Trappisták

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Imádkozó trappista szerzetes
Trappista szerzetesek

A trappisták a római katolikus egyházhoz tartozó, a ciszterciek eredeti, szigorú szabályait követő szerzetesrend tagjai. A rend hivatalos Latin neve: Ordo Cisterciensium Strictioris Observantiae (O.C.S.O.) vagy Ordo Cisterciensium Reformatorum (O.C.R.). A trappista elnevezés a monostor völgyébe vezető szűk bejárati csapóajtóról (’La trappe’) származik.[1]

A rend története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A rend alapítója Armand-Jean Bouthillier de Rancé (1626. január 9.1700. október 12.) Normandiában, Mortagne közelében élő ciszterci apát, aki monostorában, a Notre-Dame de la Trappe apátságban 1662-ben reformokat vezetett be, visszatérve az eredeti citeaux-i szigorhoz. A szigorításokat (ünnepélyes kórusimák, szigorú hallgatás, kemény aszkézis, kétkezi munka) a Szentszék 1678-ban engedélyezte. A reformokat követő 40 év alatt a monostor szerzeteseinek létszáma 10 főről 300-ra növekedett. A trappisták 1892-ben váltak ki végleg a ciszterci rendből és alakultak önállóvá.

Szerzetesi életmódjuk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A reformált életmódjuk miatt a legszigorúbb szerzetesrendnek tarják. Aszkézis, imádság, önmegtagadás, fizikai munka és csend jellemzi a napjaikat. Húsmentes böjti fegyelmet tartanak. A szerzetesek egyszemélyes cellákban élik az életük nagy részét, rendkívül egyszerű körülmények között. Festetlen, fehér, lenvászonból készült hosszú, széles ujjú habitust viselnek, amit csuklya és egy vállruha (skapuláré) egészít ki.

A fizikai munka hagyományos ágai a mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozás — olyannyira, hogy a rendről sajtot és sört is elneveztek.

egy pedig Hollandiában, a Tilburg melletti Berkel-Enschotban álló Koningshoeven apátságban üzemel.

Szervezetük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A rend összesen 102 kolostorral rendelkezik. A legtöbb trappista kolostor Franciaországban, az USA-ban, Spanyolországban, Írországban és Belgiumban áll, de van például Hongkongban, Indiában, Angolában, Mexikóban és Új-Zélandon is.

Magyarországhoz legközelebb Banja Luka vidékén (Samostan Marija-Zvijezda) és Ausztriában működik trappista kolostor; Csehországban 2001-ben alapítottak egyet.

A rend székhelye Rómában van. Vezetői:

  • Abbas Generalis
  • Daniele Levrard (1939) tisztelendő nővér.

Jegyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Pennington, M. Basil, OCSO: The Cistercians: An Introductory History. The Order of Saint Benedict. (Hozzáférés: 2008. január 1.)

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]