Tojoda Szakicsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tojoda Szakicsi
Született1867. március 19.
Fuchi district[1]
Elhunyt1930. október 30. (63 évesen)
Nagoja[1]
Állampolgárságajapán
Gyermekei
Foglalkozása
Tisztségealapító (Toyota Industries)
Kitüntetései
  • Medal with Blue Ribbon (1912. május 18.)
  • Medal with Blue Ribbon (1924. február)
  • Order of the Sacred Treasure, 3rd class (1927. november 12.)
Halál okakoponyaűri vérzés
A Wikimédia Commons tartalmaz Tojoda Szakicsi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Tojoda Szakicsi (豊田 佐吉; Hepburn: Sakichi Toyoda?) (Japán, Koszai, 1867. február 14.1930. október 30.), japán üzletember és feltaláló. Egy ács gyerekeként született. A japán feltalálók királyának is nevezték. Ő alapította a Toyota Industries céget, amiből később, a második világháború során a Toyota Motor Company kialakult.

Pályafutása[szerkesztés]

Számos szövőgép feltalálása fűződik a nevéhez, mivel vállalkozása először szövödeként működött. Legfontosabb találmánya egy automata szövőszék, melyen először alkalmazta a jidoka-módszert, aminek a lényege az, hogy a gép magától leáll, ha hibát észlel. A módszer később része lett a Toyota Termelési Rendszernek (TPS), majd az abból kialakult lean módszertárnak.

Szintén Tojoda volt az, aki kitalálta az 5 miért (5 Whys, 5W) módszert, melynek segítségével nem csak tüneti kezeléssel lehet megoldani a problémákat, de le lehet ásni a probléma gyökeréig, így valós megoldást lehet találni rá. Az 5W szintén része lett a TPS-nek és a leannek is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b japán Wikipédia (japán nyelven). (Hozzáférés: 2021. április 26.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sakichi Toyoda című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Tojoda Szakicsi életrajz Hozzáférés: 2011. március 3.