4-es vonallal összeköthetővé váljon a 2-es vonallal. Ezt később megvalósították ugyanis létrejött egy U2/U4 viszonylat. Ez a körbehaladó viszonylat (Karlsplatz–Schottenring – majd az U4 vonalán, a Karlsplatz érintésével Hietzingig) a gyakorlatban azonban nem működött, így három hét után megszüntették.

A 2-es vonal jelenleg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A megszűnt Lerchenfelder Straße megálló lejárata
Museumsquartier megállóhely
Stadion állomás a vonal volt végállomása 2010-ig. Ez az állomás 3 vágányos, a középsőt rendkívüli eseményekkor használják
Volksteather állomás (A háttérben jól látható a következő állomás (Museumsquartier) fénye)

A metróvonal jelenleg eléggé szerencsétlen helyzetben van. A régi villamosalagút öröklései többek között az állomások közötti rövid távolságok, amik miatt a metrószerelvény nem tud felgyorsulni a megfelelő sebességre. A rövidebb utazási idő érdekében 2003-ban megszüntették a Lerchenfelder Straße megállót.

2008-ban egy új szakaszt adtak át a 2-es vonalon a Schottenring és a Stadion állomások között. Erre a szakaszra a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság miatt volt szükség. Az új szakaszon 5 új állomás épült (2 felszíni és 3 föld alatti). Az új szakasz építése miatt a schottenringi állomást átépítették hogy az alagút áthaladhasson a Duna-csatorna alatt. Így a régi 4-es vonallal közös állomása megszűnt.

Az Aspernstraße volt végállomás amit 2010-ben adtak át

2010-ben egy újabb szakaszt adtak át a Stadion állomás és Aspernstraße közötti 5,3 km-es szakaszt. A vonal teljes hosszában viadukton halad.

Tervezett szakaszok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Korábbi elképzelés szerint:

  • 2013-ig újabb 4 állomással fog bővülni a vonal Seestadt városrész irányába. 2019-ig pedig megszűnik a Karlsplatz mint végállomás és déli irányba újabb szakaszt csatolnak majd a vonalhoz, amivel a Südbahnhofot próbálják bekapcsolni a metróhálózatba.

2019-ig összesen 15 új állomást adnak majd át, így az állomások száma eléri a 26-ot.

  • A másik terv egy ötödik metróvonal építése amely a Gudrunstraße és a Rathaus között közös szakaszon haladna a 2-es metróval.

Jelenlegi tervek

  • Északnyugati irányból megépül az U5-ös metró, amely a Rathaus megállótól az U2 alagútjában halad Karlsplatzig, az U2 délnyugati irányba új alagútban fog továbbmenni. Az építkezés kezdete 2018-ban indul, azonban az U2 elterelése csak később várható. Ezen is túlnyúlva távlati elképzelésekben szerepel az U5-ös nyugati hosszabbítása egészen a Güpferlingstrasséig, dél felé pedig St. Marx-szon át az Arsenalstrasséig, de itt csak egyedül fog haladni az 5-ös metró

Állomáslista és átszállási lehetőségek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

U2 (Seestadt↔Karlsplatz)
Megállóhely Átszállási kapcsolat(ok) Fontosabb létesítmények
Karlsplatz

(Kärntner Ring; Oper)

U-Bahn Wien.svg Wien U1.svg, Wien U4.svg

Logo Wiener Lokalbahn.svg 
Sinnbild Straßenbahn.svg D, 1, 2, 62, 71
BKV busz.svg 2A, 4A, 59A

Károly tér; Szt. Károly templom; Operaház; Ring (körút)
Museumsquartier BKV busz.svg 57A Szépművészeti Múzeum; Természettudományi Múzeum
Mariahilfer Straße
Volkstheater U-Bahn Wien.svg Wien U3.svg

BKV busz.svg 48A
Sinnbild Straßenbahn.svg 49

Népszínház; Várkert (Burggarten)
Rathaus Sinnbild Straßenbahn.svg 2 Városháza (Rathaus); Parlament
Schottentor Sinnbild Straßenbahn.svg D, 1, 37, 38, 40, 41, 42, 43, 44, 71

BKV busz.svg 1A, 40A

Schottentori Egyetem; Tőzsde
Schottenring U-Bahn Wien.svg Wien U4.svg

Sinnbild Straßenbahn.svg 1, 31
BKV busz.svg 3A

Ferenc-József rakpart
Taborstraße Sinnbild Straßenbahn.svg 2

BKV busz.svg 5B

Praterstern S-Bahn Wien.svg  Logo ÖBB.svg 
(Bhf. Wien-Nord)
U-Bahn Wien.svg Wien U1.svg

S-Bahn Wien.svg S 1, S 2, S 3, S 7, S15
Sinnbild Straßenbahn.svg O, 5 BKV busz.svg 5B, 80A, 82A

Prater; Óriáskerék (Riesenrad)
Wien-Nord vasútállomás
Messe Prater BKV busz.svg 82A Prater; Óriáskerék (Riesenrad)
Krieau BKV busz.svg 11A, 82A
Stadion BKV busz.svg 11A, 77A Ernst Happel Stadion
Donaumarina BKV busz.svg 77A, 79A, 79B
Donaustadtbrücke BKV busz.svg 92A, 92B, 93A Duna-sziget
Stadlau BKV busz.svg 86A, 87A, 94A
Hardeggasse Sinnbild Straßenbahn.svg 25

BKV busz.svg 92A, 95A, 96A

Donauspital Sinnbild Straßenbahn.svg 25

BKV busz.svg 95A

Aspernstraße BKV busz.svg 22A, 26A, 84A, 93A, 97A, 98A
Hausfeldstraße Sinnbild Straßenbahn.svg 26

BKV busz.svg 26A, 84A, 95B, 98A

Aspern Nord Sinnbild Straßenbahn.svg 26

BKV busz.svg 89A, 95A, 99A, 99B

Seestadt BKV busz.svg 88A, 88B

Képgaléria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. U2 fährt nun auch über die Donau. (Hozzáférés: 2010. október 3.)

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az U-Bahnlinie 2 (Wien) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bécsi 2-es metró témájú médiaállományokat.