Tromsø-híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tromsø híd
ElhelyezkedéseTromsø, Norvégia
Áthidalt akadályTromsøysundet-szoros
NévadóTromsø község
Szerkezettípuskonzolhíd
Funkcióközúti híd
Anyagprestressed concrete
Legnagyobb támaszköz80 m
Szabad nyílás magassága38 m
Nyílások száma58
Teljes hosszúsága1306 m
Szélesség8.3 m
Magasság36 m
TervezőAas-Jakobsen, Erling Viksjø[1]
Átadás ideje1958.
Elhelyezkedése
Tromsø híd (Norvégia)
Tromsø híd
Tromsø híd
Pozíció Norvégia térképén
é. sz. 69° 39′ 04″, k. h. 18° 58′ 41″Koordináták: é. sz. 69° 39′ 04″, k. h. 18° 58′ 41″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Tromsø híd témájú médiaállományokat.

A Tromsø-híd (norvégül:Tromsøbrua) konzolos közúti híd Tromsø városában, Norvégia északnyugati részén. A Tromsøysundet-szoros felett ível át összekötve Tromsdalent Tromsøyával. Építése 1958-ban kezdődött és 1960-ban adták át a közúti forgalomnak. Átadásakor ez volt Észak-Európa leghosszabb hídja a maga 1036 méteres hosszúságával. A hídnak 58 nyílása van, melyek közül a legnagyobb támaszköze 80 méter, a tengerszinttől számítva 38 méteres szabad magassággal. Építésekor 14,5 millió norvég koronába került a híd megépítése. A híd egy korábbi híd helyett épült fel és nagyban hozzájárult Tromsø városának fejlődéséhez. A forgalom megnövekedése miatt az összeköttetést a kilencvenes években kiegészítették a Tromsøysund-csatornával. A hídtól északi irányban három kilométernyire lévő csatorna megépítése ellenére még mindig ez az az összeköttetés, amely közvetlenül Tromsø belvárosába vezet.

A Tromsø-híd volt az első konzolhíd Norvégiában. A híd Tromsø városának egyik fő látványossága. 2000-ben a Norvég Kulturális Örökségvédelmi Hivatal védelem alá vette, mely meggátolja, hogy a hídon komolyabb változtatásokat vihessenek végbe.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tromsø Bridge című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. University of Tromsø: Arkitekterguide for Nord-Norge og Svalbard. University of Tromsø, 2004. (Hozzáférés: 2008. október 25.)