Treno Alta Velocità

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Treno Alta Velocità
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
Alapítva1991
Megszűnt2010
SzékhelyRóma
Formarészvénytársaság
AnyavállalataFerrovie dello Stato
A Treno Alta Velocità weboldala
SablonWikidataSegítség

A Treno Alta Velocità (rövidítve TAV) Olaszország nagysebességű vasúthálózatát üzemeltető vállalat volt.

A Treno Alta Velocità SpA (TAV) a Rete Ferroviaria Italiana (amely maga is a Ferrovie dello Stato Italiane tulajdonában van) tulajdonában lévő, az olaszországi nagysebességű vasúthálózat tervezésére és építésére létrehozott különleges célú társaság volt.

Célja[szerkesztés]

A Treno Alta Velocità célja a nagysebességű vasúti folyosók kiépítése volt ott, ahol a hagyományos vonalak már telítettek. Az első a Milánó és Salerno, valamint a Torino és Trieszt közötti folyosó volt.

A projekt céljai közé tartozott:

  • az olasz vasúthálózat működésének az európai vasúti szabványokhoz való igazítása;
  • a nagysebességű vasút elérhetőségének kiterjesztése az egész országra, ezáltal javítva az utazási időt Olaszország nagyvárosai között;
  • a vonalak kapacitásának és a vonatsűrűségnek a jelentős növelése, valamint a biztonság növelése a vonatirányítás és a jelzőrendszer korszerűsítése révén.

Olaszország új nagysebességű vonalait elsősorban személyszállításra fogják használni nappal (AV - Alta Velocità, nagy sebességű) és áruszállításra (AC - Alta Capacità, nagy kapacitású) éjszaka. A másik cél a hagyományos vonalak telítetlensége, amelyeket aztán regionális közlekedésre és ingázásra lehet használni.

Története[szerkesztés]

A hálózat megtervezése már az 1960-as években megkezdődött.

Az RFI rendkívüli közgyűlésének 2010. december 7-i határozatát követően december 31-én a társaság beolvadt a Rete Ferroviaria Italiana-ba.[1].

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]