Tornense flórajárás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Tornense flórajárás az Északi-középhegységet felölelő Matricum flóravidék egyik, Magyarország határain túlnyúló flórajárása. Magyarországi területét két tájegységre osztjuk:

Az Aggteleki-karszt valójában nem önálló természetföldrajzi, illetve növényföldrajzi egység, hanem csak a Gömör–Tornai-karszt magyarországi része. A tájegység Szlovákiában folytatódik, ezért magyarországi részét a növényföldrajzosok gyakran Tornai-karsztnak nevezik.

Földtana, természetföldrajza[szerkesztés]

Ez a flórajárás gyakorlatilag a Hernád és a Sajó közötti, háromszög alakú folyóköz köztes (dombvidéki) területeire terjed ki. Két tájegységének földtani felépítése jelentősen különbözik:

  • Az Aggteleki-karszton (mint neve is mutatja) alapvetően többé-kevésbé karsztosodó mészköveket találunk. Ezek anyaga a földtörténeti középkorban ülepedett le: nagy többségük a triász, kisebb részük a jura időszakban. A legjobban a középső, illetve felső triász korú, vastagpados mészkövek karsztosodnak, a legkevésbé az alsó triász korú, lemezes, agyagos mészkő. A perm és a triász időszakok határán leülepedett homokkövek és egyéb törmelékes üledékek főleg a Rudabányai-hegységben bukkannak felszínre. Az északi részeken a mészkő többnyire a felszínen van; ez a nyílt karszt, amit dél felé fokozatosan fiatal üledékekkel borított fedett karszt vált föl. A karszttól nyugatra és délre, a Sajó felé fokozatosan ereszkedő, fiatal törmelékes üledékekből álló dombokat (a Borsodi-dombság keleti részét) a közöttük elterülő laposokkal már a Bükk-vidéket is magába foglaló Borsodense flórajáráshoz sorolják.
  • A Cserehátban szinte mindenütt a földtörténet harmadkorában, a miocén időszakban lerakódott, törmelékes üledékeket találunk a felszínen; alóluk az idősebb, többnyire átalakult kőzetek csak kisebb-nagyobb foltokon bukkannak ki. Nagy területeket összefüggő kavicstakaró, illetve a kavicsok cementálódásával kialakult konglomerátum borít.

A két tájegység hozzávetőleges határán folyó Bódva helyenként több kilométeresre kiszélesedő árterén fiatal, többnyire finomszemű törmelékes üledékeket találunk. A földtani alapok fenti különbségéből adódóan a karszton inkább a mészkedvelő, a törmelékes üledékekkel borított térszínekre pedig a mészkerülő társulások telepedtek meg.

Növényzete[szerkesztés]

A sajátos mikroklímájú mészkőszirteken számos kárpáti flóraelem is megtalálja életfeltételeit, mint például:

Aggteleki-karszt[szerkesztés]

1. A száraz déli lejtők jellemző növénytársulásai és növényei:

2. A sziklás hegygerinceken:

3. Az északi lejtőkön:

4. A völgyekben:

5. A fedett karszt kavicsos platóin (például a Béke-barlang közelében):

Cserehát[szerkesztés]

A savanyú kavicstakarón a fedett karsztnál említett csarabos fenyérek, valamint rekettyés-tölgyesek (Genisto pilosae-Quercetum petraeae) nőnek.

Források[szerkesztés]