Tudor Mária francia királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudor Mária
MaryTudor112.jpg

Francia Királyság királynéja
Uralkodási ideje
1514. október 9. – 1515. január 1.
Koronázása Reims
1514. november 17.
Életrajzi adatok
Uralkodóház Tudor-ház
Született 1496. március 3.
Richmond kastély, Anglia
Elhunyt 1533. június 25. (37 évesen)
Westhorpe Kastély, Suffolk
Nyughelye Bury St Edmunds, Suffolk
Házastársa 1. XII. Lajos francia király
2. Charles Brandon suffolki herceg
Gyermekei 2. házasságából:
1. Henry Brandon
2. Frances Brandon
3. Eleanor Brandon
4. Henry Brandon, Lincoln 1. grófja
Édesapja VII. Henrik angol király
Édesanyja Yorki Erzsébet

Tudor Mária (1496. március 3.1533. június 25.) angol királyi hercegnő, XII. Lajos francia király, majd Charles Brandon suffolki herceg felesége. VIII. Henrik angol király húga, VI. Edward, I. Mária és I. Erzsébet apai nagynénje. VII. Henrik és York-i Erzsébet ötödik gyermeke és harmadik leánya. Két bátyja (Artúr és Henrik), két nővére (Margit és Erzsébet), egy öccse (Edmund) és egy húga (Katalin) született még.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

VII. Henrik angol királynak és feleségének, Yorki Erzsébet királynénak gyermeke, VIII. Henrik egyik húga.

Apai nagyszülei: Edmund Tudor richmond-i gróf és Beaufort-Lancaster Margit.

Anyai nagyszülei: IV. Eduárd angol király és Woodville Erzsébet.

Mindössze 6 éves, mikor édesanyja meghal gyermekágyi lázban, 13 esztendősen pedig édesapját is elveszíti. Az akkor trónra lépő bátyja, VIII. Henrik politikai megfontolásból hozzákényszerítette a nála jóval idősebb XII. Lajoshoz, így lett aztán első házassága révén francia királyné, ám néhány hónappal az esküvő után megözvegyült, így lehetővé vált számára, hogy titokban, fivére engedélye nélkül hozzámenjen szerelméhez, Charles Brandon suffolki herceghez, aki egyben VIII. Henrik gyermekkori jóbarátja is volt. Akárcsak húga, Margit, ő is először csak ahhoz mehetett férjhez, akit bátyja egy diplomáciai szövetség keretében kiszemelt neki. Ő volt királyi bátyjának kedvenc húga, a király az egyik gyönyörű és hatalmas hadihajóját is róla nevezte el Mary Rose-nak. Amikor unokahúga, VIII. Henrik elsőszülött leánya, Mária hercegnő (a későbbi „Véres Mária” királynő) megszületett, keresztnevét apai nagynénje, Tudor Mária után kapta, VIII. Henrik ezzel is kifejezte húga iránti szeretetét.

Még XII. Lajos felesége volt, amikor a francia udvarban megismerte az akkor tizenéves Boleyn Annát, akit megkedvelt, és társalkodónőjéül fogadott, mivel Anna édesapja, Thomas volt megbízva azzal a felelősségteljes feladattal,hogy diplomáciai üzeneteket közvetítsen a francia király és VIII. Henrik között. Viszonylag fiatalon vitte el a tüdőbaj, bátyja nagyon megrendült halálának hírétől. Habár abban a korban környezete igazán szép hercegnőnek tartotta, nem tudni biztosan, hogy Suffolk vajon tényleg őszintén beleszeretett-e, vagy csupán érdekből vette nőül Máriát. Amikor VIII. Henrik tudomást szerzett az engedélye nélkül megtartott, titkos esküvőről, olyan haragra gerjedt, hogy dühében állítólag majdnem kivégeztette gyerekkori barátját, Brandon-t. Mária és Charles egy időre kegyvesztetté váltak, és a király kitiltotta őket az udvarból. Vidékre száműzte őket, és elvette tőlük londoni rezidenciájukat. Nem sokkal később az uralkodó mégiscsak megbocsájtott nekik, annak ellenére, hogy Mária nyíltan kimutatta ellenszenvét a király új szerelme, Boleyn Anna iránt, akit régebben, Franciaországban még kedvelt is. Mária nem volt hajlandó részt venni Anna 1533. június 1-jén történt királynévá koronázásán sem.

Brandontől négy gyermeke született:

  • Henry Brandon (1516. március 11. – 1522)
  • Frances Brandon (1517. július 16. – 1559. november 20.), férje Henry Grey, Dorset 3. márkija, egyik gyermekük Lady Jane Grey angol királynő
  • Eleanor Brandon (1519 – 1547. szeptember 27.), férje Henry Clifford, Cumberland 2. grófja
  • Henry Brandon, Lincoln első grófja (1523 körül – 1534 március)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tudor Mária francia királyné témájú médiaállományokat.
Előző
Bretagne-i Anna
Francia királyné Blason France moderne.svg
1514 – 1515
Következő
Bretagne-i Klaudia