Trinitárius-templom (Pozsony)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Trinitárius-templom
szlovák műemlék
Valláskatolicizmus
EgyházmegyePozsonyi főegyházmegye
VédőszentJean de Matha
Stílusbarokk építészet
TervezőjeFranz Anton Pilgram
TelepülésPozsonyi I. járás
Elhelyezkedése
Trinitárius-templom (Pozsony-Óváros)
Trinitárius-templom
Trinitárius-templom
Pozíció Pozsony-Óváros térképén
é. sz. 48° 08′ 46″, k. h. 17° 06′ 24″Koordináták: é. sz. 48° 08′ 46″, k. h. 17° 06′ 24″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Trinitárius-templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Trinitárius-templom vagy Mathai Szent János és Valois Félix-templom (szlovákul Katedrála svätých Jána z Mathy a Felixa z Valois) (vagy helytelenül Szentháromság-templom) a Szentháromság plébánia barokk temploma Pozsony-Óvárosban a Vármegyeház téren (Župné námestie).

Története[szerkesztés]

A templomot 1717 és 1725 között építették barokk stílusban, az egykori Mihály arkangyal-templom helyén a bécsi Szent Péter-templom mintájára. A templomot a trinitárius rend építette. A templom a rend egyik alapítójának, Mathai Szent Jánosnak van szentelve. A templomot Franz Jangl és Johann Lukas von Hildebrandt tervezte. Az épület ovális alaprajú, hosszan elnyúló tengellyel és konkáv homlokzattal. Ezen szerkezet értelmében a dinamikus barokk egyik épülete.

A Trinitárius-templom beltere

Az ovális hajó kupolában végződik, melyet Antonio Galli Bibiena 17361740 között készített freskói díszítenek. A Bussi által készített hatalmas oltáron Mathai Szent János és Valois Szent Félix alakjait ábrázoló kép látható. Az oltárkép azt a jelenetet mutatja, amikor a két szent kiszabadítja a foglyokat a törököktől. A kép a sziléziai Franz Xaver Palko alkotása és valamikor 1745 után készülhetett. Az oltár két oldalán Szent Ágnes és Szent Katalin szobra látható, ezek vélhetően Johann Baptista Straub alkotásai. A templom oldalsó baldachinos oltára Szűz Máriának lett szentelve és 1736-ban készítette a Zichy család. Az oltár közepén a regensburgi Madonna másolata látható. Az oltárt angyalszobrok díszítik, melyek a baldachint tartják.

A Trinitárius-templom a pozsonyi Vármegyeház téren

A Szentháromság plébániához tartozik a Kapucinus-templom és a Szent Cirill és Metód-templom. A Szent Cirill és Metód-templomot jelenleg a redemptoristák kezelik. 2003-ban a templom a Katonai ordinariátus székesegyháza lett.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]