Tungli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tungli (Tongli, 同里)
Festői csatorna Tungliban
Festői csatorna Tungliban
Közigazgatás
Ország Kína
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
IdőzónaUTC+8
Térkép
é. sz. 31° 09′ 04″, k. h. 120° 43′ 05″Koordináták: é. sz. 31° 09′ 04″, k. h. 120° 43′ 05″
A Wikimédia Commons tartalmaz Tungli témájú médiaállományokat.
Canals
Tea houses

Tungli (), történelmi kisváros Szucsou prefektúrai szintű város Vucsiang körzetében. Nevezetessége a festői csatornák hálózata, ami miatt ezt a kisvárost is – mint több más települést – Kína Velencéjének is becézik.[1]

Tungli fél óra alatt elérhető Szucsou történelmi belvárosából. A kisváros őrzi a környék, az egykori Vu állam hagyományos építkezésének emlékeit.

Látnivalók[szerkesztés]

A városka fő látnivalója – a csatornák hálózata mellett – a Visszavonulás és elmélkedés kertje (退思园), a kínai kertépítészet kiemelkedő alkotása, ami nyolc másik szucsoui kerttel együtt Szucsou klasszikus kertjei néven a világörökség része.

A város tavának szigetén (Luohszing Csou) buddhista, taoista és konfuciánus templomok, emlékhelyek vannak. A tavaszi fesztivál idején a lakosság széles körében elterjedt szokás idelátogatni és megkongatni a harangokat.

A városban összesen 55 híd van. A három leghíresebbhez, a Tajping, a Csili és a Csangcsing hidakhoz az a hagyomány fűződik, hogy szerencsét hoznak, ezért házasság, születésnap, más családi ünnepek idején sokan felkeresik azokat, hogy jó egészségért és szerencséért fohászkodjanak.

2004-ben a kínai szexmúzeum Tungli városába költözött Sanghajból.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2012. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 4.)
  2. Tongli Sex Museum. [2016. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 7.)

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tongli című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]