Tonertöltés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A tonertöltés a lézernyomtatók üres festékkazettáinak új tonerporral történő újratöltését takarja. A tonertöltés lehetővé teszi, hogy a festékkazettát többször is felhasználják, így általa megtakarítható az új festékkazetta vásárlásának költsége,[1] illetve környezetbarát módszer is, mivel így kevesebb hulladék keletkezik.

Újratöltési módszerek[szerkesztés]

A tonerek újratöltésére általában többféle módszer is használható:

  • Újratöltés és újrafelhasználás a végfelhasználó által. Ezt általában valamilyen „csináld magad” tonerutántöltő eszközkészlet segítségével végzik,[2] amelyek között ott van a kompatibilis tonerpor és szükség esetén toner chipek. Tonerporból több típus is létezik, amelyeket az interneten vagy az erre szakosodott boltokban lehet beszerezni.
  • Újratöltés és újraértékesítés az eredeti gyártó által. A tonereket esetenként olyan csomagokkal együtt adják el, melyek segítségével ingyenesen visszaküldhetőek a gyártónak, amely így újrafelhasználhatja azokat.
  • Újratöltés és újraértékesítés harmadik fél által. Sok olyan vállalat, amely tonerpatronok, festékkazetták értékesítésével foglalkozik, a tonerek újratöltését és újraértékesítését is végzi. Ezeket általában vagy a végfelhasználóktól, vagy újrahasznosítással foglalkozó cégektől szerzik be. Ez általában nem vet fel jogi problémákat akkor, ha az újraértékesítést megelőzően az eredeti gyártó márkajelzéseit eltávolítják a termékről.
  • Újratöltés mint szolgáltatás. Számos olyan cég létezik, amelyek a tonerek újratöltését szolgáltatásként végzi. A végfelhasználók ekkor elviszik a cég telephelyére kiürült festékkazettáikat, amelyeket a helyszínen újratöltenek. Az elmúlt években a tonertöltés igen népszerűvé vált. Az Egyesült Államokban több üzlethálózat is foglalkozik ilyen tevékenységgel, amelyek a végfelhasználókat arra bátorítják, hogy vigyék be üres festékkazettáikat, amelyeket vagy utántöltenek a helyszínen, vagy egy más korábban újratöltött kazettára cserélnek.
  • Tonerfelújítás. A tonerek felújítása hasonló folyamat a hagyományos újratöltéshez, annyi eltéréssel, hogy nem csak új tonerporral töltik fel a kazettát, de azokat az alkatrészeket is lecserélik, amelyek elöregedtek az eszközben.

A festékkazetták csak véges számú újratöltésen eshetnek át, mivel mechanikus alkatrészeik, mint például a dobok és a görgők, idővel elhasználódnak, elöregednek, az elektrooptikai eszközök pedig lemerülnek vagy megsérülnek.[3] Azok a vállalatok, amelyek festékkazettákat töltenek újra újraértékesítés céljából, általában megtisztítanak és ellenőriznek minden kazettát, hogy bizonyosak legyenek arról, azok megfelelőek az újbóli forgalomba hozatalra.

Számos helyen kínálnak üres tintapatronokat, hogy azokat a választott tintával tölthessék fel, új gyártású üres OEM lézer kazettákat azonban jóval nehezebb találni. További nehézséget jelent, hogy a lézernyomtató motorok néhány modellje, így például a tintasugaras nyomtatók chipek segítségével kommunikálnak, amelyek a festékkazettába építve találhatóak. Ezek a chipek jelzik, ha a kazetta lemerült. Éppen ezért sokszor némi utánajárás is szükséges ahhoz, hogy meghatározzák, egyes patronok utántölthetők-e.

A „csináld magad” típusú, a végfelhasználó által végzett tonertöltéshez általában fel kell nyitni a tonerkazettát, amelyet viszont úgy terveznek, hogy ezt kifejezetten megakadályozzák. A tonerpor betöltése után a nyílást, amelyet a megfelelő hozzáférés érdekében nyitnak a patronon, le kell zárni. Néhány festékkazetta szétszedhető, ám óvatosan kell eljárni, különben a kazetta tartalma kiömölhet. Más esetekben lyukat kell fúrni a tonerre. Vannak olyan gyártók, melyek forrasztópáka-szerű eszközöket értékesítenek, melyek képesek egy mintegy 15 milliméteres lyukat olvasztani a műanyag vázon, amelyet később egy műanyag fedővel vagy szalaggal zárhatunk le.

A házi tonerutántöltésnél mindig figyelni kell arra, hogy az adott kazettát a megfelelő módon kezeljük, és a megvásárolt eszközökhöz mellékelt részletes használati utasítást is ajánlott alaposan áttanulmányozni használat előtt.

Általában az alábbi alaptípusokat különböztethetjük meg az újratölthető kazetták között (bár egyes gyártók szerint minden nyomtató/fénymásoló modell egyedi megközelítést kíván meg):

Nyomtatási minőség és a nyomtató élettartama[szerkesztés]

A tonerek újratöltése, végezze azt akár a végfelhasználó, akár az erre szakosodott szolgáltató, sok nyomtató és festékkazetta gyártó szerint negatívan befolyásolja a nyomtatás minőségét, a nyomtató/fénymásoló eszközök megbízhatóságát, valamint ezek élettartamát is rövidíti.[4][5][6]

A harmadik fél által értékesített újratöltött festékkazetták minősége igen széles skálán mozoghat.[7]

Fontos, hogy a felhasznált toner mindig kompatibilis legyen az adott nyomtató típusával.[8]

Gyakran előforduló problémák[szerkesztés]

  • A tonerben nincsen elegendő kenőanyag, ami a dob, az előhívó egység vagy a tisztítópenge sérüléséhez vezethet.
  • Rossz helyen történő olvasztás, ami a fixáló egység szennyeződéséhez vezethet.
  • Rossz elektrosztatikus tulajdonságok vagy alkatrészméret, ami a gép szennyeződéséhez és a nyomtatási minőség romlásához vezethet.
  • A nyomtatóba került nagyobb mennyiségű tonerpor, ami a mechanika szennyeződéséhez és sérüléséhez vezethet, illetve a légszűrők eldugulásához és túlhevüléshez.
  • A kockázatok ellenére ugyanakkor a tonertöltéssel foglalkozó szolgáltatók szerint a költséghatékonyság miatt jobban megéri az újratöltés, mint az új festékkazetták vásárlása.[9]

Környezetvédelmi előnyök[szerkesztés]

A toner környezeti lábnyoma állandó, akár festékkazettában, akár önmagában értékesítik. A kazetta környezeti lábnyoma ugyanakkor az újratöltés által jelentősen csökkenthető, mivel nincsen szükség annak újbóli legyártására.[10]

Biztonsági megfontolások[szerkesztés]

A tonerpor belélegezve veszélyes lehet az egészségre, így az újratöltés maga is veszélyes lehet, ha gondatlanul végzik.

A tonerpor nem mérgező, ennek ellenére óvatosan kell bánni vele. Minden esetben figyelembe kell venni az egészségügyi és biztonsági előírásokat a tonerek kezelése, szállítása és tárolása során.

A toner kezelésekor szükséges a kesztyűk, illetve porvédő maszk viselése, amely megelőzi a por belégzését. A kiömlött tonerport nem szabad hagyományos porszívóval feltakarítani, mivel elektromosan feltöltődhet és tüzet okozhat. Emellett finomsága miatt áthatolhat a szűrőkön, és így a helyiség levegőjébe is kerülhet.[11]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Toner refill című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Doing the Math on Refilling Ink Cartridges. The Simple Dollar. [2014. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 6.)
  2. HTG Explains: Why is Printer Ink So Expensive?. How-To Geek. (Hozzáférés: 2014. október 6.)
  3. Original Cartridges Vs. Remanufactured Toner and Ink Cartridges. Laser Connection. (Hozzáférés: 2014. október 6.)
  4. Should you refill your printer’s ink cartridges? HP says no (of course). ExtremeTech. (Hozzáférés: 2014. október 6.)
  5. 5 Warning Signs to Stay Away from Toner Refills. Island InkJet. [2014. október 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 6.)
  6. Low-Cost Refilled Ink Cartridges Don’t Measure Up for Consumers. BLI. [2014. október 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 6.)
  7. Which Printer Ink Refills Can Save You the Most?. PC World. (Hozzáférés: 2014. október 6.)
  8. OEM vs. Compatible vs. Refilled what is the Real Difference?. Pro Matcher. (Hozzáférés: 2014. október 6.)
  9. New York City Department of Sanitation. [2010. június 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 6.)
  10. Environmental Benefits: Reuse & Recycling Ink and Toner Cartridges. A Greener Refill. [2014. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 6.)
  11. Toner Refill Instructions. (Hozzáférés: 2014. október 6.)