A Tokelau-szigetek zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tokelau-szigetek zászlaja szócikkből átirányítva)
A Tokelau-szigetek zászlaja
HasználatÁllami zászló? Állami zászló A zászló törvényesen előírt változata, vagy felvonási iránya.?
Arányok1:2
Elfogadva2009. szeptember 7.
Adoptálás2021. január 13.
A Wikimédia Commons tartalmaz A Tokelau-szigetek zászlaja témájú médiaállományokat.

Mivel Tokelau Új-Zélandhoz tartozó korlátozott önállóságú terület, az új-zélandi zászló a szigetek hivatalos zászlaja. Ennek ellenére, a helyi parlament – a General Fono – 2008 májusában jóváhagyott egy saját zászlót. Ezt a zászlót még nem használják hivatalosan széles körben. Bevezetését 2009 októberére tervezik. Új-Zéland főkormányzója – Sir Anand Satyanand – 2009. szeptember 7-én mutatta be Tokelau első hivatalos zászlaját.

1989-es tervezet[szerkesztés]

Tokelau 1989-es nem hivatalos zászlaja

1989-ben egy hivatalossá nem vált zászlóra tett Tokelau javaslatot. A zászlón a kék szín a Csendes-óceánt szimbolizálja. A pálmafa a helyi flórát, a három csillag pedig az atollokat, Atafut, Fakaofót és Nukunonut jelképezi.

2007-es tervezet[szerkesztés]

2007 júniusában a helyi parlament határozatot hozott egy majdani zászlóról.[1] A zászló egy stilizált polinéz kenut ábrázol négy csillaggal. A csillagok a három fő szigetet és a hivatalosan Amerikai Szamoához tartozó, de Tokelau által is követelt, Swains-szigetet jelképezik Mivel az önrendelkezésről szóló 2007-es népszavazáson nem sikerült az abszolút többség megszerzése, a zászló nem vált hivatalossá.

Végleges zászló[szerkesztés]

2008 májusában a General Fono jóváhagyta a Tokelau nemzeti jelképeinek végleges terveit. A zászló nagy vonalakban követi a 2007-es terveket, de a négy csillagot nem a szigetek földrajzi elhelyezkedésének, hanem a Dél Keresztje csillagképnek alapján rendezi el.[2] Ezt a zászlót hagyta jóvá a királynő és mutatta be Új-Zéland főkormányzója.[3]

További információk[szerkesztés]


Források[szerkesztés]

  1. Official site for the Tokelau Council of Ongoing Government: Tokelau decides on Flag, Anthem and National Symbol. Bulletin from June 19, 2007. (Hozzáférés: 2007. október 23.)
  2. Official site for the Tokelau Council of Ongoing Government
  3. New flag for Tokelau: Governor-General presents the Ulu-o-Tokelau with its first official flag. Governor-General of New Zealand, 2009. szeptember 7.