Tribecs-hegység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tribecs szócikkből átirányítva)
Tribecs–hegység

Magasság
  • 829,6 m
  • 376 m
Hely Szlovákia
HegységÉszaknyugati-Kárpátok
Legmagasabb pontNagy-Tribecs (829 m)
Elhelyezkedése
Tribecs–hegység (Szlovákia)
Tribecs–hegység
Tribecs–hegység
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 48° 30′, k. h. 18° 20′Koordináták: é. sz. 48° 30′, k. h. 18° 20′
Térkép
Térkép
A Tribecs-hegység fekvése
A Tribecs-hegység fekvése
A Wikimédia Commons tartalmaz Tribecs–hegység témájú médiaállományokat.

A Tribecs-hegység (szlovákul Tribeč, németül Tribetzgebirge) az Északnyugati-Kárpátok belső, kristályos vonulatához tartozó hegység a Kisalföld északi peremvidékén Szlovákiában. Legmagasabb pontja a 829 m magasságot elérő Nagy-Tribecs (szlovákul Veľký Tribeč).

Gímes vára

Tagolódása[szerkesztés]

  • Zobor-hegység: A Tribecs-hegység déli részét képező Zobor-hegység, Nyitra városánál éri el a Kisalföldet. Gránit alapzatát mészkő borítja. Legmagasabb csúcsai a 616 m tengerszint feletti magasságot elérő Zsibrica (szlovákul Žibrica) és az 587 m magas Zobor-hegy, melynek déli lejtőin fekszik Nyitra Zobor elnevezésű városrésze. Erdeit főként tölgyesek alkotják.
  • Gímes: A Gímes (régiesen Ghymes, szlovákul Jelenec) vonulata Zobortól északkeletre fekszik, választóvonalukat a Zsére és Menyhebédszalakusz községek közötti hegyszűkület képezi.
  • Nagy-Tribecs (szlovákul Veľký Tribeč): Központi vonulata a Nagy-Tribecs, Gímestől északkeletre húzódik. Legmagasabb pontja a 829 m magas Nagy-Tribecs.
  • Razgyel-hegycsoport (szlovákul Rázdiel): A hegység legkeletibb részlete, mely a Madaras és az Újbányai-hegység közé ékelődik. Előbbihez a Pálosnagymezőnél, utóbbihoz a Kisülésnél található nyereggel kapcsolódik. A Nagy-Tribecs vonulatához Kicőnél csatlakozik. Legmagasabb pontja a 799 m magas Sólymos (szlovákul Sokolec, németül Dürrwald).[1]

Természetvédelmi területei[szerkesztés]

  • Zobori erdősztyeppe természetvédelmi terület (szlovákul Zoborská lesostep). Területe 23 hektár. 1952-ben nyilvánították védetté.
  • Zsibrica természetvédelmi terület (szlovákul Prírodná rezervácia Žibrica). 68 hektárnyi területe 1954 óta védett.

A Cifra kankalin előfordulását már a 20. század első harmadában megállapították.[2]

Források[szerkesztés]