Tommy Torres

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tommy Torres
Életrajzi adatok
Születési névTomás Torres Carrasquillo
Született1971november 25. (52 éves)
Santurce, San Juan,  Puerto Rico
HázastársaKarla Monroig (2008–)
IskoláiBerklee College of Music
Pályafutás
Műfajokpopzene, latin pop
Aktív évek1999- napjainkig
Hangszerzongora, hegedű, gitár
Tevékenységénekes, dalszerző, producer

Tommy Torres weboldala
SablonWikidataSegítség

Tommy Torres (Santurce, San Juan, Puerto Rico, 1971. november 25. –) Puerto Ricó-i énekes, dalszerző és producer.

Élete[szerkesztés]

Tommy Torres 1971. november 25-én született Santurce-ban Tomás Torres és Rita Carrasquillo gyermekeként. Két testvére van: Laura és Rita Mariel.

Fiatalon kezdett el hegedűn és zongorán játszani. A középiskolai évei alatt kezdett el komponálni. Ezután beiratkozott a bostoni Berklee College of Music-ra, ahol kitűnő eredménnyel diplomázott. New Yorkban a Sony Music-nál dolgozott. 1998-ban New Yorkból Miamiba költözött.

Első dalát 1999-ben a MDO együttesnek írta No Puedo Olvidar címmel, amely a Billboard Hot Latin Tracks chart első helyezettje lett. Jaci Velásquez előadásában vált ismertté a Llegar A Ti, amely gyorsan Billboard Hot Latin Tracks chart első helyéig jutott, valamint a ASCAP (American Society of Composers, Authors, and Publishers) díjátadón kiérdemelte az Év dala címet. 2001-ben a Cuando Seas Mia (az Amikor az enyém leszel című telenovella főcímdala) is Billboard első lett a Son By Four előadásában.

2001. június 19-én jelent meg első szólóalbuma a Tommy Torres. Az albumról két dal is bekerült a Billboard Top 20 dala közé.

2002-ben Ednita Nazarióval dolgozott együtt az Acústico című albumon, amelyért először jelölték Latin Grammy-díj-ra.

2003-ban Ricky Martinnal dolgozott az Almas del Silencio albumon. Ugyanebben az évben Ednita Nazario producere volt a Por ti című albumon. Az Almas del Silencio és a Por ti prouducereként először jelölték a Billboard Latin Music Awards díjra az Év producere kategóriában.

2004-ben Ricardo Arjona mellett dolgozott az Adento albumon. Az Acompáñame a Estar Solo című dal első lett a Billboard magazin listáján. Október 26-án jelent meg második szólóalbuma az Estar de Modea No Está de Moda. A lemez Puerto Ricóban nagy sikert aratott.

2006-ban ismét Ricky Martinnal dolgozott együtt. A Tu recuerdo-t jelölték a Latin Grammy-díjra és a Latin Music Awards díjra is az Év dala-ként.

2007-ben Ricardo Arjonával dolgozott együtt. A Quién dijo ayer-t jelölték a Billboard Latin Music Awards-díjra a Legjobb poplemez kategóriában. Ugyanebben az évben az ő közreműködésével készült el Ricky Martin és Eros Ramazzotti duettje is. A Billboard Magazine őt választotta az év producerének.

2008. április 1-jén jelent meg harmadik szólóalbuma a Tarde o Temprano, amely Puerto Ricóban négy hétig vezette az eladási listát. Jelölték a Latin Grammy-díjra, mint Legjobb énekes-dalszerző.

2008. november 28-án Las Vegasban titokban feleségül vette a Puerto Ricó-i színésznőt, Karla Monroig-t.

2009-ben jelent meg a Tarde o Temprano átdolgozott változata Tarde o Temprano Late Edition címmel.

2011. február 15-én jelent meg Desde Hoy című kislemeze.

2012. július 27-én született meg kislánya, Amanda Zoé.

Albumai[szerkesztés]

  • Tommy Torres (2001)
  • Estar de Moda No Está de Moda (2004)
  • Tarde o Temprano (2008)
  • Tarde o Temprano Late Edition (2009)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tommy Torres című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.