Tunyogi Péter (énekes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tunyogi Péter szócikkből átirányítva)
Tunyogi Péter
Életrajzi adatok
Születési névTunyogi Péter
Született1947. március 13.
Békéscsaba
Elhunyt2008. november 9. (61 évesen)
Budapest
SírhelyMegyeri temető
Gyermekei
Pályafutás
Műfajokrock, hard rock, blues-rock, heavy metal
Aktív évek19632008
EgyüttesP. Mobil
Tunyogi Rock Band
Mobilmánia
Beton
Spirál
Cyklon
Anonymus
HangszerVokál, dob, gitár
Tevékenységénekes
KiadókMHV
Hungaroton


http://mobilmania.rockband.hu Tunyogi Péter weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tunyogi Péter témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Tunyogi Péter (Békéscsaba, 1947. március 13.Budapest, 2008. november 9.) a P. Mobil egykori énekese és a Tunyogi Rock Band frontembere.

Pályafutása[szerkesztés]

Békéscsabán született, édesanyját a Jókai Szinházból vitték a kórházba, mert ott indult meg a szülés, de már a mentőautóban megszületett.

A győri Anonymus együttesben kezdte zenei pályafutását 1963-ban. Ezt követően a zalaegerszegi Cyklon (1976-tól: Spirál) dobosa, majd gitárosa volt. A Spirál-ban már csak gitárosként és énekesként szerepelt. Később a Beton együttesben énekelt.

Vikidál Gyula kiválása után 1979-ben a P. Mobil énekeseként lett igazán közismert előadó. A zenekar szinte összes nagylemezét az ő hangja fémjelzi. Két évig együtt dolgozott a legendás gitárossal, Bencsik Sándorral és Cserháti István orgonistával is. A P. Mobil 1985-ben leállt, a zenekar nélkül maradt énekes külföldre ment vendéglátózni.

1991-ben újra feltűnt a magyar zenei életben és megalakította a Tunyogi Bandet, amelynek koncertjein főként P. Mobil-dalok hangzottak el. A P. Mobil 1994-ben visszatért, de a Tunyogi Band párhuzamosan tovább működött. Ez Schuster Lóránt rosszallását váltotta ki, ezért Tunyoginak 1997-ben el kellett hagynia a P. Mobilt. Később azonban többször is vendégszerepelt, utoljára 2007-ben a Tunyogi Évek turnén, amely azonban éppen az ő rosszulléte miatt két koncert után véget ért.

1997-től együttese neve Tunyogi Rock Band (TRB) lett, és saját dalokat is elkezdtek írni, bár a P. Mobil-slágerek is műsoron maradtak. Olyan sikeres dalok és lemezek születtek, mint A tegnap itthagyott, a Szárnyakon szédülő, a Boszorkányrepülés vagy az Öregesen. 2008-ban Zeffer András több volt P. Mobil-taggal együtt megalapította a Mobilmánia együttest, melynek Tunyogi lett az egyik énekese.

2005-ben gerincdaganattal operálták. Ezután egészségi állapota hol jobb, hol rosszabb volt. 2008. november 1-jén egy koncert előtt összeesett, súlyos fejsérülést szenvedett, majd több napon át mesterséges kómában tartották. November 9-én hunyt el.

Három gyermeke közül két lánya, Bernadett és Orsolya szintén énekes (utóbbi már visszavonult) ; és van egy fia is, Péter. Egyik unokája, Bernadett lánya, Molnár Maja, a Drága örökösök és a Drága örökösök – A visszatérés sorozatokban Zitkovic Marlenkát alakítja.[1]

2018. október 20-án emléktáblát avattak tiszteletére a békéscsabai Jókai Színházban.

Diszkográfia[szerkesztés]

P. Mobil[szerkesztés]

Tunyogi Rock Band[szerkesztés]

  • A tegnap itthagyott (1997)
  • A King for Yesterday (1997)
  • TRB koncert CD (1998)
  • TRB koncert VHS (1998)
  • Szárnyakon szédülő (2001)
  • Próbáld meg őszintén (koncert)CD (2003)
  • Tunyogi Péter emlékére – TRB koncert DVD (2008, az 1998-as felvételt tartalmazza)

Pardon[szerkesztés]

Mobilmánia[szerkesztés]

  • Ez a mánia (2008, halála után jelent meg, egy szerzeménye került rá, valamint két dalban rövid ideig hallható a hangja)

Jelentősebb zenésztársai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Administrator: Tunyogi Bernadett: „Apu élni fog, amíg emlékeznek rá” - Shock! (hu-HU nyelven). Shockmagazin. (Hozzáférés: 2023. március 13.)

További információk[szerkesztés]