Tomáš Hanák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tomáš Hanák
2007-ben
2007-ben
Született1957. március 27. (66 éves)[1][2][3][4]
Körmöcbánya[5][2][4]
Állampolgársága
HázastársaJana Kušiaková[6]
Foglalkozásaszínész, televíziós műsorvezető, forgatókönyvíró és énekes

A Wikimédia Commons tartalmaz Tomáš Hanák témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Tomáš Hanák (Körmöcbánya, 1957. március 27. –) cseh színész, forgatókönyvíró, komikus, televíziós bemondó, 1984 óta több film és televíziós sorozat szereplője.[7]

Életrajza[szerkesztés]

Hanák Csehszlovákiában, a mai Csehországhoz tartozó Kremnicában született. Sokat utazó családjával két évet Kubában töltött, miközben édesapja a műszaki szerződésekkel foglalkozó PZO-t képviselte. Már fiatal korától kezdve nagyon érdekelte az evezés, és Csehszlovákiát képviselve gyakran kijutott a szocialista államokon kívüli világba is. Középiskolai tanulmányai után felvételizett a prágai Színész Karra. Ide azonban nem vették fel, így nekiállt a Károly Egyetemen közgazdaságtant hallgatni. Tanulmányai során a külgazdaságtan felé specializálódott, itt azonban sok szöveghez, azok szocializmusellenes hangvétele miatt, nem férhetett hozzá. Tomáš Hanák élete során többféle munkát is elvégzett. 1977 óta a népszerű cseh színház, a Sklep színésze és drámaírója volt. Több filmben, reklámban és televíziós műsorban is feltűnt. 2005-ben még a hollywoodi The Brothers Grimm című filmben is szerepet kapott. Mostanában show műsorokban lehet látni, illetve az HBO-n futó Na stojáka stand-up comedy résztvevője. Az 1990-es évek vége felé nyíltan felvállalta, hogy alkoholproblémákkal küzdött. Régebben ezt a problémát már próbálta kezeltetni.[8]

Magánélete[szerkesztés]

Vezet olyan műsort is, mely nem kapcsolódik a színészi pályafutásához. Ilyen a Pomoze detem adománygyűjtő műsor vezetése. A Szeretetlánc a gyermekekért csehül: 'Řetěz lásky k detem' nevű tudományos közösség cserkész csoportjának is a tagja.[9] A szervezet fő célja a fiatalok között a cigarettázás elterjedésének visszaszorítása. Hanak feleségével és három gyermekével Nižborban él. 2009-ben megjelent első saját lemeze, melyet saját magáról nevezett el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Czech National Authority Database. (Hozzáférés: 2019. november 23.)
  2. a b c Evidence zájmových osob StB
  3. The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  4. a b Regional Database of the Central Bohemian Research Library in Kladno. (Hozzáférés: 2023. június 20.)
  5. Czech National Authority Database. (Hozzáférés: 2020. szeptember 2.)
  6. 181
  7. Tomas Hanak. The Czechoslovak Film Database. (Hozzáférés: 2014. július 19.) (csehül)
  8. Tomáš Hanák to řekl naplno: Alkoholička Iveta Bartošová už se nemůže vylecit. super.cz. (Hozzáférés: 2011. november 30.) (csehül)
  9. Řetěz Lasky. retezlasky.cz. [2013. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 20.) (csehül)

Források[szerkesztés]