Transz-Szibéria (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Transz-Szibéria
(Transsiberian)
Transz-Szibéria filmplakát.png
A film moziplakátja
Rendező Brad Anderson
Producer Julio Fernández
Forgatókönyvíró Brad Anderson & Will Conroy
Főszerepben Ben Kingsley
Woody Harrelson
Eduardo Noriega
Emily Mortimer
Thomas Kretschmann
Kate Mara
Operatőr Xavi Giménez
Vágó Jaume Martí
Gyártás
Gyártó First Look Studios
Ország Litvánia
Németország
Egyesült Királyság
Spanyolország
USA
Nyelv angol
Időtartam 111 perc
Forgalmazás
Bemutató 2008, Július 18
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap

A Transz-Szibéria egy 2008-ban bemutatott bűnügyi thriller Brad Anderson rendezésében. A forgatókönyvet Anderson és Will Conroy írta. A főszerepben Ben Kingsley, Woody Harrelson, Eduardo Noriega, Emily Mortimer láthatók. A film a Transzszibériai vasútvonal Trans-Manchurian ágán játszódik, ami Kína és Moszkva között húzódik. A forgatás 2006 decemberében Vilniusban kezdődött, majd Pekingben és Oroszországban folytatódott.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy amerikai házaspár, Roy (Woody Harrelson) és Jessie (Emily Mortimer), a Transzszibériai vasútvonalon utazik egy kínai misszióból Moszkvába.

A társaságkedvelő Roy összebarátkozik az útitársaikkal, akikkel közös fülkében utaznak. Egyikük egy spanyol, Carlos (Eduardo Noriega) és barátnője Abby (Kate Mara). Az út folyamán Carlos megmutatja Jessie-nek a matrjoska baba-gyűjteményét.

Roy lekési a vonatot Irkutszkban, míg a muzeális gőzmozdonyokat nézegeti az állomáson. Jessie vonata, Carlosszal és Abbyvel közben elindul. Jessie úgy dönt, hogy leszáll a következő állomáson és megvárja Royt, aki valószínűleg a következő vonattal érkezik, hogy csatlakozzon hozzájuk. Carlos és Abby szintén leszállnak a vonatról és megszállnak egy garniban. A vacsoránál Jessie megjegyzést tesz a sószóróra, ami pont ugyanolyan, mint Carlos ritka kincsei, amiket korábban megmutatott. Abby ezt hallva otthagyja őket az asztalnál. A következő reggelen Carlos átmegy Jessie szobájába, mondván, hogy a zuhanya nem működik. Megkéri, hogy használhassa a fürdőszobáját. Jessie a recepcióra közben kap egy telefonhívást így lemegy, miközben a szobában hagyja útitársát. Megtudja, hogy férje du. 4 órakor fog megérkezni.

Carlos meggyőzi Jessie-t, hogy kísérje el őt egy öreg templomhoz. Busszal a havas vadon közepébe mennek, ahol találnak egy romos ortodox kápolnát. A nő elkezdi fotózni az épületet, a tájat, a madarakat és Carlost. Elkapja őket a testi szenvedély és vad csókolózásba kezdenek, miközben a templom majdnem rájuk omlik. Jessie ettől észbe kap, hogy ő férjes asszony. Kísérője azonban nem adja fel, erőszakoskodni kezd. A lány megijed, és önvédelemből egy deszkával többször arcon üti a férfit, aki a sérüléseibe belehal. Egyedül visszatér a szállodába, majd véres holmiját lecserélve a vasútállomásra megy, hogy találkozzon párjával. Abby a városban marad, hogy megkeresse a barátját.

A vonaton Roy megismerkedett egy kíváncsiskodó orosz nyomozóval, Ilya Grinkoval (Ben Kingsley) és csicskásával, akik Vlagyivosztokból utaznak Moszkvába egy konferenciára. Útközben elmesélik nekik, hogy jártak és kikkel ismerkedtek össze. Jessie ekkor észreveszi, hogy Carlos, amíg ő telefonált, a babáit belecsempészte a táskájába. Megtudja, hogy a vonaton gyakran utaznak drogcsempészek, akik a cuccot különféle ajándéktárgyakba rejtik. Megpróbál megszabadulni a babáktól, de mindig kudarcot vall. A WC eldugult, az ablakok zárva, a vagon ajtaját kinyitja, de nem tudja kidobni a babákat, mert a kalauznő megakadályozza ebben.

Amikor másnap felébrednek, meglepődve veszik észre, hogy az összes utas eltűnt, és a többi kocsit a vonatról lekapcsolták. Csak Ilya Grinko és a partnere, Kolzak (Thomas Kretschmann) maradtak. Átadják a babákat, amelyekben valószínűleg kokain van. A házaspár egyre kevésbé hiszi, hogy útitársaik valóban nyomozók. Az oroszok leállítják a vonatot a nyílt pályán és beviszik őket az erdőbe egy bunkerhez. Itt újra találkoznak Abbyvel, akit akkorra már kegyetlenül összevertek és megkínoztak. Ilya partnere tovább kínozza Abbyt, egy késsel vagdossa a lábait. Jessie megpróbálja leállítani a kínzást, és azt mondja, hogy náluk van már az anyag. De Ilya azt mondja, hogy a heroinnál többről van szó: arról a pénzről, ami Carlosnál van. Ilya azt mondja Jessie-nek, hogy Abby nem jó lány,,kihasználta Carlost, felelős volt egy másik ember haláláért, és megpróbálja ellopni a pénzét, de Jessie még mindig inkább azt hiszi, hogy Abby ártatlan.

Jessie és Roy megpróbálnak elszökni a mozdonnyal, sikeresen el is tudják indítani, igaz csak visszafelé. Ilya és Kolzak követik őket a vonatra, azonban összeütköznek egy másik szerelvénnyel. Ilya lelövi a partnerét. Amikor a megmentők jönnek, azt hazudja, hogy ő olyan kormányzati nyomozó, aki megmentette a bűnözőktől az amerikai túszokat. Jessie megpróbálja elmondani az igazságot, de nem beszél senki sem angolul, így egy szavát sem értik. Miközben a kimerültségtől elalszik, még látja, ahogy az orosz nyomozó büntetlenül elsétál a fák közé.

Az amerikai hivatalnokok azt mondják Jessie-nek és Roynak, hogy Carlos bűnöző volt. A rendőrök nem tudnak semmit Abby korábbi életéről, úgy gondolják egy szökött amerikai fiatal lány, aki rossz társaságba keveredett. Jessie meglátogatja Abbyt a kórházban, de nem derül ki, hogy mit mondott neki.

Az utolsó jelenetben Abby a hóban megy a templomrom felé. A hóból kiásva megtalálja a jéggé fagyott barátját, a hulla övébe rejtett rengeteg pénzt kiveszi, euró 500-asokban vagy egymilliót. Azután otthagyja a holttestet és elsétál az erdőben...

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]