Trapper

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Trapper farmer szócikkből átirányítva)

A Trapper egy hazai fejlesztésű és gyártású farmernadrág védjegyezett neve volt.

Története[szerkesztés]

A "trapperek" eredetileg a csapdaállító vadászok voltak, akik az észak-amerikai erdőségek és prérik állatait prémjükért fogták be. Az angol szó olyan személyt jelent, aki állatoknak csapdát állít (főleg az állati prémért).

1977-ben mutatta be a Buda-Flax Lenfonó és Szövőipari Vállalat az őszi BNV-n a Trapper fantázianévre hallgató szövetet és a belőle készült nadrágokat. A Trapper gyártását 1978-ban kezdték meg. Az 1978. szeptemberben utcán volt a színes Trapper plakát.

Újsághirdetések jelentek meg a Magyar Ifjúságban, az Ifjúsági Magazinban, az Esti Hírlapban, az Interpress Magazinban és a Fülesben. A rádióban a Petőfi adón hetente kétszer, a televízióban hetente háromszor sugároztak Trapper reklámot. A mozikban a híradó és a film között az egész ország láthatta a cowboyos reklámfilmet.

Bevezetését nagy reklámkampány kísérte, főszereplője, reklámarca Kocsis Mihály modell, színész, kaszkadőr volt. A magyar farmerről készült, 36 részes reklámfilmsorozat és a plakát a Trapperről, amivel annak idején, a hetvenes években ismertté vált, sőt elnevezték Trapper Misinek.

A farmer közismert plakátját Molnár Kálmán Munkácsy Mihály-díjas tervezőgrafikus készítette 1979-ben.

1978-tól 1982-ig gyártotta a budakalászi Lenfonó és Szövőipari Vállalat (BUDAFLAX). A nadrág csupán két fazonban volt kapható: egyenes szárú és répa.

2005-ben a Trapper farmert újra gyártani kezdték, az eredeti szabásminta alapján.

Külső hivatkozások[szerkesztés]