Topiramát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Topiramát
IUPAC-név
2,3:4,5-bisz-O-(1-metiletilidén)-béta-D-fruktopiranóz szulfamát
Kémiai azonosítók
CAS-szám 97240-79-4
PubChem 5284627
ChemSpider 4447672
DrugBank APRD00237
ATC kód N03AX11
Gyógyszer szabadnév topiramate
SMILES
NS(=O)(=O)OC[C@@]13OC(C)(C)O[C@H]3C2OC(C)(C)OC2CO1
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C12H21NO8S
Moláris tömeg 339,36 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Biohasznosíthatóság 80%
Metabolizmus 30% hepatic, 70% is excreted unchanged
Biológiai
felezési idő
19-23 óra
Kiválasztás 70% renal (in urine) in unchanged form
Terápiás előírások
Jogi státusz Rx-only (US)
POM (UK)
Terhességi kategória C (US)
B3 (AU)
Alkalmazás orális

A topiramát a szulfamát szubsztituált monoszacharidok közé tartozik. A pontos mechanizmus, amelynek segítségével a topiramát rohamgátló hatását kifejti, nem ismert.

Hatása[szerkesztés]

Neurontenyészetekben végzett elektrofiziológiai és biokémiai vizsgálatok révén három olyan tulajdonságát sikerült azonosítani, amely közreműködhet az antiepileptikus hatásban. A neuronok tartós depolarizációjával kiváltott repetitív akciós potenciálokat a topiramát időfüggő módon gátolja, ami a Na+-csatorna állapotfüggő gátlására utal. A topiramát csökkenti a kiváltott akciós potenciálok gyakoriságát, ha a neuronok tartós depolarizáció alatt állnak, amely a feszültség-érzékeny nátrium csatornák állapotfüggő gátlására utal. A topiramát jelentősen növeli a GABA aktivitását a GABAA receptorokon, és fokozza a GABA által kiváltott, a neuronba irányuló klorid ionáramlást, ami arra utal, hogy a topiramát fokozza ennek a gátló neurotranszmitternek az aktivitását. Ez a hatás a benzodiazepin antagonista flumazenillel nem volt gátolható, és a topiramát a csatornanyitás idejét sem növelte meg, megkülönböztetve ezzel a topiramátot a barbiturátoktól, amelyek modulálják a GABAA receptorokat. Mivel a topiramát antiepileptikus profilja jelentősen különbözik a benzodiazepinekétől, feltehető, hogy egy benzodiazepin-inszenzitív GABAA receptor altípuson hat. A topiramát antagonizálja a kainát/AMPA serkentő hatását, amely a glutamát-receptor altípusa, de nincs látható hatása az NMDA receptor-altípus aktivitására. Ezenfelül a topiramát gátolja a karboanhidráz néhány izoenzimjét. Ez a farmakológiai hatás sokkal gyengébb, mint az ismert karboanhiráz-bénító acetazolamidé, és valószínűleg nincs számottevő szerepe a topiramát antiepileptikus hatásában. A topiramát csak gyengén hatásos a GABAA receptor-antagonista pentilén-tetrazollal indukált klónusos rohamok gátlásában. Patkányban végzett kísérletekben a topiramát karbamazepinnel vagy fenobarbitállal együtt adva szinergista antikonvulzív aktivitást mutatott, míg ha fenitoinnal adták együtt, additív antikonvulzív aktivitást figyeltek meg. Kontrollált, adjuváns terápiaként végzett vizsgálatokban nem találtak korrelációt a topiramát plazma koncentrációja és klinikai hatás között. Emberben semmi nem utal tolerancia kialakulására.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Topiramate című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.