Togo az első világháborúban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Togo az I. világháborúban
Togo Campaign WWI New York Times August 1915.png

Konfliktus Első világháború
Időpont 1914. augusztus 6.27.
Helyszín Togo
Eredmény Brit-francia győzelem, német kapituláció
Szemben álló felek
Flag of the United Kingdom.svg Brit Birodalom
Flag of France.svg Franciaország
Flag of the German Empire.svg Német Birodalom
Parancsnokok
F. C. Bryant alezredes Hans-Georg von Doering őrnagy
Szemben álló erők
600 brit
500 francia
kb. 1500 (főként tartalék,- illetve segédcsapatok)
é. sz. 6° 07′ 55″, k. h. 1° 13′ 22″Koordináták: é. sz. 6° 07′ 55″, k. h. 1° 13′ 22″

Miután kitört 1914-ben az első világháború, elkezdődtek az afrikai hadszíntéren is a harcok, a brit és francia csapatok együttesen megtámadták a német Togolandot. A harcok során a Német Birodalom nem tudta megvédeni elszigetelt és három oldalról is az ellenséges által fenyegetett gyarmatát. Togót a britek és a franciák osztották fel egymás között a háború után.

Előzmények és a szemben álló erők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kaminai rádióadó

A 19. század derekán, mikor megszületett a Német Birodalom, Afrikában kialakult az ún. német-francia vetélkedés, amiből Togón a németek győzedelmeskedtek és gyarmatosították a területet. Miután sorra elfoglalták a Német Birodalom csendes-óceáni gyarmatait és két hónapi ostrom után ötszörös túlerővel Csingtaót is, megkezdődött a harc az afrikai német gyarmatokon is. A németek négy afrikai gyarmatán: Togón, Kamerunon, Német Délnyugat-Afrikában és Német Kelet-Afrikában az ott állomásozó német katonák és a besorozott bennszülöttek 30 000 katonát tettek ki. A németek helyzetét nagyban nehezítette, hogy nem volt mód utánpótlást küldeni az afrikai gyarmatokra, mert majdnem képtelenség volt áttörni az antant tengeri blokádját. Másik nehézség az volt, hogy az antant erők a körülvevő gyarmatokon ekkor háromszoros túlerőben, összesen 92 000 fővel rendelkeztek. A német erőkből Togón 200 német és 1000 bennszülött katona állomásozott. Togo mégis rendkívül fontos volt, mivel itt volt az afrikai német gyarmatok egyetlen olyan nagy teljesítményű rádióállomása, amellyel tudták a kapcsolatot tartani az anyaországgal. Ugyanis rádiótechnológia fejlődésével 1914 júniusára a Telefunken állomása képes lett az 5500 km távolságban levő naueni német rádióadóval rendszeres kapcsolatot fenntartani.

Togo megszállása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Amikor a mai Beninből és Ghánából támadó francia és brit csapatok behatoltak Togo területére, a kis gyarmati hadsereg nem sokáig tarthatta föl a támadó erőket. Néhány szórványos lövöldözés ugyan lezajlott, de augusztus 26-án a német erők megadták magukat. 27-én az egész gyarmatot megszállták a támadók és a németek megsemmisítették a rádióadót. A Tógóban zajló kis csetepatékban az a különleges, hogy csak bennszülött katonák haltak meg.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]