Tokiói torony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tokyo Tower szócikkből átirányítva)
Tokiói torony
Tókjó tavá
TelepülésShibakōen
Építési adatok
Építés éve1958
Megnyitás1958. december 23.
Felhasznált anyagokacél
Építész(ek)Naitó Tacsú
Építési költség¥2.8 milliárd
Hasznosítása
Felhasználási terület
  • kilátó
  • adótorony
  • lattice tower
  • tájékozódási pont
TulajdonosNihon Denpató
Alapadatok
Magassága332,6 m
Torony magassága333 m
Alapterület
  • 4470,34
  • 24 874,87
Egyéb jellemzők
Emeletek száma16+
Liftek száma4
Elhelyezkedése
Tokiói torony (Japán)
Tokiói torony
Tokiói torony
Pozíció Japán térképén
é. sz. 35° 39′ 31″, k. h. 139° 44′ 44″Koordináták: é. sz. 35° 39′ 31″, k. h. 139° 44′ 44″
Térkép
Tokiói torony weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tokiói torony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tokiói torony (japánul 東京タワー vagy とうきょうタワー, Hepburn-átírással: Tōkyō tawā) a tokiói Minato városrészben fekvő Siba Parkban épült rádió-, távközlési és kilátótorony, valamint üzletek, szórakozóhelyek és egy sintó szentély is megtalálható benne.

333 m-es magasságával a világ egyik legmagasabb acél tartószerkezete, és Japán második legmagasabb mesterséges építménye. A tornyot az Eiffel-torony ihlette (annál 11 m-rel magasabb). Repülésbiztonsági okoknál fogva fehér és narancs színre festették.

1958. december 23-án adták át, azóta több mint 150 millió látogatót fogadott. A torony építésének gyakorlati célja a televízió és rádióműsorok zavartalan sugárzása volt. Éjszaka a torony Tokió jellegzetes fénypontja.

Látványosságok[szerkesztés]

A Sintó szentély a második emeleten található

FootTown[szerkesztés]

Tokiói torony alapja és az alatta elhelyezkedő FootTown épület

Torony aljában található a 4 emeletes FootTown. Az első szintjén Akvárium, Galéria, egy 400 fős Torony étterem, valamint a Family Mart kisbolt és ajándékbolt kapott helyet. A második emelet elsősorban élelmiszer és bevásárló központ. Emellett az épületben működő 5 különálló étteremből 4 itt található, köztük a McDonalds és a Pizza-la. FootTown harmadik emelete ad otthont Guinness World Records Museum Tokyónak, ahol életnagyságú figurákkal, fotókkal, emléktárgyakkal örökítik meg a hitelesített rekordokat. A torony viasz múzeuma 1970-ben nyitotta meg kapuit. A londoni panoptikumban készítették, majd hozták ide a figurákat, melyek között egyaránt megtalálhatók vallási szobrok és a popkultúra ikonjai is. Ezen a szinten még egy hologram galéria is helyet kapott, melynek a neve Gallery Delux. Trükk és művészeti galéria a negyedik, egyben az utolsó emeleten található. Itt optikai csalódásokat okozó festményeket, érdekes tárgyakat tekinthetnek meg a látogatók.

FootTown tetején egy kis vidámpark várja a gyermekeket. A torony két panorámakilátóját többnyire turisták látogatják, melyeket 4 lift vagy a 660 lépcsőfokból álló külső lépcsőházon keresztül közelíthetnek meg.

Története[szerkesztés]

1953-ban kezdődött Japánban a televíziós közvetítés. Kanto régiónak szüksége volt, egy toronyra, amely biztosítja a frekvenciák továbbítását. Ekkor született meg egy nagy torony építésének ötlete, mely helyettesíteni tudja a kisebb tornyokat. Idővel a háború utáni gazdasági fejlődés jelképévé is vált a torony. Az első tervek alapján a torony magassága meghaladta volna az Empire State Building 381 méteres magasságát, mely akkor a világ legmagasabb épülete volt. Azonban anyagi források, és alapanyag hiány miatt ez nem valósult meg. A torony végleges magasságát végül a szükséges hatósugár, és Kanto régió lefedettsége határozta meg. A tervezésnél nagy figyelmet fordítottak, hogy a földrengéseknek minél jobban ellent tudjon állni. Az antenna hegye megsérült a 2011-es tóhokui földrengés és cunami után a magassága 315 méterre csökkent. Az építkezés több száz tobi-t (鳶) vonzott. Tobik azok a munkások, akik, a magas épületek építésére szakosodtak. Takenaka vállalat (Corp.) 1957-ben megkezdett munkálatai idején naponta 400 munkás dolgozott az épületen. Vasból, és a koreai háború során megsemmisített tankok fémhulladékából épült. 1958. október 14-én az antenna is felkerült a helyére. Így a Tokiói torony lett a világ legmagasabb szabadon álló tornya, elvéve ezzel a címet a 13 méterrel alacsonyabb Eiffel-toronytól. Annak ellenére, hogy magasabb a súlya viszont 3300 tonnával kevesebb, csak 4000 tonna. 2.8 milliárd yenbe (8,4 millió dollár) került a felépítése. 2000-ben 10 milliárd yenért elzálogosították.

Több torony azóta már meghaladta a Tokiói torony magasságát. 2010. áprilisáig a legmagasabb épület volt egész Japán területén. Azóta viszont a Skytree a legmagasabb (634 m), mely a digitális televíziós átállás lehetőségét biztosította. 1958. december 23-án nyitotta meg a kapuit a nyilvánosság előtt. A torony tartószerkezete úgy működik, mint egy antenna. 1961-ben különböző műsorszórást biztosító antennát telepítettek ide. Japán média jeleit sugározza, mint az NHK, TBS és a Fuji Television.

Az antenna telekommunikációs szempontból, sokféle, és több funkcióval rendelkezik. A Tokiói torony tagja a World Federation of Great Towersnek. A televízió adások az elsődlegesek, de rádió frekvenciákat erősítő antennát is elhelyeztek a tornyon 1961-be. Így analóg televíziót, digitális rádiót közvetít jelenleg a torony.

Elhelyezett antennák[szerkesztés]

  • NHK General TV Tokyo (JOAK-TV): VHF Channel 1 (Analog)
  • NHK Educational TV Tokyo (JOAB-TV): VHF Channel 2 (Analog)
  • NHK Radio FM Tokyo (JOAK-FM): 82.5-MHz
  • NHK Radio 1 AM Tokyo (JOAK-AM): 594-KHz
  • NHK Radio 2 AM Tokyo (JOAB-AM): 693-KHz
  • TV Asahi Tokyo (JOEX-TV): TV Asahi Analog Television/VHF Channel 10 (Analog)
  • Fuji Television Tokyo (JOCX-TV): Fuji Television Analog/VHF Channel 8 (Analog)
  • Tokyo Broadcasting System Television (JORX-TV): TBS Television/VHF Channel 6 (Analog)
  • Nippon Television Tokyo (JOAX-TV): VHF Channel 4 (Analog)
  • TV Tokyo (JOTX-TV): VHF Channel 12 (Analog)
  • J-WAVE (JOAV-FM): 81.3-MHz
  • Tokyo FM (JOAU-FM): 80.0-MHz
  • FM Interwave (JODW-FM): 76.1-MHz
  • The University of the Air TV (JOUD-TV): VHF Channel 16 (Analog)
  • The University of the Air-FM (JOUD-FM): 77.1-MHz
  • Tokyo Metropolitan Television (JOMX-TV): VHF Channel 14 (Analog)
  • Nikkei Radio Broadcasting Relay Antenna (JOZ-SW): 3.925-MHz
Tokiói Torony csúcsa 2011-es tóhokui földrengés és cunami után

Funkciói[szerkesztés]

A tokiói torony üvegpadlóját nézve
A torony digitális televíziós műsorszóró berendezése közvetlenül a megfigyelőközpont alatt helyezkedik el

A Tokiói torony két fő bevételi forrása a turizmus és antenna lizing (sugárzási díj). 1958 végétől, vagyis átadása óta 150 millió ember látogatta meg az épületet. Látogatottsága azonban folyamatosan csökkent 2,3 millióval 2000-ig. Ahhoz, hogy a tornyot még vonzóbbá tegyék az NHK-ból 5 darab reklám frekvenciát/ adást áthoztak a toronyhoz. Maszahiro Kavada, a torony tervezési igazgatója, azt a lehetőséget vetette fel, hogy a torony a Skytreenek egyfajta „támogatója lesz", segíti a sugárzásban a TV közvetítő cégek szükségleteihez igazodva.

Karbantartás[szerkesztés]

Öt évenként újrafestik. A munkálatok egy évig is eltartanak, mire be tudják fejezni. Az újrafestés 28 000 liter festéket igényel, fehér és narancssárga színeket használnak. Ez így megfelel a légi biztonsági előírásoknak.

Megjelenése[szerkesztés]

Tokiói torony a Tokyo Skytreevel mely éppen építés alatt.

A jól láthatóságot segíti az épületen elhelyezett világítás is. A torony 30. évfordulója előtt, amely 1987-ben volt, csak kisebb izzókörtékkel világították meg, melyeket a torony oldalának találkozásainál helyeztek el egészen az épület aljától a tetejéig. 1987. tavaszán Nihon Denpató meghívta a híres látványtervezőt, Motoko Isiit, hogy látogassa meg a tornyot. Céljuk az volt, hogy újra Tokió egyik fő turista látványossága legyen a torony. Ezért megtervezték a toronyjelző berendezést. 176 fényvezetőt szereltek fel a torony környékén és magán a tornyon is. Sötétedéstől éjfélig, reflektorok világítanak folyamatosan. Nátrium gőzlámpákat használnak október 2. és július 6. között, hogy a torony megtartsa narancssárga színét. Július 7. és október 1. között megváltoznak a fények színei, és fehér színben kezd el pompázni. A változás okát Isii azzal magyarázta, hogy a narancssárga egy meleg szín, mely segít ellensúlyozni a hideg hónapokat. Ezzel szemben a fehér egy hűvös szín, mely a forró nyári hónapokat segít átvészelni.

Különleges események alkalmával is változik torony világítása. 2000-óta minden október 1-jén rózsaszín pompába tündököl a mellrákra híva fel a figyelmet. Speciális fényekben tündököl karácsonykor, és 1994-óta szilveszterkor is. Ezen kívül megjelenik az az évszám, amely évben átléptünk, így várják az újévet. Különleges japán eseményekkor, is eltérően van megvilágítva a torony. 2002-ben a FIFA világbajnokság idején kék, 2007-ben szakaszonként zölden világított Szent Patrik napján, hogy megemlékezzenek a japán-ír kapcsolatok 50. évfordulójáról.

276 fény 7 színben egyenletesen megoszlik a torony 4 oldalán. Amikor speciális világítás van a tornyon a fő kilátó gyakran fontos szerepet kap. A második nemzetközi „White Band Day" 2005. szeptember 10. a torony teljesen kialudt, kivéve a Fő kilátó, melyet ragyogó fehér fény világított meg. A fehér gyűrűn, White Band felirat jelent meg így emlékeztek meg erről a napról. A fő kilátónál elhelyezett kétszintes ablakok jelenítik meg a szavakat vagy számokat. Újabban a „Tokió" felirat jelenik meg rajta, így emlékeznek arra, hogy nemsokára Japánba rendezik meg a következő olimpiát.

Galéria[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Tokyo Tower
A Wikimédia Commons tartalmaz Tokiói torony témájú médiaállományokat.