Trillian (Galaxis útikalauz stopposoknak)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Trillian
Galaxis útikalauz stopposoknak-szereplő
Megjelenési információk
Első megjelenéseGalaxis útikalauz stopposoknak rádiójáték
MegalkottaDouglas Adams
MegszemélyesítőjeSandra Dickinson (televíziós sorozat)
Zooey Deschanel (film)
Susan Sheridan (rádiójáték)
Cindy Oswin (LP)
Trillian adatai
Születési neveTricia McMillan
BeceneveTrillian
ÁlneveTrillian Astra
Fajaember
Neme
GyermekeiVakta Dent
Nemzetiségeangol

Tricia McMillan vagyis Trillian Astra Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című sci-fi sorozatának főszereplőnője.

Leginkább Trillianként ismert a Galaxis-sorozatban, ami születési nevének módosításából ered, hogy kicsit űrszerűbb legyen. A mozifilm változatban középső neve Marie. Külseje alapján „egy karcsú, kreol humanoid, hosszan hullámzó fekete hajjal, telt ajakkal, pici, furán kerek orral és nevetségesen barna szemekkel”.[1]

Szerepe[szerkesztés]

Matematikai és asztrofizikusi doktorátusával munkanélküliként töltötte napjait a Földön. Arthur Dent egy islingtoni bulin találkozott vele, ahonnan Tricia Zaphod Beeblebroxszal távozott. Arthurral hat hónappal később a Zaphod által ellopott Arany Szív űrhajón találkoztak újra, nem sokkal azután, hogy a vogonok elpusztították a Földet, hogy hiperűr-sztrádát építsenek a helyén.

A Galaxis útikalauz stopposoknak rádiójáték első sorozatában Trillian hozzámegy az algoliai Galaktikus Rotary Klub elnökéhez, és a második rádiójáték-sorozatban már nem szerepel. A későbbi rádiójátékban az Útikalauz irodaépületében ismét megjelenik egy mesterséges univerzumban.

A könyvsorozat első, második, harmadik és ötödik részében szerepel. A Viszlát, és kösz a halakat! című negyedik részben egy alternatív Tricia McMillanként jelenik meg, majd az Eoin Colfer által írt Ja, és még valami… című hatodik részben ismét kisebb szerepet kap.

A könyvsorozat eseményei során megmenti az univerzumot a krikettiektől, majd a Szub-Éta rádió riportere lesz Trillian Astra néven.

Források[szerkesztés]

  1. Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak. Ford. Molnár István. 1. Budapest: Kozmosz Könyvek. 1987. 45. o. ISBN 9632117735  

További információk[szerkesztés]