Transiting Exoplanet Survey Satellite

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Transiting Exoplanet Survey Satellite
Ország  Egyesült Államok
Űrügynökség NASA NASA
Tudományos vezető George Ricker
Rendeltetés Űrtávcső
Küldetés
Hordozórakéta Pegasus XL
Pályaelemek
Pálya Alacsony Föld körüli pálya

A Transiting Exoplanet Survey Satellite (Fedési Exobolygó-felmérő Műhold, rövidítve TESS) tervezett űrtávcső, melyet a NASA Small Explorer Programja keretében az Amerikai Egyesült Államokban az MIT fog megépíteni, és 2012-ben fogják felbocsátani. Az egész égboltot lefedő felmérés kilenc, nagy látószögű távcsövére szerelt összesen 144 megapixeles (4000*4000 pixeles) CCD-ivel a tervek szerint mintegy száz, a Föld átmérőjének egy-kétszeresénél nem nagyobb fedési szuperföld felfedezésére lesz képes, melyeket később a sokkal nagyobb teljesítményű James Webb űrtávcsővel terveznek részletesebben vizsgálni.

A tervezők szerint, mivel a csillagok a Naphoz hasonlóak és viszonylag közel vannak, évszázadok múlva valószínűleg ezen csillagok felé indulnak az első csillagközi űrutazások. A teljes égbolt 2 millió legfényesebb (legalább 12 magnitúdós) G és K színképtípusú csillagának, valamint a legközelebbi (30 parszeken belüli), mintegy 10 000 M színképtípusú vörös törpéjének átvizsgálása az előzetes tervek szerint két évig fog tartani.

A terv megvalósításához a Google anyagi és technikai támogatást nyújt, többek között a távcső kameráinak fejlesztésében, melyeket a sötét anyag keresésére épülő föld alatti érzékelőkben is terveznek alkalmazni. A műhold érdekessége hogy a rögzített adatokat helyben feldolgozza, csak azt a részüket sugározza le a földre, amely tudományos szempontból érdekes, a többit, három hónap tárolás után (így lehetőség lesz váratlan események, például gammakitörések esetén az objektum környezetéről régebbi felvétel beszerzésére), megsemmisíti. Összesen mintegy 1000-10 000 exobolygó felfedezésére számítanak.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyarul[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Angolul[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lábjegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]